"mak ina..uncle din.... jom balik kg.."

ok... 10hb mak ina ngan uncle balik kg...

"ala.. itu tak lama.. balik lama-lama...."

masa dia ckp mcm ni.. gelak semua orang... mana dia dapat ayat tu pun aku tak tahu... agaknya dia pun dapat rasa.. aku kalo balik kg mesti tak lama... sabtu balik kg ahad dah nak balik Kl semula... adohai.. adam...adam...

Adam pun dapat rasa gak ekkk.....

budak kecik 3 thn dapat rasa inikanlah mak aku.. sure dia pun dapat rasa anak dia balik sekejap-sekejap jer....

so apa lagi yang....

jom balik kg...

ok...ok.... sabtu 10hb Julai nanti honey jemput ayang kat PD habis kursus kita balik kg terus ya... tak pun honey datang sini jumaat tido semalam then balik kg ....

ok..... percaturan yg baik tu... ahahahkss....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, June 29, 2010
7 comments
categories: |

Hari ni aku berkoban lagi..
kalo dulu aku korban tak pegi exam PTK demi menemankan en hubby konvo di UITM... tapi kali aku berkorban tidak menghadiri upacara Anugerah khidmat cemerlang plak.... sepatutnya aku kena pegi sbb akulah salah seorang dari penerima tersebut.. tapi apakan daya.. kita hanya merancang tuhan yg menentukan...

disebabkan kekangan kerja yang melampau dan terlalu pack membuatkan aku beralah dan bertanggungjawab diatas tugas-tugas yg diamanahkan kepada aku... takpelah... yang penting sijil cemerlang dan hadiah dari Kerajaan aku terima selapas acara ni... setakat tak pegi bersalam dan bergambo dengan menteri aku tak kisah pun kalo tak pegi.......

dan pesanan utk bos aku yg hencem....

" bos... terima kasih kerana percayakan kebolehan saya... insyaallah saya akan terus kekalkan prestasi saya ditahap yg terbaik..."

ooopppss.... satu lagi bos.... penempatan saya....... timbang-timbangkanlah saya disini ekkk.... aahahsksksk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |



Naik muntah aku tgk fail-fail ni....

kalo korang nak tahu inilah fail yg memeningkan kepala aku 1 bulan ni...
nampak mcm sikit... tapi sebenarnya 1 fail mewakili 1 jawatan..
dan 1 jawatan mewakili 60 orang kakitangan...

bayangkan.....

ada kalo ada 15 jawatan x 60 orang dah berapa..
setakat menaip je takpe...
bab yg nak cari LNPT 3 thn, tarikh iystihar harta, PTK.. dsbnya..
muntah ijo, kuning, merah aku dibuatnya....

balik umah je mata nak tertutup.. sbb mata letih tgk nombor-nombor dan segala bagai benda nak rujukkkk.....
adohai...
bukan senang tau nak buat kenaikan pangkat orang...
orang senang nak tunggu surat offer jer...
sedangkan aku.. naik juling nak buat kertas pertimbangan...

ini tak habis lagi tau...

lepas ni... semua fail ni dibawa ke meeting bersama JPA..
bila JPA dah lulus....dah peraku...

baru boleh offer...

masa ni masak lagi aku....
sbb nak buat surat offer dan penempatan plakkkk....

nasib-nasib....

bos plak dah kata kat aku.. lepas ni nak buat penegsahan kumpulan profesional plak.... gred 44, 48, 52, 54 dan jusa....

fuhhhhh!!!!!!!!!!!!

masak..masak.....
cepatlah... pegawai baru lapor diri duk sini... tak sanggup aku muntah ijo setiap hari...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, June 28, 2010
5 comments
categories: |

Ini adalah kisah malam tadi...








waaaaawwwwwww!!!!!!!!aku pregnant??????????
biar betul ..............









oh...aku mimpi rupanya...
tapi....adakah mimpi ni satu petanda??????





terus melompat aku dr atas katil
dengan hati penuh debaran, terus amik test kit then masuk bilik air











skali tu bila tgk results....





emmm..................hampehhhhhhh....................
Sah .......
i'm not pregnant.

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
10 comments
categories: |

Selama ni aku tak pernah tegur atau suruh yg beria-ia kepad adik ipar aku...dia bukak suara nak tolong baru aku suruh itu ini... sbb aku taknak disalah ertikan org... kata memerintah dsbnya....

tapi lama-lama aku tgk ..takleh jadi budak ni..... 3 bulan pertama dia duk umah aku.. tahu gak ringan tulang... tapi balik dari cuti sekolah sekolah baru ni.. aku tgk lain benor perangai nyer... buat dekkkk jer... mcm hidup sebatang kara jer.....

tak suruh tak buat... mana plak ilmu yg dia dapat agaknya... kat kg ker.. ada org ajo ker.... entah ler....tapi hari ni... masa aku tgh operasi kemas umah... tiba-tiba hati aku rasa mcm nak jerit jer...

mana tak nyer.. dahlah bangun lewat... bangun-bangun baca paper... pastu aku sapu sampah dia tak beralih pun dari kerusi dia... aku basuh baju pun gitu... takdelah dia nak angkat sidai ke.... isssk melampau ni.. ingat mem ker.....

aku pun entah hantu mana yg hasut terus bebel... aku kata kita hidup ni.. kena sensitif dengan persekitaran kita... jgn duk fikir dunia kita jer.... tolong apa yg patut.. takkan nak duk diam jer... abg din tu lelaki.... takkan lelaki nak buat benda tu semua.. kalo dia buat itu kira syukur... tapi kita yg pompuan ni kena buat dulu.... tak larat baru suruh dia...

kalo duk umah.. baca buku..baca buku... exam cemerlang takpe... ni duk umah tido..tido..tido.... sapu habuk pun tak.... mana boleh....

bebel panjang aku.... bla..blaa.bla.a..blaa...................

lantaklah..... aku nak ajor dia...

dulu-dulu masa aku selalu bebel dia rajin....

kali ni balik ke tabiat asal.... maklumlah cuti sekolah lama... tak buat semua tu.. terus lupa....

balik umah kalo tak masak.. dia hentam meggi jer... sanggup makan meggi keras-keras dari nak bangun jerang air dalam periuk....


masak simple-simple pun tak nak dahhhh,......

aku balik... aku tgk.. rumah tak kemas.... pagi keluar mcm tu petang balik pun mcm tu... takdelah dia nak buat apa yg patut..............lauk semua dah ada.. goreng ikan pun tak buat dah.... masak nasi pun nak kena call baru masak...

sekali hantu aku datang.... senyap semua ...... dengan laki aku senyap tak bersuara....

aku takdelah nak dera dia... tapi setakat nak buat benda-benda yg simple takkan tak boleh....takpe..takpe.... aku nak tgk 1 bulan ni camner...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, June 27, 2010
5 comments
categories: |

Ayo..yo....selalu waktu-waktu gini aku dah sampai Jln TAR dah.. ataupun dah sampai ke SOGO .. apahal kali ni jadi budak baik plak... duk opis.. settlekan kejer?????

isskkk..iskkk..isskkkkk...
ni mesti gara-gara kepala tgh pening takut kena posting tempat yg tak tentu hala kan.... adohai.... pening kepala den mikirnya...

ye..ye... betul... aku tgh sakit kepala mikir nasib diri ni.....nasib yg tidak mempunyai kabel lektrik yg besar.... org lain lagi besar dari aku... sbb tu aku rasa mcm sakit kepala mikir ni......

aku baru nak masuk gear dua kat sini.... aahahaaakkkk.........

ehhh... korang shopping per hari jumaat ni... hari wanita ni.... semalam gaji.. sure hari ni Jln TAR penuh.. SOGO penuh.... Maju junction penuh..... aku jelah.. yg setia kat opis ni......

takpelah.... aku wakilkan korang jelah tgk-tgk kan .. pantau-pantaukan rege .... kalo ada yg manarik kongsi-kongsilah ngan aku ekkk.....

so oklah... aku nak sambung kejer sat.....mana plak mee sup yg aku order ni tak sampai-sampai lagi... perut dah kriukk..kriukkk dah ni...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, June 25, 2010
4 comments
categories: |



alooooohaaaa!!!!!!!!!!!!

bila dapat makan kuih ni.. mak aiii.. sodap yg amat.....
kek kukus gula hangus.... aku memang suka kek ni....

kebetulan masa kursus kat Terengganu kelmarin ada dihidangkan kek ni...
fulamakkkkk!!!!!!!!! malatop aku makan......

tambah..tambah...tambah.......tak pandang nasi ke kuih muih yg lain dahhhh..... ahahaksss........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |

Semalam publish citer sedih.. kisah kemalangan...
hari ni aku nak publish kisah gumbira plak... buat per sedih memanjang kan....Ingat tak N3 aku ni.


aku citer kelmarin nak beri hadiah birthday en hubby....

lama dah kahwin tak tahu nak beri hadiah per,... bantai jelah...
hilang idea dah....ahahahsksks..


ok kot ni...hijau kesukaan ku..






masa aku beri hadiah ni....dia suka sgt...katanya dia kurang baju utk aktiviti kejer tak formal dia...maklumlah dia kan selalu gi ceramah bagai.. so rasanya sesuai kot kalo pakai baju ni malam-malam...

kain cotton.. tak panas.... bukan malam je.. siang pun sesuai kot...



see!!!!!!!!!!!! hari ni hari khamis.. so dengan rasminya dia dah pakai utk gi office pagi ni.... ahaahsks......

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, June 24, 2010
2 comments
categories: |

Oh.. dulu-dulu.. sebut je Jabatan Penerangan semua org tahu.. org respect.. tapi dululahhhh... 20-30 tahun lepas kot... tapi la ni tak tahu nak komen per...

tapi kan... ada satu kes yg kelakar aku terima hari ni...
tak tahulah kalo org lain camner.. tapi bagi aku.. setiap yg datang kepada aku.. insyaalah aku akan beritahu apa yg aku tahu....

kes nyer camni.....

pagi tadi dalam kul 9.45 pagi.. operator kak mah sambungkan call kat aku...
bila aku angkat je sungguh terkejut kerana ada suara cina tua yang mengharapkan jawapan dari aku.....

soalan cina tua ialah...

" anak dia ditawarkan belajar dalam bidang sains tumbuh-tumbuhan... so adakah prospek kerjaya dimasa akan datang terbuka luas???
dan satu lagi soalan dia... apakah yang diajar didalam subjek sains tumbuhan itu???"

adohai.. singguh mencabar soalan tu....

tapi alhamdulillah... dengan pengetahuan yg ada.. aku terangkan satu persatu.. termasuk aku beri dia laman web Kementerian pertanian industri asas tani lagi tu... dan juga no tel UNIMAS tempat anak dia nak belajar.....

pastu aku terangkan kat dia.. prospek keejr dengan kerajaan atau dengan swasta seperti sime darby, IOI plantation dsbnya....

dan aku siap promote lagi tu.. nanti anak u dah habis belajar suruh dia isi borang Suruhanja Perkhidmatan awam untuk apply kejer dengan kerajaan... sbb kerajaan kekurangan kakitangan bangsa cina dan india...

kalo taknak kejer ngan kerajaan kejer dengan syarikat GLC yg besar-besar utk lebih terjamin.. ahahkss.... ayat power tu....

katanya dia risau anak dia takde kejer bila habis belajar nanti... cian dia.. dari cara dia ckp aku dapat rasakan dia keluarga susah dan tapi aku respect dia.. sbb dia usaha untuk cari maklumat sebanyak yg boleh....

masa tu aku dipujinya melambung-lambung sbb beri penerangan yg jelas...
bukan main byk kali lagi dia ucapkan terima kasih kat aku...kembang gaklah perasaan aku.. sbb org hargai apa yg aku tahu....

masa tu aku risau gak... buatnya KSN ke atau pegawai tinggi mana, atau wartawan ke yang saja nak buat isu pengetahuan am kakitangan jabatan ke tak ke nanya....
sbb tu aku jawab sebaik yg boleh....

sbb aku dah kena dah dulu masa kat Kementerian Pelancongan... KSN call sendiri nak tgk khidmat pelanggan kementerian camner... pastu masa tgh hangat isu khidmat pelanggan ada plak wartawan yg skodeng gak... tu yg aku risau tu...
so jln sebaiknya ialah....
jawablah selagi kita mampu....ye dakkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

pot..pet..pot ..pettt.... bla...bla...bla......

laki aku bercakap tak henti-henti.... citerkan kisah berlakunyer accident tu semalam....... patutnya aku yg bebel kat dia sbb accident.... tak berhati-hati.... ni dia plak yg pot..pet..pot..pet....agaknyer nak tutup kesalahan sendiri kot..... ahahkss.....

sayang... sayanggg....... takpelah...
dah nak terjadi.. nak buat camner.... bebel pun tak guna..... keter dah kemek dah.... apa nak bising lagi....

see???? baik kan aku.... kalo tak mau sebakul dah bebelan aku....
kali ni aku cool jer....
berjaya gak.. aku control kemarahan aku.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |



Pagi ni..entah nape.. en hubby aku nak bawak keter kancil aku gi kejer... dia kata lama dah tak berjalan kancil ni.. asyik duk jaga umah je... bawak le makan angin ke KL plak katanya...

aku pun tanpa bersuara naik jelah.. ikut jelah... janji sampai opis... keter apa pun tak kisah... dulu-dulu pun keter nilah yg bawak aku kehulu -kehilir...

lepas hantar aku kat opis.. en hubby nak gi opis dia plak...
sampai je kat punch card hp aku berbunyi...

honey datang sini tolong ayang.... ayang accident..katanya...

lor...... cuak giler aku.... lemah longlai lutut aku......

kat mana? aku tanya...

dia kata kat sini...bla..bla..bla... tahulah aku kat mana tu... sebab memang itu jalan dia hari-hari gi kejer lepas hantar aku....

aku pun call member aku si Rizana... minta tolong dia hantar kan aku ... mujurlah dia ok... tak kemana-mana.... lega aku.... kalo dia takde alamat naik teksilah aku jem-jem pepagi tu....

tq Rizana.......... jasamu ku kenang... ecehhh.. sempat lagi tuuuuuu!!!!!!!!!!!

ok..ok.. berbalik citer accident aku tadi...

sampai je kat situ aku tgk .. berkerumun dah org kat situ...mata aku liar jer cari laki aku... nak tgk gak ler... dia camner.... mcm-mcm org ada.. cina, india, melayu..........dah mcm iklan 1Malaysia dah...

ingatkan they all tolong ikhlas... rupanya tolong nak berbayar... tolong nak dapatkan komisyen toll truck...adohaiii..... kalo yg accident tu jenis gambra agaknya... mau dah kena sapu ngan ulat-ulat toll truck....

last-last dipendekkan citer... en hubby aku call workshop yg dekat ngan umah kita kat area kajang..... memang kita selalu servis keter kat situ.... tapi tu ler.....
lama sungguh tunggunyer.....

boleh plak dia suruh kawan dia kat jln ipoh datang bawa truck utk hantar en hubby ke balai polis dan workshop dia di kajang.....yg datang tu plak... eee nauzubillahhhhh... dah le tua.. lembab.... tak tahu ckp melayu plak tu... aku berkomunikasi dah mcm ayam ngan itik plak....



memang stress sungguh aku....inilah rupa apeknyer... dah le masa aku call nak beri tunjuk arah jalan dia tak paham... bila datang dengan sloe nyer.. dengan zip seluar yg tebruka nyer... adohaiiii....

aku ngan si rizana member aku ni... ketawa dalam marah je ko.... marah......marah gak... ketawa...ketawa gak... haru tul.... melayan karenah apek tua ni....



dlm kul 10.00 pagi.. alhamdulillah settle.... en hubby gi Balai Polis buat report then balik kajang amik keter aku satu lagi.....




dan aku balik opis... tapi tak terus baik opis.... sempat singgah Kg Baru makan lontong plak... sempat lagi tuuuu........dah kebetulan lambat kan.. baik terus makan utk tghari terus.. ahahkss...... bos pun dah tahu kisah accident... lewat pun takpe.. ye tak boss......

tapi tulah.. mujurlah... keter kancil aku ni dah habis bayar tapi still guna insurance 1st party... kalo tak... tak tahulah aku camner nak bayar nanti.... redha jelah... dalam pada allah beri rezeki aku melimpah ruah ni... dia tarik gak skit dari aku... takpelah.. aku redha....

yg penting en hubby aku dan aku selamat....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, June 23, 2010
5 comments
categories: |





Masih dalam mood terketar-ketar lagi...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
13 comments
categories: |



Balik je Terengganu en hubby aku tak habis-habis sebut nak makan nasi kukus.. hari-hari duk sebut jer... aku tak buka langsung selera nak cuba makan...dan akhirnya masa balik baru ni... sempat we all singgah makan dan melunaskan hajat dia..tak pernah aku makan nasi kukus kat PAKA ni..katanya popular... ikut jelah...aku bab makan ni memang cerewat sikit... memilih... kalo lain bentuk rupanya .. sorry aku nak makan...



Rupanya inilah bentuk nasi kukus nyer....
nasi yg dikukus dan lauk ayam goreng berempah, timun, sambal belacan, dan kuah gulai..
kuah gulai ni.. mcm karilah lebih kurang... tapi sini panggil kuah gulai....



masa sampai order ..bukan main berseni lagi.... tradisional sungguh... tapi oklah sedap... bila aku makan.. tapi takdelah sedap benonyer...... biasa-biasa jer....takpelah.. janji apa yg dia mengidam tertunai....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, June 20, 2010
9 comments
categories: |

hari ni.. pepagi aku dah sampai opis...
motifnyer aku kena kejer...
settlekan semua paper utk kenaikan pangkat, KUP 15 Thn, pengesahan, pemangkuan dan uruskan kursus-kursus aku...

memula niat dihati memang malas... tapi bila difikirkan bos nak semuanya settle sebelum 1hb julai 2010 so aku gagahkan juga... julai adalah bulan yg membzkan aku...
bulan julai bz ngan urusan temuduga gred 44, tarikh lapor diri pegawai baru gred 22,27,32 dan 38..
fuhhh.. memang senak perut aku....
harap-harap semuanya ok....

oklah itu je sempat aku update... coz aku bz ni...
ok daaaa.....

aku sayang kamu semua....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, June 19, 2010
3 comments
categories: |

Aku tak pernah buat teka-teki atau apa-apa pertandingan...
dan kali ni gak.., aku still bukan nak buat pertandingan pun...
just suka-suki jer....
nak menduga ketajaman akal dan mata korang....
camner boleh ker????????

ok..ok..ok... kalo korang pandai dan bijak...
cuba korang cari perbezaan diantara ketiga-tiga gambo dibawah ini...
sure.. gambo dibawah ni memang berbeza...
tapi yg aku maksudkan... cuba korang cari sesuatu yg pelik pada gambo dibawah ni...

jumpa tak????

nampak tak??????

kalo betul jawapan aku nak beri hadiah....






Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, June 18, 2010
4 comments
categories: |

Man adalah adik ipar aku.. adik en hubby.. anak ke-4 dari 6 orang adik beradik.. umur dia baru 23 tahun.. tapi dah sampai seru utk mendirikan rumahtangga.. syukur alhamdulillah...selesai sudah majlis yg dirancangkan...

bertambah seorang lagi anggota keluarga mertua aku... maknanya disini ialah aku sekarang sudah ada 2 org adik ipar dan seorang adik ipar tiri... anak saudara belah en hubby aku plak dah ada 4 orang.. dua dari adik ipar aku dan 2 lagi dari adik ipar tiri aku...
waduhhh.. pening plak nak jelaskan satu persatu....


sebagai kenangan aku dan en hubby sempat bergambar ...



aku lagi...


aku lagi.... aahahsksss.....


ini plak acara ngelang.. korang tahu apa tu ngelang????
org terengganu dan kelantan tahu kot...
bagi yg tak tahu meh aku beritahu...
ngelang ni adalah duit yang diberi sebagai salam keruk... utk pengantin perempuan..
pastu pengantin perempuan akan beri bunga telur atau cenderamata sebagai balasan...
masa ni, kiranya ramai org kampung akan ngelang pada pengantin...
mak pak plak org kampung datang bawa beras, gula, susu, gula, garam, telur dsbnya...sebagai sistem batter.. hihihi... aku beri ko.. esok lusa ko plak beri aku.. gitulah kiranya...
kalo majlis kat terengganu ni aku aku tgk memang verry the simple...
makan pun mcm kenduri jer... jemputan pun ala-ala sedara terdekat jer...
tapi yg bestnya kan...
org terengganu ni kalo kahwin.. duit hantaran perempuan yg dapat... mak pak tak dapat per...
tanggungjawab mak pak kahwinkan anak.. dan duit tu adalah utk si anak memulakan hidup baru...untung kan??????


haaa.. yang tengah ni plak anak dara pak mertua aku yg duk umah aku tu.... bukan main melaram lagi dia...dan yg kiri tu mak tiri @ mertua aku...

masa ni plak majlis ngenal menantu kat umah pak mertua aku... pakaian dah sakan dah.. tapi just duk dalam bilik dan atas kerusi sofa jer...takde pelamin bagai.... katanya majlis ngenal menantu memang gini... entah ler... tak faham aku...
yang penting aku tetap vogue.....ahahahskskss....

kiri tu adik pak mertua aku... mak mertua aku, pengantin dan semestinyer pak mertua aku...

amboi .. tgk yg tengah tu... yg baju purple tu.. bukan main lagi.... balik kg tak duduk diam... jalan je kejernyer.... lupa kejap pada aku... tak dilayan nyer aku dan en hubby....sampai sakiot-sakit tekak dibuatnya... ckp byk agaknya... kalo tak duk KL senyap membisu....


itu jelah kenangan di Majlis Perkahwinan Adik Ipar aku MAN.....
semoga perkahwinan ini berkekalan hingga nafas yg terakhir.....
dan semoga cepat-cepat dapat anak.... supaya ... org kampung boleh perli aku lagi.... kalo korang beranak cepat....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, June 17, 2010
8 comments
categories: |

kalo gi Terengganu jer.. sure org tanya tak beli batik ker??? tak beli batik ker???? ee tak kuasa aku dengan batik-batik... aku bukan minat sgt pun... nak jaga susah.. nak gosok susah... berkedut sana-sini.... kalo aku nak beli pun aku beli jenis crip je dohhh....

tapi siyes aku ckp memang aku tak beli walau selai pun batik... lagipun fulus non ado.... tengah-tengah bulan gilesss nak beli batik yg beratus-ratus... eeee tak kuasa akak tau!!!!

tapi... tapi... tapi.... aku nak umumkan kat sini... aku beli hadiah birthday En Hubby akuuuuuu.... ahahaksss... giles lama birthday dia ..baru la ni aku beli hadiah... tak tahu nak beli per ler.... 7 thn rasa mcmmmm... semua dah beri rasanya kot.... so masa kat terengganu ni terfikir plak nak beli hadiah dia...

ecehhh.. konon-konon.... aku bayangkan... dia jemput je aku balik kat airport nanti... aku nak beri hadiah ni .... konon ler..... cehh..ecehhh.... harap-harap dia suka....

nak tau apa hadiahnya?????





no..no..no.....no....no......

takleh publish lagi.... i'am sorryyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, June 16, 2010
4 comments
categories: |

PPD??? apa tu ekk... ada ke korang tahu apa tu PPD???
sure tak tahu kan...
ok..ok..ok... PPD tu ialah Pegawai Penerangan Daerah...
setiap daerah negeri di Malaysia ni ada Pejabat Penerangan...

Fungsinya.. mereka-mereka inilah yg menyampaikan dasar-dasar kerajaan kepada masyarakat.. bukan tu jer... mereka-mereka ini juga yang bertanggungjawab mendapatkan maklumbalas awam sebagai input kepada perancangan jabatan @ kementerian.
berat kan tanggungjawab tu...

so... sbb tu ler .. jabatan aku buat kursus pengurusan pejabat dan keterampiran diri utk mereka-mereka ini... dengan harapan mereka boleh terbuka minda dengan pengurusan pejabat dialaf baru yang serba moden ini....takdelah nanti pokok tumbuh kat bumbung pun buat dekkk jer....

ok.ok.ok... kita tinggalkan citer tu...
yg aku nak citer ialah...
aku gi makan-makan dengan they all di sana...

puncanya ialah... dalam modul ni ada latihan praktikal 5S di pejabat sebenar..
so aku pilih pejabat penerangan marang sebagai tempat yang boleh dijadikan contoh..
so lepas settle latihan praktikal tu... tuan rumah telah membawa we all semua ke Pantai Kelulut di Marang, Terengganu untuk menjamu selera...
makan per tau???

makan ikan celup tepung....
ohhh.... sungguh enak dan garing.... mcm makan goreng pisang panas daaaa............
pastu makan keropok lekor panas-panas.. then makan ikan bakar.... memang mavelessss....
orang penerangan kalo bab makan.. memang takleh blahhh.... makan..makan..makan...
lantak korang ler.....
tapi yang penting.... aku enjoy dengan kursus aku ni....

oklah.. korang layan jelah.. gambo yg aku snap 4 keping ni...
sikit jer .. malas plak nak snap byk-byk....










p/s:- alahai ina..... siang ko enjoy yekkk...
malam lepas kursus.. ko mula teringat laki ekkk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |

Fuhhh!!!!!!!!!!! lama giler aku tak update blog ni...
kalo aku kursus jer sure aku takde masa nak update blog...
nape ekkk.... adakah sbb aku tak cukup masa????
bz???? pemalas????? wifi yilekkkk?????
entah... yg penting tak update....

alah.. lagipun bila aku kursus memang takde benda aku nak update..
apa taknyer.... bila kursus, aturcara hidup aku bosan...
pagi bangun siapkan class... uruskan penceramah... pastu tido..
takde masa nak ronda-ronda ke apa...
so mana nak ada cerita...
ceritanya hanya duk bilik aktiviti kuak lentang.. gaya bebas....

takpelah... ok gak kot... dapatlah aku jengah blog kawan-kawan..
kalo tak .. takde masanya...
nak update blog.. nak update FB.. nak menjelajah blog kawan-kawan..
sungguh takde masa...
ecehhh.cehhh. ina... konon ko ekkk... mcm popular... dan bzzz sgt ko...
PM pun ada masa nak update FB dan blog tau...
aahahkssksk.... tsk..tskk..stk...

oklah.... rasanya ini je kot story aku.. kot ada berita panas...
aku cepat-cepat roger kat korang ekkk....
ok .... daaa.........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, June 15, 2010
1 comments
categories: |

Adohai............ ni yang aku malas nak balik kg ni.....
Balik ..ingat nak bergembira..
bila dah berkumpul ramai-ramai sanak saudara ni...
mulah timbul soalan bodoh-bodoh....

Tu yang aku rasa mcm nak cepat-cepat balik ke KL...
Cuti lama-lama di kampung bukannya seronok sangat!
Hesy, derhaka sungguh kenyataan aku ini!
Kalau keluarga mertua aku dengar, harus dia kecil hati....

Bukan apa, aku teramatlah malas untuk mendengar pertanyaan orang...


"bila nak dapat anak ni?"

dah... dah mula dah dengan soalan tu...

Kemudian jiran En Hubby aku tanya soalan yang lebih kurang sama...
jiran En Hubby aku ini muda lima tahun daripada aku..
tetapi dah ada tiga anak berderet.... mcm hebat sgt...
Bosan dengan soalannya, aku balas dengan jawapan bodoh,

“Kau ni asyik tanya jer... kalo dapat anak mcm uli tepung,
dah lama aku gentel-gentel bagi jadi"

Terdiam dia! Hehehe,

bodoh... nak tanya pun biar berpada...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, June 12, 2010
23 comments
categories: |

Yes.. akhirnya...
aku bercuti balik Kg ke Terengganu...
motipnye????
coz adik ipar aku kahwin daaaaa!!!!!!!!!!!!

tapi yg tak bestnya tarikh dia kahwin sama ngan kursus aku ...
mujur kursus aku buat kat Terengganu...

nak tolak... takleh.. sbb aku kalo bos arah.. berat mulut nak ckp takkkk..
boleh ke takkkk.. aku tetap ckp boleh.....
walaupun masa tu aku ada rancangan lain....

kena plak dengan bos yg memang baik giler ...
so bertambah le aku tak reti nak ckp takkkkkkk...
apa yg diarah boleh jer jawapannya.....

Takpelah bos... demi bos yg baik dan hencem.. ahahksss.....
saya menurut perintah yekkk.....

ahad nanti aku bertolak semula ke Kuala Terengganu...
aku duk Sumai Hotel & Apartment...
En Hubby aku?????

hahahahha... ni nak story ni...
memang dah bukan rezeki aku nak bercuti ngan dia...
lepas jer habis kenduri kahwin..
aku bertolak ke Kuala terengganu dan dia bertolak ke Kuala Lumpur

sbbnyeeee..... dia exam pada 16-18 Jun 2010 ni...
see!!!!!!!!!!!

dia memang rajin amik exam...
apa je exam jabatan dia akan mohon....
tinggallah aku keseorangan di Kuala Terengganu...
impian nak bercuti.. hampeh jer.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, June 11, 2010
5 comments
categories: |

Eceh..ceh.. tajuk mcm ia..ia..okkkk......

macamlah dinanti-nantikan sangat..
dari semalam hinggalah hari ni... family mertua aku asyik call jer
tanya bila nak sampai... bila nak sampai....

yg laki aku pun satu.... cuti dah hari ni tapi ada kejer plak...
sibuk ngan program banci dia tu.....

oooopppssss.. tak baik ngata laki kan!!!!

tapi aku pun satu hal gak....
yelah hati tak berapa nak ada kat Terengganu....
so nak balik pun mcm hendak taknak jer....

dan kebetulan plak aku bz benonya nak uruskan kursus aku ahad ni..
so dikesempatan ini.... aku gi opis utk settlekan apa-apa yg patut...
ooohhh... bak kata member aku pun...

"rajinnyer ko datang opis, walaupun cuti...
kalo akulah.. tak lalu langsung dah opis"

yelah... lain orang lain perangainye kan..
mcm aku.. aku mikir tanggungjawab jer...
lain aku tak mikir...

pada aku setiap tanggungjawab yg diberi aku akan sempurna
dengan sebaik mungkin...

dan maybe gak aku takde komitmen lain...
mcm member-member yg lain.. byk komitmennyer....
anak.. keluarga... kejer kan....

so itulah aku....

dan dipendekkan citer....
aku tgh bersiap-siap kemas meja
coz jap lagi nak bertolak ke Terengganu...
Doakan perjalanan aku selamat pergi dan balik yekkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, June 10, 2010
6 comments
categories: |

Dua malam terturut-turut aku bermimpi pelik..
kata orang jgn percaya..
mimpi mainan tido tapi mimpi tu buat aku tertanya-tanya...

sebelum ni aku mimpi berkenaan rambut dan kepala...
itu aku tak kisah...
sbb aku tahu dah makna mimpi terrsebut..
sbb aku kalo berita gembira berkenaan aku..
sure aku akan mimpi rambut atau kepala...

tapi kali ni aku mimpi ..aku gi pasar tani ngan semua family aku..
termasuk mak aku....
then yg peliknya kat pasar tani tu kalo nak masuk kena buka kasut..
bila habis membeli belah.. nak balik..
nak amik kasut...
kasut semua tinggal sebelah jer...
so semua orang pakai kasut sebelah lain-lain....

pelik kan...

dan satu lagi mimpi....

aku nak basuh seluar jean yg selalu aku pakai....
aku raba-raba dalam kocek seluar...
pastu aku tgk byk sgt brooch tudung yg berkilat-kilat..
kecil-kecil tu dalam seluar aku...

aku amik keluarkan.. ada lagi.. ada lagi.. dan ada lagi...
tak habis-habis dalam seluar tu...

pelik kan...
apakah maknya yekkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |

Semalam bos aku blaje makan kat Bangsar..
Kari Kepala Ikan, Sotong goreng, ayam goreng...
Fuhhh... penuh perut dibuatnya...

Bos sorry ekk.. curi gambo dari belakang... weekekekek...



wekeeke.. ya ampun bos...curi gambo bos lagi....



licin oo makanan.. kepala ikan pun tak nampak dah..
yang tinggal hanyalah tulang ikan.. ahahkass



Tq bos.. blanje sy makan... murah rezeki bos....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, June 9, 2010
7 comments
categories: |

Pejam celik, pejam celik, sudah enam bulan tahun 2010 berlalu. .
Alhamdulillah.....

sepanjang setengah tahun ini aku cuba muhasabah diri sendiri...
mikirkan pencapaianku sendiri sepanjang 6 bulan pertama ini....
pada aku... selama 6 bulan ini juga ada yang membanggakan diriku...
tetapi tidak kurang juga yang kurang memuaskan....
tapi takpe... apa saja yang kurang memberangsangkan itu..
aku akan ambil sebagai pengajaran dan pedoman hidupku.....

Setengah tahun ini juga ada beberapa kisah peribadi
yang tidak kurang menjejaskan emosi,
terutamanya hal berkaitan kekeluargaan..
Betullah seperti kata seorang kawan...
“Kalau kita layan benda-benda begini, memang jadi punya!
Cara terbaik, jangan buka jalan tu..
dan jgn panjangkan hal yg remeh temah...”
Terima kasih, pada kawan aku tu kerana memberi nasihat!

Oh ya, untuk tahun ni...
aku memanjat kesyukuran pada allah s.w.t,
kerana memberi aku rezeki yg tidak ternilai...
berita kenaikan pangkat aku dan suami tercinta...

walaupun aku masih mengharapkan rezeki dikuniakan cahayamata...
tapi aku terima dengan rezeki yg allah kurniakan pada aku ini...
mungkin allah sedang mengaturkan dan merencanakan
hidup dan rezeki aku, sebelum allah mengurniakan cahayamata buat kami..

Oh ya... aku dengar khabar, akan ada rombakan kecil di opis aku ni..
ini semua disebabkan kenaikan pangkat yg byk diopis aku ni...

Berita-berita begini kadangkala buat aku letih dan stres sedikit.
maklumlah .. aku pun menerima tempias yg sama..
kesan dari kenaikan pangkat ni..

takpelah.. rombakan yang kecil atau besar..aku kena terima dan redha..
memang perkara seperti ini biasa di mana-mana pun...
Adat bekerja, memang beginilah...
Asal terus dapat bekerja, tidak dibuang kerja, tidak dikurangkan gaji..
daat tido sebantal dengan suami tercinta tu
pada aku sudah cukup baik...Betul tak?????

Aku cuma mohon yang terbaik untuk diri sendiri!

Amin...

cuma pada aku.. jgnlah ada hengki pengki..
org tu boleh orang tu takleh...
adat naik pangkat kenalah keluar..
takkan pangkat nak.. pindah tak mau plak kan...
selagi ada waran perjawatan.. bolehlah dikekalkan..

kalo takde tu.. paham-paham jelah...

Akhir kata.. aku ucapkan tahniah kepada semua yang telah berjaya
mengharungi cabaran enam bulan pertama tahun 2010...
dan kepada semua yg berjaya dalam temuduga yg lepas...
tahniah sekali lagi...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, June 8, 2010
11 comments
categories: |



Entah nape aku layan gak program realiti Imam Muda ni..
memula dulu mcm tak berapa nak endah...
tapi bila aku tgk bab yg dia kafankan mayat tu..
terus tersentuh hati aku nak tgk nyer...

kira ok gak tau program ni....
aku tgklah ..ada sorang peserta mcm best skit...Mirul namanya..
adalah ciri-ciri nak jadi imam tu..
masa khutbah pun suaranya best..
masa berdebad pun best...
masa bercakap pun aku tgk tenang jer...

tak mcm peserta lain.. nampak mcm control dan rendah diri sgt...
bagus gak ada program-program mcm ni kat TV...
takdelah stereotaip jer ... asyik-asyik nyanyi....

sambil tgk imam boleh gak kita yg menontonnya dapat ilmu...
ilmu kes pembungan bayi..
ilmu... cukur jambul..aqiqah....korban...

tahniah aku ucapkan pada ASTRO ....

buat Mirul, Asyraf, Nuri, dll.. semoga terus berjaya....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, June 7, 2010
5 comments
categories: |

Cuti 2 hari aku tak tahu nak buat per...
sabtu lepas hantar adik ipar aku balik kg naik bas..
aku datang opis jap.. settlekan kejer-kejer tertangguh...
then..dari petangs abtu hinggalah malam aku tak kemana...
duk ngadap depan TV ..baring-baring.. sambil makan buah..
naik sakit badan-badan aku duk umah... asyik baring.. bangun..baring ..bangun...
tak tahulah aku kalo pencen nanti camner....
bosan tul duk umah....

sabtunya tu.. aku duk layan citer indo .. sampai berepisod-episod ko...
citer... sinetron Benci Bilang Cinta...
sedap plak bila layan citer ni ....

sambil tgk tv sambil makan buah...



lapar je makan buah..lapar je makan buah..
naik cirit dah aku makan buah..
tak makan nasi langsung dua hari duk umah..
motipnya sbb malas nak masak.. wekekekeek.....
buruk perangai ekk....





kalo selalu gini gamaknya.. mau kurus...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |

Pagi yg indah...
keluar gi keje hanya 20 minit dari kajang ke opis aku di Jln Raja Laut..
itu pun hanya bawak 80 Km/jam
hooreeyyy... line clear.. cuti sekolah derrrrrr.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |


Hari ni birthday sayang.. sapa lagi kalo bukan En Hubby aku...
tapi sayangnya.. dia takde disisi aku waktu ni...
dia berkursus di Kuala Selangor...

Takpelah.. walaupun dia takde....
aku tetap nak ucapkan Selamat Hari lahir..
pepagi dah sms ucap apa yg patut... kelakar.... sedih pun ada..

selalu pagi subuh-subuh dah kejutkan dia dan ucap happy Birthday...
kali ni pepagi bangun dan capai handphone sms le plak... ahahkss...
sama je kan... janji ingat...

takpelah sayang.. isnin sayang balik kita sambut ekkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, June 6, 2010
2 comments
categories: |

Pagi ni aku bangun awal sbb nak hantar adik ipar aku balik kg naik bas
hantarkan kat Hentian Putra...
pastu nak balik umah rasa boring plak...
coz En Hubby takde...

fikir punya fikir punya fikir....
why not datang opis jer....
settlekan kejer-kejer .. bagi clean meja.. sampai sekeping kertas pun takde...
nanti isnin boleh fokus kejer kenaikkan pangkat plak...
amacam.. bagus tak cadangan aku???
ahahkss.s...

so..... oklah kot datang opis....
aku call zaidi PAR aku... suruh buka pintu.... mujur dia tak kemana-mana...

dalam kul 11 pagi aku sampai opis.. aku tgk pintu pun berkunci lagi...
adohai.. camno tu.. bergolap plak aku kat tkt 15...

bosan-bosan... mehlah masuk bilik air..
kasi posing-posing dulu dengan hand bag baru aku....
oyehhhh..oyehhh.... panas lagi ni... baru buka sampul.. ahahks.s..



aksi gedik bersama bekal buah-buahan utk alas perut kat opis...



kat bilik air pun jadi...



tu hand bag baru aku... LV tu....
tak pernah haram aku beli warna merah....





jadilah handbag LV cap ayam.. ahahks.s...

tgh posing-posing.. datang plak si zaidi...
cisss.. hilang stim aku nak posing lebih....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, June 5, 2010
5 comments
categories: |

Terperanjat tak dengan tajuk N3 aku kali ni...
actually aku nak kongsi kisah sedih yg berlaku kat seseorang yg aku kenali...

kisahnya.. dia ni dah bercerai dengan lakinya...
aku malas nak story balik..
kalo ko nak nak tahu.. korang bacalah kat sini...

so dipendekkan citer.. si isteri ni hiduplah dengan bantuan dan sokongan keluarga..
tapi yg aku tak puas hati kan....

si suami ni.... main kotor....
dia main bomoh-bomoh plak ko....

cian aku tgk si isteri ni...
setiap bulan gi berubat....
baik berubat.. kena lagi.. baik berubat kena lagi..

dia buat bekas bininya terlepek sakit.....

baru-baru ni si isteri bengkak kaki mcm utut dibuatnya...
pastu bila berubat alhamdulillah pulih...

lepas tu dia hantar lagi saka utk buat bekas isterinya sakit badan-badan plak
sampai takleh bangun si isteri tu....

ee kejap tul bekas laki dia ni...

patutnya dah cerai ... binalah kebahagian sendiri...
ni main-main kotor plak..
dasar apa entah jantan ni kan.....

entah apa jenis laki agaknya.....
eee minta simpang ler....
dah le nafkah anak tak beri....
bila minta dibomoh-bomohkan kita plak...

eee selisih kan....

aku harap sgt si isteri ni tabah dengan dugaan yg diterimanya....
tapi pelik gak kan...
kalo niat nak buat jahat terlorong je..
jumpa je bomoh yg sanggup nak buat org susah,....
tapi bila nak buat baik...
sampai jenuh tak jumpa nak pulangkan saka tu ke biar makan tuan...
ye dakkkk....

harap-harap allah hentian semua dugaan dan penderitaan si isteri ..
cian dia....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, June 4, 2010
6 comments
categories: |

Dari semalam sehingalah pagi ni.. aku emo skit..
mood mcm tak berapa tenteram.. asyik ingatkan sesuatu jer..
kejadian yg menimpa aku semalam...

tapi takdelah kejadian yg berat.. cuma agak terkilan sedikit jer...
takpelah maybe bukan rezeki aku...
tapi aku tak puash hati gak..
kalau beri arahan tu biar sama rata..
ni aku tgk.. yg lain boleh plak...
rasa aku itu bukan arahan..
itu pentanda tak puash hati dengan aku kot ekk...

takpelah...
malas nak mikir...
senang citer...
kalo kita suka orang tu..
dia buat ikut mana jelah... janji kita dapat org tu....

kalo kita tak suka org tu...
buat le baik camno pun.. tetap tak suka..
ye dak????
setuju ke ???

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

Hari ni aku start gentel rambut semula..
coz en hubby aku kursus kat Kuala Selangor..
Kursus untuk nak jadi PEMBANCI le plak...

bulan Julai dah start kena banci... so now dia sebagai penyelia
kena ler kursus untuk tugas-tugas penyelia...

korang ada tak yg terpilih?????

actually.. dia tak minat pun nak jadi pembanci ni..
tapi dah terpilih tu kenalah buat gak...
Berkhidmat Untuk Negara kan........

dapatlah kalo tak silap Rm 70.00 sehari sebagai penyelia
dan RM 30.00 sebagai pembanci....

tapi yg tak tahannya tu.. kos minyak, kos makan, minum
dan kelengkapan banci semua ditanggung sendiri...
camno tu...
tak berbaloi rasanya....

takpelah.... yang penting nanti..
kalo program banci ni dah mula julai 2010 nanti....
korang berilah kerjasama ....jgn tutup pintu plak.....
jawablah apa yg ditanyakan....

maklumat korang penting untuk pembangunan dan kesejahteraan negara tau...

ingat tu....
so.... marilah sama-sama kita beri kerjasama ...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, June 3, 2010
4 comments
categories: |

Kali ni aku beli buah-buahan plak kat Chow Kit....
selalu berbakul-bakul buah dapat...
kali ni kena beli plak..
sbb en hubby dah lama tak de jemputan ceramah....

so bila si ibu mengandung ni ajak aku gi ..
dengan laju jer... aku cakap nakkkkkkkkkkkkkk... nak ikuttttttttt.........
wekeekekekek.............

sampai sana.. pening lalat jap aku....
sbb buah bayk dan segar-segar...
cuma kureng selesa ngan persekitaran jer...
maklumlah Chow Kit....
tapi takpe tahan je...
bukan lama pun.....
beli..beli..beli.... tak sampai 30minit settle...
dan inilah hasilnya....



buah apple, limau, pear



buah mangga kesukaan aku...


buah limau mandarin lagi...
yg benonya dah beli limau.. tapi bila jalan-jalan jumpa yg murah dan manis.
sanggup beli lagi...


ikutkan byk lagi nak beli...
langsat, rambutan, betik, anggur...
tapi bila mikirkan nafsu... terhenti terus...
takpelah... nanti dah habis yg ni aku pegi lagi beli...
ahahkssss..........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |
Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS