Tengah dok belek-belek surat khabar..
tetiba aku terpandang satu sudut...
"Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM"
tinggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
terus melayang sejenak fikiran aku....

dulu-dulu... cita-cita aku nak jadi guru..
kalo cikgu tanya je nak jadi per....
terus ckp guru...

korang ingat tak..
tiap-tiap tahun cikgu akan suruh beri 3 cita-cita kita...
masa tu aku.. setiap tahun mesti guru ada dalam senarai...
minat giler woooo...
rasa mcm best jer jadi guru ni...
cuti byk... kejer separuh hari.....
pastu sampai mati org ingat kita...

tapi.... yelah....
dah takde rezeki aku dalam profesion tu...
tapi aku syukur gak...
walaupun tak jadi guru..
tapi aku dapat kejer gomen...
lega aku....

ingat lagi aku dulu....
puas fotostat sijil nak minta kejer gomen ni...
masa tu tempat temuduga plak kat ibu negeri jer...
aku yg dok Muar ni.. terpaksa ler pilih Melaka atau Johor Bahru atau Kuala Lumpur..
sebagai tempat pusat temuduga aku..

bayangkan kos dia berapa?????
tapi hendak sgt kejer gomen...
redha jelahhhh..

masa tu, mana ada iklan kat paper semua aku hantar...
last-last dapatlah aku kejer kat Penerangan ni...
itupun korang tahu tak????

masa tu aku tak rasa mcm aku dapat...
sbb masa interview tu aku kena ceramah 10 minit...
aku ceramah tajuk gejala sosial kalo tak silap....

dan masa interview tu mcm-mcm they all tanya aku....
last-last masa nak habis interview tu..
they all tanya aku
kalo aku ada apa-apa nak tanya pasal keje ni...

masa tu spontan je aku tanya ko....
aku kata
tuan... saya nak tanya..
agak-agak tuan saya dapat tak kejer ni...

they all kata..
insyaallah kalo dah rezeki tak kemana...
kenapa? dia tanya aku....

aku kata....
"tuan.... saya harap dapat kejer ni...
sbb modal duit fotostat sijil, sampul surat, setem, pos laju semua ..
dah boleh buat down payment Keter Kancil tuan"...

hihihihi....
gelak penemuduga tu ko.....

kalo tak silap aku...
yg temuduga aku TKP aku sekarang...
YBhg Datuk Selamat Sukimi dan En Sukari ..
kalo tak silap lahhhh.....

lawak kan....
spontan je tuuu....

so... sbb tu ler... aku menghargai sgt kejer aku ni.....
sbb aku susah nak dapat kejer ni....

Tapi sayang sekarang tau...
Staff baru kat tempat aku ni...
muda-muda belia dapat kejer.....
tak reti hargai kejer....
cepat buat perangai...
pastu kena berhenti kejer....

pepatah ada mengatakan...
kalo kita cepat dapat.. kita cepat akan buang....
kalo kita mudah dapat... kita tak reti hargainya...
betul ker.....

Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, February 9, 2010
categories:

7 comments

  1. babe..u tgk kat paper mana?adik i nak apply

     
  2. paper hari ahad.. atau u layari web moe.gov.my

     
  3. lily lotus Says:
  4. hihihi. mmg selamba jawapan tu..leh tiru ni

     
  5. Miss Nurul Says:
  6. hehehe jwpn....

     
  7. Delimasari Says:
  8. best jawapan tu INA..

     
  9. SyaNa Says:
  10. dulu time isi part cita2 kt borang kuning skolah tu sure sye letak "surirumah"
    hahhaaa gile tak berwawasan kan
    tp la ni surirumah pn da bijak2
    masih mencari jalan nk capai cita2 ku itu

     
  11. sWeEtdARLiNG Says:
  12. paling takut nak jadi guru sebab takut dapat balasan dari anak murid, cemana kita wat kat cikgu2 dulu.. hahahahaha

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS