balik2 kerja terus buat-buat tido, konon-konon merajuk ..
konon penat sangat la tu..
huhuhuhu....motipnya... hati sentap bila tgk umah tak kemas, baju basah di ampaian..

marah punya pasal terus sentap taknak masak...
biar dia berlapar..
sbb kalo aku tak masak.. tak kuasa dia nak masak...
mcm pahat dan tukul.. tak suruh tak buat..

abg dia plak yg kena masak...

so aku mogok.. konon-konon merajuk..

Lapar gak ni, tapi tak nak pegi dapur,
lantaklah... dia panggil makan baru aku turun...

boleh gitu??? ^..^

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, September 30, 2010
0 comments
categories: |




Ini adalah bedak dan foundation yang aku baru beli..
barangan keperluan muka ni untuk nampak cantik walaupun pada dasarnya dah memang cantik ....hukkk..hukkk..hkkkk terbatuk2 plak aku... biasalah kan.. dah habis dalam stock aku, so kenalah beli... takdelah branded sgt aku pakai... mcm korang lainlahhh.. pakai MAC... aku ni pun baru 1st time nak cuba pakai...

bukan tak penting lor, penting tuh..... tapi dah ini je yg termampu...muka aku pun bukan macam korang... muka aku ni, kalo tak berbedak, hah siaplah pucat lesi.. cuma syukur je sbb muka aku ni ko pakailah bedak per pun.. tetap tak byk ragamnya...

tapi setakat nilah... tak tahu lak bulan depan ke.. tahun depan ke... berkematu.. ahahksss....dipendekkan citer... inilah makeup aku utk bulan ni yekkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

"abg din... minggu depan cuti 9 hari, sbb kelas guna utk exam pmr dan spm"

'oh ye ker..' so???

"so.... nak balik kg ler"

'mu balik kg utk per???? naik sekoloh mu doh exam akhir tahun'

balik pun aku tgk ri tu ghaye.. mu kang buak pe pong... jalang je kuo masuk...

masok dok.. ngemah dok.. basuh baju dok... baca pung dok...

ke ..mu ada janji ngan jantang.. nak jumpe mane-mane'

"dok ler... mane ade"

'mu jangang mane ade..mane ade... aku dah mikir masok-masok dohhh.. mu tahang je sekoloh sampai tahung depan.. pastu mu aku nak kahwing kan jer... jantang yang askar kat Miri tu pung pun dah tunggu mu...

mu tu..pompuang.. payoh dok aku tgk... suruh bace dok mboh... motivasi pung tak dok... letih ckp doh aku'

( speaking tganu.. antara adik dan abg..)

kesimpulannya:- aku kata kalo dia nak balik... hantar jelah balik cuti ni... tahan-tahan kang.. lain plak jadinyer... ye dokkk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
0 comments
categories: |

issskkk..isskkk... korang da tgk berita?? dah baca paper????sure dah kan... dah pukul berapa ni pun...

aku pelik gak... awat jadi gitu???? apa??? alahhhh.. yg citer bab pulang..pulang duit kat penang tu lahhhh....

adusss.. takleh nak habaq mai lebih-lebih..kang kena saman plak aku...

tapi just pendapat PERIBADI aku jelah.. ingat tu PERIBADI yekkk...
statement peribadi... not ditujukan atau komen pada sapa-sapa..tau...

Pendapat peribadi aku.. memang patut pun.. sbb duit yg kita dapat kita perlu tahu dari mana hasilnya.. sbb ianya akan jadi darah daging kita...

tak patut rasanya kalo sipulan tu nak salahkan sipulan kata dia pun dapat duit dari duti hiburan...

pada aku salah tu.. sbb duti hiburan digunakan utk pembangunan dan projek mega... tapi wang kebajikan adalah dari sumber ZAKAT.. ingat tu.. Z.A.K.A.T

dan wang ihsan pula adalah dari Sumber CARIGALI PETRONAS...

tapi itu pandangan PERIBADI aku lahhh...jgn mare ye bro...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

ehh... malam-malam plak aktif cik nuffnang kita ni...
mengelip-ngelip dia... iklan ikea ada..iklan airasia ada..

ewah-ewahhhh!!!!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, September 29, 2010
4 comments
categories: |



Gambo sumber En Google Image

Entah kenapa aku tak pernah jemu dengan ikan ini. cuba hidang kan ikan bawal ker, ikan tengiri ker, kalo ada ikan ni depan mata..mesti yang ini dulu jadi pilihan hati ku. bagi aku ikan ini sedap yg amat. especially tang kepala dan ekor...

eh!! korang kenal ke ikan mayong ni??? pernah ke beli??? pernah ke jumpa???

kalo orang Muo kan.. ikan ni femes sgt tau...

masak asam pedas letak daun kesum.... peerrgghhhh!!!!! sentap weh makan....

aaaahhh.. jgn kata ikan belukang ekkk... ikan belukang lain tau...

dulu en hubby aku tak tahu makan ikan ni... nama ikan ni pun dia tak tahu.. inikan makan kan?? tapi bila kahwin ngan aku dia dah tahu dan dah mula beli kat pasar...

kalo kat kl ni susah nak cari ikan ni... tapi sekarang pasar malam area umah aku dah selalu jual ikan ni... maknanya dah mudah utk aku makan ikan ni...

dulu-dulu kan... arwah abah aku.. kalo anak-anak dia balik kg.. wajib dia beli ikan mayong... kiranya ikan mayong ni menu wajib kami sekeluarga..kalo aku balik je.. dia mesti beli dan ekor ikan ni dia simpan khas utk aku...

sbb .. aku kalo makan ikan mayong ni.. bab ekor memang org lain takleh sentuh... shahdu ko isap ekor ikan ni... layannnn jeeee...... ahahahahahha....

alamak.. sejuk-sejuk ni... citer makan...lapar plak aku....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |

Lekor ekkk... betul ke ejaan aku ni... hentamjelah....



balik terengganu tak sah kalo tak beli keropok lekor ni...
kalo lalu Jabor hampeh nak jumpa semua ni.. tgk hutan dan ladang kelapa sawit jelah...

tapi kalo lalu tepi pantai... mcm-mcm adaaaaaa..........



berasap-rasap kopok ni... en hubby kalo singgah beli.. dia makan panas-panas lepas rebus tu... memula aku loya nak makan.. tapi bila dah rasa sekali... sedap plak...

dan hari ni aku gak penggemar makan keropok lekor rebus.... manis woooo.... sbb ikan dia bykkkkkkk..... tak caya cubalah....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
7 comments
categories: |

Hari ni saya rasa mcm tak selesa jer...

'jangok' bak kata org terengganu..

dah mcm kartun rasanyer...

sbb.. hari ni saya bertugas sebagai Protokol di majlis Raya Kementerian di Jalan Conlay..

sudah lama tidak berbaju ngelip-ngelip..

Baju kurung pink+kelabu+tudung pink

Jadi .. jgnlah ada yg terserempak dengan saya hari ni..

segan wooooo...........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, September 28, 2010
5 comments
categories: |

Semua org bergasak buat open house... tapi aku???? aku tak dan nak "open" nya...ramai yang asyikkklahhhh tanya...kalo korang nak datang korang ckp jelah.. aku masaklah apa yg patut... tahun ni aku memang tak dan nak buat.. sbbnya:-

1) Tahun ni aku terlalu bz dengan tugas baru
2) Tahun ni aku takde mood
3) Tahun ni aku mcm kopak skit
4) Tahun ni byk kisah sedih
5) Tahun ni aku taknak raya sakan
6) tahun ni..... ehh byk plak alasannya....

ckp jelas MALAS... kan mudah...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |



tadi aku dgr berita Datuk Lee Chong Wei meraih suntikan semangat terbaik sebelum berlepas ke Sukan Komanwel minggu depan, apabila mencatat kemenangan pertama dalam tempoh 18 bulan ke atas musuh tradisi, Lin Dan untuk menjuarai Terbuka Jepun di Tokyo, semalam.

tahniah.. tahniah.. tahniah dari aku sebagai rakyat Malaysia...

Bagi Chong Wei, ini adalah kemenangan pertamanya ke atas Lin Dan sejak kali terakhir mengalahkan pemain China itu pada Terbuka Switzerland, Mac tahun lalu.

Kemenangan ini turut memperbaiki rekod pertemuannya dengan Lin Dan 7-14.

Kemenangan Chong Wei juga memecah penguasaan China pada Terbuka Jepun, selepas negara itu menyapu empat daripada lima gelaran yang ditawarkan. Justeru, tidak hairanlah Chong Wei mendapat sokongan penonton di Gimnasium Metropolitan Tokyo yang mahu melihat ada pemain lain yang dapat memecah dominasi China.

Chong Wei, yang juga pemilik enam kejuaraan tahun ini - Terbuka Korea, Malaysia, All England, Indonesia, Grand Prix Malaysia dan Terbuka Macau akan berlepas ke New Delhi, Selasa ini untuk mempertahankan pingat emas Sukan Komanwel.

Dia juga menjadi sandaran untuk memenangi emas pada Sukan Asia.

Tapi.... kalo akulah jadi Datuk Cong Wei.... nama aku tgh kemuncak ni... dan dikala aku telah dapat semuanya ..aku bersara terus dan tumpukan sebagai jurulatih je...

aku latih genarasi baru menggantikan aku.... sbb sekarang Malaysia ketandusan pengganti yg berbakat besar yang boleh mengharunkan nama negara...

so apa pendapat korang?????

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, September 27, 2010
0 comments
categories: |

yess...yess.. betul ckp PM kita.. waktu lunch ni.. aku gunakan utk melayari akhbar-akhbar secara online... yelah.. dulu-dulu 8 paper aku kena baca hari-hari... now nak baca satu pun payah... lagi-lagi kena beli ni... ee memang taklah jawabnya....

sambung citer bab Transformasi ni...

memang ianya memerlukan pengorbanan.. bukan mudah wehhhh... dalam kita nak mengtransformasi pejabat ke keluarga ke atau apa je.. memang susah kalo tak ia-ia..inikan negara kan????

kalo tak bersatu padu.. payah... dalam umah pun kita kena pupuk semangat "Team Work".. bila dah kat umah ada konsep tu.. senanglah kita nak merealisasikan di opis plak kan... pastu pada masyarakat gak...

Kita mampu melakukannya, tetapi mestilah bersatu...

dalam apa je.. bersatu tu penting... tapi dalam abad 21 ni... apa yg aku tgk... ko buat hal ko.. aku buat hal aku... lepas tu komen dan bangkang je pandai... cuba kalo suruh buat????? hampehhhh.... sentapppppp......

so korang... marilah kita pupuk semangat bersatu dikalangan keluarga kita yekkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
1 comments
categories: |

Semalam aku penuh dengan jemputan open house umah kawan-kawan.. semalam je ada 3 buah umah yang perlu aku hadir...

1. jiran sebelah umah
2. member opis en hubby di balakong
3. member opis aku di Nilai

semua jemputan bermula jam 2.00 petang...

so aku takdelah acara masak memasak utk semalam... gantung periuk katakan...ahahakss...

pagi tu cam biasa bangun je dari tidur aku goreng nasi utk sarapan...
alas perut sementara nak tunggu tghari...

dalam kul 2.00 petang.. acara open house pun bermula..
umah pertama yg aku pegi adalah umah jiran aku... menu mee/bihun sup, laksa, dan nasi lemak..

pastu aku berdesup ke Balakong Cheras plak... umah member en hubby.. di Taman Karunmas.. susah gile nak cari umah dia.. nunnnnnn.. jauh di dalam... menunya ialah nasi tomato, bihun/mee sup / nasi hempit...

dan dari Balakong terus ke Nilai 1 plak ke umah member opis aku... menunya bihun/mee sup ... fuhhh kebentak perut aku.. itu baru makan ala-ala je tu.. just semangkuk kecik je... kalo bertambah-tambah.. mau muntah sup aku.....

utk n3 kali ni takde aku rajin nak snap gambo-gambo makan... tak kuasa.. motipnya sbb cuaca panas... ee takde kena mengena ekkk.. aahhh lantakkk.. janji ado reason...

bila siang puas makan.. malamnya plak dah tak kuasa nak masak.. en hubby kata makan simple-simple je.. puas gak mikir.. apa yg simple nyer.... last-last.. pikir punya pikir...
terussss...... tingggggg.... sambil bintang kuar....

kat dapur ada keladi.. kalo goreng .. sedap gak ni... pastu minum air kopi ... fuhhhh... layannnnn....tapiiiiiiiiiiiiiiii.... camner nak goreng keladi... tepung beras takde.....

jap..jap.. fikir.....

aaa...... guna tepung gandum pun bolehhhh..... rangup gak.... tapi ada cara le... bukan tepung gandum sesajo.....takyah korang susah-susah nak cari tepung beras... gunakan apa yg ada...tak membazir.... jimat..jimat... pandai menantu abah... aahahaksss.

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
8 comments
categories: |

Astagfirullah .. Sungguh pon apa yang aku tonton malam tadi cumalah drama di ASTRO yang bertajuk AMPUNKAN DOSAKU......lakonan Fauziah Nawi ,Zamarul Hisham, Ezany, Darling Ngasri dan Ann Ngasri, namun kesannya amat..amat..amat mendalam.. fuh!!!!Lakonan Fauziah Nawi memang menjadi ..seingat aku citer ni adalah citer VCD pada tahun 2003 dan ditayangkan kembali oleh ASTRO...

Tapikan...sedarlah insan-insan diluar sana... seteruk mana pon ibu kita ... setinggi mana dosa yang dia buat, itu antara dia dengan Allah .. kita sebagai anak , berdoa agar segala dosa dosa ibu kita itu diampuni Allah .. Itulah tanggungjawab kita sebagai anak .. bukan kita menyemai lagi kebencian didalam hati ..

Bukan kita menyemarakkan lagi api didalam hati... dan bukan untuk kita memutuskan pertalian diantara ibu dan anak...

Semoga apa yang diceritakan ini adalah lakonan semata-mata.. tapi setiap yg dilakonkan biasanya memang benar-beanr terjadi...

apapun... kita jalankan tanggungjawab sebagai anak.. kerana ibu telah menjalankan tanggungjawabnya...

ee nauzubillah...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

Alhamdulilah. bila kita suka sesuatu. kita akan buat dengan tekun minat dan sabar. Apabila ianya dah bersatu dengan jiwa... barulah keikhlasan tu tiba....Alhamdulilah ianya memberi pulangan yang tak disangka-sangka.... Yang tak tercapai dek akal sebelum ni.... Yang tak pernah terfikir juga....

so... kita kena buat sesuatu lebih dari apa yg kita dapat... insyaallah ... apa yg lebih itu akan berkumpul dan diterima dengan tidak disangka-sangka... itulah rezeki namanya....

yang penting... jgn lupa baca ayat 1000 Dinar.. kerana aku percaya ianya terjadi... dan pernah terjadi didalam hidupku...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, September 24, 2010
2 comments
categories: |



cakkkkkkk...... inilah nasi dagang....

Balik Terengganu Abah dah tahu menantu dia suka mkn Nasi Dagang kat Bus Station Kerteh...

Awal pagi ..dia gi masjid terus singgah beli Nasi Dagang Kesukaan Menantu dia.,.

hiii perasan.....

"ni abah ada beli nasi dagang yang mu suka tu"


"ye ke bah.. tq abah"

Aku suka Nasi Dagang makcik ni sbbnya nasinya lembut.. kuahnya sedap.. ikan tongkol dia lembut.. dan yang paling best nasinya dibungkus dengan daun pisang...



sungguhhhhh wangi ....

setiapkali aku balik Terengganu sure abah akan beli nasi dagang ni.. kebetulan dia pun suka...

Nak harapkan aku masak... kempunan le gamaknya..

sbb aku memang tak reti nak masaknya..

ada keinginan nak buat tapi lum sedia lagi.

Nantilah.. ada masa aku try gak buat nanti...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

hari ni lotih sungguh...mcm tak cukup masa je dibuatnya..aku kena meneruskan perjuangan sehingga ke titisan akhir .. aku tetap berjuang walaupun jari jemari ku lenguh ... Oh tidak ... aku takkan menyerah kalah !!! yehaaaaaaaaaaaaaaa ! Merdekaaaaaaa.. aisey... keje tak siap lagi ..ok la..sambung keje .. walaupun sekarang waktu lunch , aku tetap buat kerja !! Berkhidmat untuk keluarga la katakan ... hehehe ...

p/s: hari ni hari gaji.. tu yg semangat tu.. ahhaksss...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, September 23, 2010
5 comments
categories: |



Khabarnya masa gambar ni di ambil BCL ngandung 8 bulan... dan berita terbaru yg dibaca di kapan.com mengatakan BCL telah selamat melahirkan bayi lelaki...



byk ekk perubahan dia semasa ngandung ni....



tapi rasanya kalo masa ngandung ni dia pakai pakaian yang sesuai mesti nampak anggun kot.. bila dah pakai mcm ni.. tu yg nampak bolattttt jer tuuuu...



tapi ... apap pun... tetap cun.. manis... dan seri mama the voque....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
10 comments
categories: |



Apa dibuatnya cik ayam ni...


Loorr betul org tua-tua selalu ckp kan.. ayam kalo bertelur.....





"telur sebiji riuhnya sekampung"

kali ni terjadi depan mata aku sendiri...

Dah lah bertelur dalam bakul motor...

bila dah kuar sebiji....

riuhnyaaaaaaaa... satu Kg dgr....

atas motor pun sempat dila melepas.... amik masa dalam 10 minit je aku tgkkkk...

ayammm....ayammmm....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
7 comments
categories: |

Raya tahun ini sama sahaja seperti sebelum ini. Pagi raya kami adik beradik ke masjid, kemudian ziarah kubur arwah abah dan atuk, kemudian balik rumah. Kanak-kanak sudah menunggu hendak beraya (bukan hendak makan sangat, tetapi hendak duit raya). Aku selalu fikir, betapa budak-budak sekarang begitu materialistik! Hehehe

aku plak.. dari pagi raya sampai malam raya asyik makan, makan dan makan... sebab ketupat cuma ada pagi raya jer.. lepas tu makan pun tak feel dah... hari kedua.. rasa mcm ketat dah baju.. adohaiii....

tapi best gak tahun ni sbb seharian aku berjalan umah adik beradik... seronok tgk they all seronok menyambut kedatangan aku...sengketa... berbalah.. bertikam lidah..adatlah kan.. tapi bagi aku tak simpan dalam hati.. aku sayang adik beradik aku... tapi yelahkan.. manusia mana sama... ada yg cepat melenting.. ada yg cepat mengalah.. ada yg panas baran.. ada yg pendiam.. mcm-mcm karektor...

byk dah pengajaran dlm tv disiarkan bermotifkan pedoman.. tapi masih ada lagi yg tak amik iktibar... dalam keluarga ni.. satu je aku rasa.. kalo ada salah silap satu pihak yg lain jgn menyokong... cuba normalkan keadaan.. kalo ada yg menyokong jadilah berbalah berpanjangan....

pelik..pelik... nasihat takleh... motifnya nak jaga hati dan perasaan.. lepas tu siap warning jgn campur tepi kain orang... zaman moden kan... kalo nasihat takleh.. nanti dikata jaga tepi kain orang... so diam jelah...

takpelah... cuma aku memohon padamu tuhan... tunjukkan kebesaran mu didunia ini... itu jelah...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, September 21, 2010
7 comments
categories: |

Ya Allah aku mohon pada Mu...
hanya padaMu aku meminta segalanya...

aku takde mood nak datang kerja hari ni...
aku takde semangat nak menghadap opis...
aku takde perasaan nak buat kerja...
hati aku tak ikhlas nak pergi kerja...

macam-macam yang aku rase sekarang ini...
rase nak marah, menjerit dan meluahkan pa yang aku rasa....
tapi tak tahu ke mana...
adakah aku patut jumpa pakar psikologi...
untuk meredakan masalah yang aku hadapi ini....

Ya Allah bantu dan tolong hamba Mu
ini...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

Pejam celik pejam celik ... dah abis raya .. hari tu sakan beraya kat kg..

la ni kalo kat bandar baru nak beraya eh .. open house jgn ckp lah...

sana sini ada..

sampai tak tahu nak gi mana dulu...menu jgn ckplah... mcm-mcm ada...makan sampai pengsan.. sungguh kaya rakyat Malaysia...

Ada yang siap-siap tanya dulu menu apa open house... padahal syawal ni yg penting berkunjung dan bermaafan tapi menu plak yg diutamakan....

Sekejap je masa berlalu kan? dah nak habis tahun 2010... umur dah meningkat dah... entah jumpa ramadhan dan syawal lagi ke tak tahun depan...

ehhh.. apasal aku ckp benda ni kan?? Saja nak ingatkan diri ini .. kita tak tau rupa ajal kita.. bila dan di mana ... kan kan ?




Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, September 20, 2010
3 comments
categories: |

Hari ni aku dah start kejer.. dalam erti kata lain.. dah masuk opis ..
Lama sungguh aku meninggalkan kerusi dan meja aku ni...
naik bersawang dah..
surat-surat pun bersepah atas meja tak dimasukkan dalam tray aku..
ermmm.. apa nak buekkk.. redha jelah...
ikutkan still mood raya tapi macammmmm...
bykkkkk kejer.. sbbnya awal oct kursus aku dah bermula..
so byk benda yg kena dibuat..
hari ni aku berbaju raya.. ahahakss.. malu nak habak...
dan hari ni gak.. aku rasa mcm lebih yakin ke pejabat..
maklumlah.. berpakaian raya dari atas hingga ke bawah...
.^^.
so utk puasa 6 belum sempat lagi nak buat..
insyaalah minggu ni dan minggu depan..
doa-doakanlah yekk...


Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

Hari ni aku duk berdua ngan adik ipar aku...
En Hubby ke Perak sbb pengarah dia turun di Perak..
waduhhhh... still cuti dah kejer.. cam ner tu???
Hari ni pepagi aku dah masak ..
dengan harapan agar si suami keluar bekerja perut kenyang..
ahahahksks.. alhamdulillahhhh....
mujur semasa ketiadaan dia..
belum ada lagi org yg datang bertandang ke rumah aku untuk beraya..
kalo tak harus aku mati kutu melayan sorang-sorang..
cuaca plak hari ni mendung jer...
Kalo ujan kan best...
apa aku merepak ni...
hentam jelah... bosan sgt dah ni...
nak layan FB.. ramai yg offline...
so merepek dan merapu jelah...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, September 19, 2010
3 comments
categories: |

La ni aku still kat Tganu.. kat sini takdelah aku beraya sakan sbb trend kat sini yg meriah raya pertama dan kedua jer... lebih dari tu.. kejer dah... so dengan aku pun tak mana-mana.. maklumlah.. tiba pun dah raya kedua.. itu pun dah malam baru sampai... pastu raya ketiga sampai la ni tak gi umah sedara mara pun... sudahnya pakat tolong MIL dan FIL jaga kedai runcit depan rumah..

alhamdulillah..kedainya ramai org datang raya-raya ni... aku memula malas sgt nak tolong sbb harga aku tak tahu... en hubby jelah yg nolongnya... tapi yang aku bengang tu.. en hubby aku tu pelupa sungguh.. asyik menanya je harga ni berapa..ni berapa..ni berapa...

tak ingat-ingat.....camner nak meniaga.. asyik lupa je reganya...
kejap-kejap..tanya..
mak..milo ni berapa harga??
air batu ni berapa ??
air cola cola ni berapa harga??
rokok dunhill ni berapa???



aduhhhh... tak ingat-ingat.. padahal berulang-ulang dah org beli barang tu... kesian plak aku tgk FIL dan MIL aku.... last-last aku yang take over...

org nak beli je aku jual... lawak...lawak...

alahamdulillah ingatan aku cepat tangkap.... sekali je dah ingat... almaklumlah..urat badan tak putus lagi....




last-last.. aku takde kejer.. aku labelkan rega semua barang... baru senang...
kalo tak jenuh gak nak menghafalnya....




paling laris minyak petrol.. sbb kat sini stesen minyak jauh.. so FIL aku jual gak minyak petrol ni... so kejer aku adalah nolong pam minyak isi dalam botol ... ahhaks....

alahmdulillah.... dalam sehari dapat gak 1k lebih....
bayangkan kalo sebulan.... isskk..issskkkk....issskkkk....
ni yang mcm nak niaga kedai runcit ni.... ahahahksksks... verangan....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, September 15, 2010
4 comments
categories: |



Aktiviti aku sebelum raya...
Operasi mengemas bersama en Hubby



sambil kemas mulut aku tak habis-habis bebel..
bebel kat akak-akak aku dan abang-abang aku...
semua barang tak pakai kat umah mereka dia hantar kat mak aku...
kalo barang tu boleh diguna lagi takpe gak..
ini aku tgk takleh guna dah.. terlepek je kat tepi-tepi sudut umah...
ee geram tul....



kalo nak beri pun pastikan le barang tu boleh diguna... ini dah takleh nak guna pastu pesan kat orang tua tu... suruh pateri le.. gam le..suruh beli alat inilah..itulah... mana org tu boleh buat semua tu..

nak buang plak mak tak kasi.. katanya nanti akak dan abang aku marahlah...takut beno mak aku dengan anak dia... bukan main dijaganya perasaaan anak-anak dia.. harap-haraplah anak dia pun jaga perasaan dia kan...amin....

pesanan utk adik beradik ku lagi...lain kali... wahai kakak-kakakku dan abang-abangku sekalian...sebelum hantar tu... pastikan boleh berguna..
bukan sombong taknak... tapi dah penuh dah umah mak dengan barang yg tak berguna...

cukup-cukuplah... sedekah lah pada anak yatim plak ker...
kalo nak beri pun.. beri yg penting jer ye....



pastu.. bila dah mengemas.. badan pun melepek kepenatan...
mujur kak uda datang tolong masak-memasak utk berbuka.. kalo tak.. orderjelah kat PARAM....



seronok gak berbuka ramai-ramai ni. meriah... tapi time seronoklah.. time berbalah tu yg tak seronoknya... ahahkskks....

entahlah.. ramai susah.. sikit pun susahhh....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
1 comments
categories: |



Yallah.. lama sungguh aku tak bermain api.. duk KL ni kawasan nak membakar sampah mana ada.. so takde maknanya nak jumpa api..asap bagai... yg jumpa korang tahu per??? api gas masak jer.. ahhakss.....

so bila balik kg hari tu,dapat peluang bakar sampah.. seronok yg amat.. feel dia lain je rasa... berpeluh pun sanggup tu... padahal tgh panas buta tu...

mak aku kalo tahu aku balik.. memang kecut perut agaknya... sbb bila aku mengemas memang semua aku bakar terus... takde makna nak simpan-simpan...
kalo simpan-simpan alamat bersepah dan berabuk lagi umah...



korang tahujelah mak aku... dia suka simpan barang-barang dan surat khabar lama sampai dah kuning.. pastu yg paling aku geram.. buku katalog lama-lama tu.. avon lah.. menang lah... rorine lah...kalo simpan pastu dia jual takpelah gak...ni terlepek kat tepi umah tu...aku pun apa lagi.. operasi membakar ler... baru kemas skit umah aku tgk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, September 14, 2010
1 comments
categories: |



Pelik dunia ni kan... ada gak yg taknak bermaaf-maafan dihari raya yg mulia ni... patutnya buanglah yg keroh.. bermaaflah .. tapi dek ego yg tinggi.. sanggup buang semua tu... kalo taknak bermaafan dengan org lain takpe.. ni IBU SENDIRI ..... eee apalah dosa ibu itu kan.. sehinggakan anaknya sanggup tidak sujud dikaki ibunya....

teringat plak citer cerekarama kat TV.. ibu dia pelacur pun dia tetap terima ibu dia... sejahat mana pun ibu.. dia tetap ibu kita kan... itu amanat Rasullah kepada umatnya...




tiba-tiba teringat ada satu kisah ni...dulu ada seorang anak ni...berdegang-degang duk ngutuk keluarga belah suaminya... tapi sekarang.. menyerah plak kat keluarga suaminya.. alahamdulillah .....makbul doa ibu bapa suami dia agar menantu, anak dan cucunya pulang berhari raya....tapi sekarang dah terbalik plak.... ibu sendiri dibuang tapi ibu mertua plak disanjung.... ..dah le tu... orang -orang yg dikutuknya masa dulu-dulu.. semua org itu yg dicari kembali.... ahahakkk.... ibarat dah meludah kemudian dijilad balik..... eeeee......na'uzubillah....


bermakna setiap yg diceritakan di TV tu rupanya memang benar-benar berlaku ekk.. kalo tak..takkanlah kat ada kat TV.,.. jgnlah korang atau pun aku sendiri jadi mcm tu ekkk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

Eh ..office dah beroperasi seperti biasalahhh...
dah ada org yg kejer hari ni rupanya..
kejap je kan.. dah raya ke-4...
wahhh...mesti meriah office-office waktu ni..
sbb masing-masing berbaju raya dan membawa kuih raya di office...
ee seronoknya.. tak sabar nak tunggu 20hb..
nak tgk office aku mcm ner plak..

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, September 13, 2010
2 comments
categories: |

Alhamdulillah..raya tahun ni sungguh meriah.. sbb tahun ni aku beraya bersama keluarga aku dulu di pagi raya ..



Petang raya tu mcm biasalah aktiviti aku.. menganyam ketupat.. 200 biji mak aku rebus... utk anak menantu dan cucu tersayang...sambil nganyam tu we all mengimbas semula nostalgia raya dulu-dulu... takleh lupa bab arwah atuk dan mak aku buat baju raya utk aku .. kocek depan tu... kelakar tul.. mcm nenek makan songeh plak...

dan kenangan yg mak aku takleh lupa masa menyambut ramadhan ialah seaktu arwah abah nak ajar aku berpuasa.. masa tu aku dah lembik dah... tapi dia still nak anak dia belajar berpuasa.. dia sanggup kipaskan aku dengan suratkhabar .. kononnya kepanasan... ahahakks.,... itulah ayat yg terpacul kat mulut mak aku setiap tahun menyambut raya....

dan dalam ghairah menganyam ketupat tu., ada gak dia luahkan isi hati dia pada anak-anak dia..katanya..

" Kalo mak dah takde bersatu lagi ke korang??? "Sekarang pun mak tgk dah tak bersatu.. mudah amik hati.. mudah makan hati..mudah membawa diri... silap skit je nak berpecah...semua fikir diri sendiri.. takde ke yg berfikir utk org lain.. kalo bukan utk org lain pun ..fikirlah utk adik beradik... utk mak..utk arwah abah...."

itulah kata-kata mak..

sedih aku mendengarnya... besar sungguh impian dan harapan mak pada anak-anak dia...

takpelah mak.. selagi nafasku ada.. selagi itulah aku akan berbaik-baik dengan adik beradik ku yg lain.. walaupun kadang-kadang ada kesilapan yang tanpa sedar dilakukan.. insyaalah aku tidak akan simpan dalam hati.. pada aku itu adalah lumrah kehidupan bersama adik beradik...

dan pesanan untuk semua adik beradik aku...aku dah ampunkan semua dosa-dosa korang pada aku... amin....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, September 12, 2010
2 comments
categories: |

Hari ni aku dah selamat sampai di rumah mertua di Terengganu..
Semalam aku bertolak balik dari Muar jam 2.00 petang..
fuhh.. panas punggung dibuatnya...
apa taknya.lalu segamat, muazam dan terus ke Terengganu ...
kul 9.30 malam aku sampai...
hubby saja bawak kete slow-slow.. taknak terkejar-kejar katanya...
keter takdelah byk... biasa-biasa jer...

alhamdulillah.. perjalanan aku berjalan dengan lancar...
mujur tak sesak... pada aku biar sesak masa shopping dari sesak dengan menempuh jem..
aku memang tak suka ngan kesesakkan lalulintas....
tapi ada gak orang yg suka dengan kesesakkan...
baru ada mood raya katanya...
entahlah ekk.. macam-macam karenah orang... janji bahagia...

dan untuk hari ini aku lum sempat nak beraya mana..
nantilah.. insyallah esok kot...

oklah... stop dulu .. nak masak jap.. ok daaaaa.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |

Aku pasti semua dah menuju balik Kg masa ni.. Dalam TV pun aku tgk byk kenderaan dah mula berpusu-pusu keluar dari KL... sure sesak akibat jem yg terlampau... dan syukur alhamdulillah.. aku tidak pernah merasai dan melalui keadaan sesak sewaktu balik dan pulang semula ke KL sewaktu bercuti raya.. nak tahu petuanya????

Petuanya ialah.. aku merancang perjalanan aku... aku balik sebelum org semua balik... itulah petua aku... ahhakss... so takdelah kaki laki aku kejang akibat menempuh kesesakan jalan raya yang melampau... kalo dah jam tu korang tahu jelah.. keter auto ke manual ke sama jer... ye dakkk???

what everlah... yang penting dikesempatan ini juga aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Tahun 2010 dan Maaf Zahir & Batin kepada semua yang mengenali aku.. terutama member-member cyber ni... walaupun kita tidak bersua muka tetapi komunikasi yang terjalin membuatkan kita seperti sudah mengenali antara satu sama lain... itulah keistimewanya.....

Kalo ada aku menyinggung perasaan ke.. terkasar bahasa ker... atau dalam-dalam penulisan aku ni ada yang membuat org teringgung bila membacanya aku minta maaf byk-byk... bak kata YAB TPM pun... lupakan sengketa... berbaik-baiklah hubungan yang terjalin....

Bagi yang tidak dapat bercuti dihari raya ni.. takpelah... tahun depan maybe giliran anda pula.... terutama yg bekerja dengan PDRM, MINDEFF, KESIHATAN, dsbnya...

kalo berjalan ke rumah sedara mara tu.. memandu dengan berhati-hati ya.. jgn fikir semasa perjalanan balik kg jer.. ingat org tersayang... bersabar byk... bertolak ansur byk... dan yang penting rancang perjalanan...aku doakan semoga kita semua selamat pergi dan balik.. amin...

itu jelah rasanya... insyaalllah kalo ada kesempatan kita bertemu lagi dilain N3 ya...

p/s: maaf gambo takde... sbb nak upload gambo mengambil masa yang terrrrrrrrrrrrlalu lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................ sudahnya failed to upload.... nyampah betul si berukband CELCOM ni...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, September 9, 2010
1 comments
categories: |

Hoyeh..Hoyeh..Hoyeh... seronoknya bila berada di Kg... fuh... paling best bila org lain sibuk berkerja tetapi aku still lepak-lepak.. kat rumah.. hihihihi.... memang hati senang dapat borak-borak..bual-bual dengan mak..abang..akak.. dan anak saudara ....

Bila dah balik awal semestinya operasi mengemas umah dijalankan... biasalah.. org tua... tak larat nak ngemas mop bagai kan... bila aku balik..aku tgk.. rumah mak begitu bersepah sekali... kemas nampak dipandangan mata kasar je.. bila ditenung dekat-dekat.. rupanya dah setahun tak bermop... hahahaha... lawak-lawak... maklumlah kan.. umah tinggal...

puas gak mikir ni.. camner nak buat.. kalo kat KL confirm aku dah amik helper indon tuk ngemas.. tapi kat Muo ni payah beno nak dapatnya... lagi plak musim-musim raya ni.. ramai dah balik kg gamaknya....

so ..fikir punya fikir.. takleh jadi ni.. akulah yang akan menjadi indon... takpelah.. sekali sekala.. sapa lagi nak buat... adik beradik lain sibuk.. semua ada family masing-masing... semua datang malam raya.. hendak tak nak buat jelah....

sambil kemas ada gak aku tanya mak..

"mak..mak... umah mak ni habuknya likat beno.. tak bermop ke??? hari-hari sapu je ekkk???"

"yelah..sapa nak buat.. aku sakit lutut... "

ye juga ekk... sapa lagi nak buat... cian mak aku...

nampaknya.. aku lah mencurah keringat utk berkemas... mujur laki den ada.. dialah yg byk nolongnya....

so ..ucapan khas untuk adik beradikku yg lain.. sila balik cepat... adikmu dah sakit pinggang dan kaki ni... ahahahkskss...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, September 7, 2010
2 comments
categories: |



Hahah.. gasaklah.. punya panjang tajuk N3 aku... ni kerana terlalu happy sbb en hubby blanje makan kat hotel.. hahaha... mcm baru 1st time padahal selalu dah makan kat hotel... tapi kan.. walalupun selalu tak sama tau ngan tarikh dan masa yg org tersayang blanje...

Actually kebetulan 6 September 2010 adalah bulan Ramadhan.. dan tarikh itu gak adalah Birthday aku... hiikkk.. malu nak habak.. kononyelahhh... so en hubby bawalah aku berbuka dihotel... memula dgr hotel mcm cuak gak.. maklumlah .. sekarang kan tgh hot isu 'Halal' kan... so bila dia kata nak berbuka kat hotel je.. cepat-cepat tanya hotel mana... lepas tu cepat-cepat call JAKIM tanya hotel tu dapat 'Halal" ke tak.... hiiiiiihiii.... lawak-lawak...

so Tq sayang... penuh perut honey makan... tak larat nak makan.. coz makanannya memang bnykkkkkkk sgggttttt...................




p/s:-sayang...........sayang banjer makan je ker... hadiahnya mana????

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
1 comments
categories: |

Hoooooreeyyyyy...
aku dah start cuti....
ini N3 auto publish...
motifnyer sbb aku sekarang berada di Kg dah....
aahahssksk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, September 6, 2010
3 comments
categories: |



Syukur alhamdulillah bertambahlah usia aku
pada 6 September 2010 ......

kejap je masa berlalu... bukan aku tak caya tapi aku dapat rasakan
diri ini dah semakin hampir menginjak ke angka 40 ..

Syukur kehadrat Allah SWT....
masih memanjangkan umur aku......
untuk aku terus berusaha untuk mendapat cahaya mata..

aku juga bersyukur kepada allah kerana dikurniakan suami yg baik...
kehidupan yg baik dan cukup sempurna....
serta kebahagian yang melampau...

terima kasih kepada suamiku kerana menjadi peneman dikala suka dan duka..
terima kasih juga kepada suami kerana tidak berkira
dalam membantu aku melaksanakan tanggungjawab aku sebagai isteri..

semoga Allah terus memanjangkan umur aku...
dan terus dimurahkan rezeki Aminn............

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
10 comments
categories: |

Semalam jam 2.30 petang aku diarahkan oleh bos untuk menghadiri meeting di Jabatan Nuklear Malaysia Bangi, Selangor. Fuh… perasaan bergelodak dibuatnya. Yelah.. dah hampir 2 tahun aku tidak masuk meeting besar-besar ni.. selama 2 tahun ni aku cuma meeting unit jer di Jabatan aku. Kalo dulu, aku selalu menghadiri meeting yang dipengerusikan YB Menteri, Timbalan, KSU, SUB dan KP. Masa tu biasa je bagi aku.

Tapi kali ni perasaan aku lain beno dibuatnya. Rasa mcm darah naik dikepala. Otak aku sentiasa berfikir apa nak cakap, nak dilaporkan.. yelah kita wakil Jabatan masa tu kan..
Tapi akhirnya bila aku dah berada di tempat meeting.. alhamdulillah.. semua berjalan dengan lancar. Teruja bila mereka mendengar pandangan kita. Syukur Alhamdulillah….
Biasalah mula-mula mesti ada perasaan gemuruh kan..

Dan untuk hari ni, aku di duga lagi.. aku telah menghadiri meeting yang dipengerusikan oleh Y.Bhg Datuk Wira KSU plak… fuhhh.. sesak nafas den… mujur Bos besar aku ikut skali.. so dia byk backup aku.. tahujelah KSU.. byk yg dia soal…

Tapi yelah kan.. bila org lagi besar jawatannya, lagi byk tanggungjawabnya… mcm tu gak KSU aku ni… dulu-dulu aku pernah kejer ngan dia.. dia Cuma SUB aku jer… kepala gila-gila.. happening… now … berubah sungguh dia… garang tak tentu hala…

Tapi kan….. yg best kan.. masa meeting mata dia asyik tgk aku jer… dalam hati aku bengang gak.. nape dia tgk aku jer… aku pandang kiri kanan.. semua org dah berumur dah.. aku je yg ala-ala muda… terfikir gak.. oo..pompuan ..dia suka pompaan…

Rupa-rupanya.. habis meeting masa nak kuar tu dia tegur aku ... dia kata mcm pernah jumpa aku.. mcm familiar katanya… tersenyum aku masa tu.. rupa-rupanya dia still ingat aku… syukur gak.. ada gak kenangan aku dalam ingatan dia… hahahahhaahah……………..

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, September 2, 2010
1 comments
categories: |

semua sedia maklum kan.. adik ipar aku dibawah jagaan aku suami isteri..so untuk raya tahun ni dah tentu tanggungjawab aku laki bini... cuma bezanya selalunya kami akan beli siap-siap then baru balik kg beri dia... tapi kali ni lain dah...

aku beri kelonggaran pada dia untuk pilih sendiri apa yg dia nak... yg pasti katanya dia tak mau baju kurung.. sbb ayahnya dah belikan sebelum puasa lagi...

so dia mintak baju utk jalan-jalan... takpelah aku ikutkan jelah.. lagipun dia nak buat per baju kurung byk-byk.. bukan pakai pun....

dah kebetulan family aku datang shopping ke KL aku shoppingkan skali utk dia... letih weh.. serata alam aku pegi.. hampeh dia nak kenan... masuk SOGO kuar SOGO..masuk plak Jusco... pastu gi plak Metro.. satu pun dia tak kenan...

tak reti aku citarasa dia camner.... punyalah byk baju kat sogo hampeh dia nak...

last-last we all gi Nilai 3 nak beli bunga.. singgah kedai baju... terus dia rembat seluar dan baju kat sana.... lawak-lawak...



korang tgklah ni...inilah baju yg dia kenan... ada dua helai lagi.. malas aku nak snap...



seluar pun korang tgklah apa yg dikenannya... seluar kotak-kotak... adohaiii...punyalah byk jeans tak mau... nak yg tu gak... lantak kolah.. ko yg nak pakai kan.....

pastu beli kasut pun gitu gak... semua tempat cari hampeh dia nak.. last-last nak ajak aku gi PASARAYAKU.. katanya dah buka kat Prima Saujana kajang... sama je weh shopping mcm kat Terengganu....CT...CT...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
9 comments
categories: |

Eeeee. benci..benci..benci.. gini rupanya dia ekkk.....

Kalo nak tahu lebih lanjut camner they all cari duit nak makan..

Sila Klik Kat Sini...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, September 1, 2010
3 comments
categories: |

Sabtu lepas aku shopping raya bersama keluarga aku.. seronok sgt.. mana tak nyer coz mak dan abg aku datang utk shopping skali... walaupun aku tak beli satu apa pun lagi.. tapi cukup puas bila dapat belikan persiapan raya utk mak... tq mak.. datang umah kita lagi....

mak sampai dalam kul 11.30 malam... pagi tu awal pagi abg aku dah sms suruh siap sbb nak kuar pepagi.. coz takut jem... so we all kuar umah kul 8.3o pagi menuju ke KL... mujur tak jem ... seawal kul 9.00 dah terpacak depan sogo....

Sogo adalah tempat kami sekeluarga bershopping... walaupun sesak.. tapi kami puas... sbb apa yg dikehendaki dapat... sesak pun sesaklah.... baru mood raya tu datang...

kalo ada anak memang aku tak bawaklah ke SOGO time tu.. mau meraung anak aku nanti...



tgk ni... punyalah ramai umat manusia.... masa ni.. aku cari port siap-siap utk mak aku duduk... syukur kat SOGO ada kerusi utk duduk...
siap pesan tu...

"mak..mak duk sini tau... jgn gi mana-mana tau.... kalo nak kencing ke apa..mak tekan butang ni.. mak ckp ngan kita"

butang tu Hp ler... aku siap beri mak aku hp aku...

pastu aku pun terjahhhhhhhhhhhhhh..................

settle semua shopping aku pegi kat mak aku semula... cian aku tgk mak aku... yelah org tua kan... takkan nak tinggalkan plak.. so bawaklah sekali... biar dia pilih apa yg dia nak.... saja buat dia happy....

tapi maaflah yekk.. hasil rembatan takleh nak publish .. coz... risau kot ada yg salah faham ... aahhaskskk.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |

Semalam aku sekeluarga seharian mengemas rumah..takde jalan kemana-mana pun... paling penting misi aku semalam adalah utk membasuh langsir yang dah 2 tahun tidak dibasuh.. eeee dasar pemalas...

langsir aku tebal... mesin aku plak kecik muatannya... so kenalah basuh sikit demi sikit... tgh-tgh basuh hujan le plak... punah misi membasuh aku... semua tak kering... dalam kepala duk mikir camner nak buat langsir tak kering... Aku bukannya ada langsir lain.. itujelah yg ado semenjak aku pindah rumah....

"sayang..habislah hujan... alamat langsir kita tak kering" kataku pada si suami..

"takpelah... nak buat camener?? kata suami ku..
itulah namanya lelaki kan.. malas nak mikir..

"emm..nampaknya kita tak berlangsirlah yekkk... so kalo nak salin baju ke apa.. sila tutup api.. kalo tak kang org luar nampak kita bogel"

so nak dijadikan citer....
pagi tadi lepas mandi bergelap aku dalam bilik....

nak pakai baju terus tutup api.... bukan aku takleh nak pakai baju dalam bilik air ..tapi aku memang tak suka... janggal je rasanya.. tak selesa..

so pagi tu... mcm biasa En Hubby pakaikan aku baju dalam...

alih..alih.. dia kata...

"Honey baru beli bra baru ker" soal dia pada ku...

"eh..taklah... bra lama ler.. naper?" soalku semula...

"Lain je ni... nape cangguk dia ke dalam... selalu kat luar"

pelik gak... aku pun meraba-raba dalam gelap...

terus aku ketawa... rupanya........

Bra yang dipakaikan aku tu terbalik daaaa!!!!!!

adohaiii.......

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |
Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Blog Archive

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS