akhirnyaaaaaaa....
aku bukan anak derhaka tak mau balik kampung...ni nak balik nak cari cuti panjang..
sebelum2 ni dah la tahun ni cuti banyak jatuh sabtu..rugi tul

hari tu dah merancang-rancang nak bercuti panjang...
kursus plak tak habis-habis nyer...
so inilah masanyer yg aku cilok-cilok....

mulai esok aku bercuti sampai ahad..korang kerja la rajin2 yer...
seronok tau cuti time org keja...
nikmat nya duduk rumah time org keja....senang lenang keluar sidai baju...lepak2..best jugak..tapi kalau hari2 tak tau lah kan bosan ke tak..
sejak dari itu..tiba2 rasa nak berenti keja hahahah...

chaiit... tak mungkin.. tak mungkin...

dan untuk makluman ini adalah N3 terakhir aku dalam tahun 2010...

Selamat tinggal 2010..
dan selamat datang 2011.......

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, December 31, 2010
2 comments
categories: |



Hai... Selamat pagi... Salam 1Malaysia...

semalam aku meeting pemberian tugas a.k.a pemberian zakat kerja pada semua staff di latihan... fening oooo... ada 113 kursus utk tahun 2011 nanti...


Fening..fening...fening...

terkejut beruk dibuatnyer.... tapi apa boleh buat.. amanah dan tanggungjawab kena terima.. jawab YES dulu baru fikir tindakan dan perancangan yang perlu dibuat.

Punyalah terkejut sampai aku cakap dengan bos...
" bos.. nampaknyer tahun depan saya tak beranak lagi ler... bilanyer nak buat anak ni bos??? asyik stress jer"

hikkk..hikk...hikk.. gurau bos...

Tapi yang nyata... aku kena rancang baik-baik.. supaya ianya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan...

harap-harap semua pegawai dan kakitangan memberi kerjasama...

yang nyata.. kursus kali ni.. penekanan lebih kepada aspek modal insan.. gred 1-22 diutamakan... yang gred 27-48 kursus dah melimpah ruah tahun ni... so tahun depan ni... gred 27-48 duk diam-diam mikir strategi camner nak mantapkan Jabatan dan praktikkan semua kursus-kursus yang dihadiri pada tahun ni...

beli peluang pada gred 1-27 plak... tapi bukan bermakna gred 27-48 takde kursus langsung...

ada..ada...

cuma dikurangkan jer...

matlamat utama kami di PSM.. nak semua staff Jabatan hadir kursus sekurang-kurangnya 5 hari setahun itu jer.. selebihnyer cari sendiri seminar-seminar, taklimat-taklimat atau program-program yg dihadiri. itu jer...

lepas ni jgn komplen kata tak gi kursus yek......
ingat yekk.. jika anda hadir kursus 5 hari jabatan tidak mungkin tutup jika anda hadir kursus 5 hari.. jabatan masih beroperasi seperti biasa... jgn duk kata kerja byk..kerja byk yek.....

kerja memang tak habis...

ikutkan aku lagi sedih... sbb kat opis kejer byk.. balik umah.. di kerjakan plak... ahahakss... lawak...

so... itujelah catatan yang sempat aku kongsikan untuk hari ini...

Sekian..terima kasih...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, December 29, 2010
2 comments
categories: |




Org niaga aku pun nak niaga.. penyudahnyer sendiri yg tak cukup masa... buat FB niaga tapi hampeh nak update produk niaga... lawak..lawak... buat kena ketawa dengan otai-otai biznes jer aku ni...

takpelah.. inikan langkah permulaan... memang cabaran byk melanda... takpe.. bukan senang nak senang... lainlah skim cepat kaya ker... itupun bukan mudah nak kaya... ye tak???

so... dengan ini aku nak habaq mai kat korang yg aku dah update FB niaga aku.. ada beberapa helai Blouse yang aku update... ikutkan bykkk.. tapi itu je yang sempat aku amik gambo..

sbb masa nak nak amik gambo tu.. tetiba je laki den ajak teman dia gi melawat kawasan jajahan dia... fuhh.. jadi bini YB plak aku...

jadi nyer... itu je yg sempat di snap nyer... kalo korang sudi.. jengah-jengahlah Fb niaga aku tu yekkk....

KLIK je KAT SINI....

atau pun kat sini

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, December 28, 2010
1 comments
categories: |

Oh.... lamanyer aku tinggal blog ni... minggu lepas seminggu aku berkursus di Shah Alam... sejak dua menjak ni aku agak sibuk .... jgn tak tau ..bukan sibuk sikit-sikit tau... sibuk banyakkkkkk- banyakkkkkkkkk.... Sampaikan aku terpaksa bawak kerja ke rumah....

bila dah sibuk tu.. korang tahu jelah...sampaikan aku kekeringan idea nak cerita apa kat blog ni. Sebabnya mmg takde cerita menarik pun untuk dikongsi bersama. Asyiklah citer pergi kerja, balik kerja...pastu esoknya pergi kerja balik.itu jelah...Ahahahkss...

Rasanyer..hujung tahun ramai yang dah sibuk nak cuti... nak habiskan cuti tahun katanya.. nak uruskan persekolahan anaklah... bawa anak-anak jalan-jalanlah... aku jelah yang masih setia jadi penunggu opis ni... nak cuti ...kerja berlambak-lambak... planning dah baik dah nak bercuti.. alih-alih... cancle..nasib-nasib....


Korang nak tahu... punyalah aku fokus dengan kerja..sampai terbawak-bawak dalam mimpi kerja-kerja aku ni...giler tul...

dahlah nama bos sama mcm nama laki den... hihihi....lawak-lawak....

anyway... takpelah.. yg penting aku bahagia... dan yang penting gak.. minggu depan den nak cuti seminggu... horeyyyyyy!!!!!!!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, December 27, 2010
1 comments
categories: |

Uiisshh tak lama lagi je ni 25hb Disember 2010...
agak kelam kabut dibuat nyer...
dahlah takde perancangan... main belasah jer ni...
main redah.. main tawakal je ni...
apalah nak jadi nanti..
kekal ke tak ekkk....
fuhhh.. berdebar-debar rasa hati....
nak ckp pun tak reti...
takde sorang pun yg mengetahuinya lagi...
hanya aku dan suami jer yang mengetahuinya....
hik..hik..hik... suspend jer....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, December 24, 2010
1 comments
categories: |

Tak lama lagi.. hidupku akan berubah..
rutin yg aku lalui akan berubah dengan drastik...
apakah perubahan itu???????
tak boleh.. tak boleh....
dan belum boleh utk diuar-uarkan lagi...
beri aku masa sebulan utk aku membiasakan diri..
barulah aku akan umumkan perubahan itu...
yang nyata ...
sesi percubaan akan dilakukan pada 25hb Disember 2010...
harap semuanya terlaksana seperti dirancang...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, December 23, 2010
3 comments
categories: |

Aku tak sangka , kegatalan tapak tanganku selama ni memberi jawapan .. Orang tua tua kata la kalau tapak tangan gatal bermakna rezeki nak masuk .. Aku hanya berdoa agar kata kata orang dulu dulu menjadi kenyataan ..

Allah Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani .. Bukan satu tapi berganda ganda rezeki mencurah .. Alhamdulillah .. Satu tika dulu aku pernah murung seketika bila terkenangkan $$ (RM) .. nak cari $$ tambahan untuk meningkatkan lagi kualiti kehidupan suami isteri dan keluarga .. Bukan tak cukup sekarang ni tapi perlu dipertingkatkan lagi memandangkan usia semakin meningkat dan persediaan menghadapi hari tua .. Sampai bila makan gaji je kan .. hehe.. Kalau ada $$ masuk 'tepi-tepi' , best la jugak .. Boleh guna duit tu untuk cuti cuti Malaysia .. Kalau terlebih , boleh pusing satu dunia .. Mana la tau kan ...

Mungkin rezeki anak belum ada tapi rezeki lain Allah berikan dahulu ... Maha Adil lagi Maha Pengampun ... Sesungguhnya kita tidak tahu apa yang tersurat dan tersirat dalam kehidupan ini .. Pintalah pada Allah .. Berdoalah kerana DIA senantiasa mendengar apa yang kita pohonkan.

itu sajalah yg mampu aku buat... so.. alhamdulillah... alhamdulillah..alhamdulillahhhhh...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, December 21, 2010
7 comments
categories: |

Disember sibuk dengan penilaian prestasi. Tidak kurang sibuk juga dengan perancangan prestasi untuk tahun hadapan. Rasa-rasanya sepanjang tahun 2010, aku sudah lakukan yang terbaik dalam kerjaya, walaupun ada ketikanya aku dilanda kemelut peribadi yang sedikit banyak agak menjejaskan tumpuan pada kerja.

Penilaian prestasi tahun ini, alhamdulillah, 95 peratus pencapaian aku seperti yang aku jangka. Orang kata aku ini perfectionist tetapi rasa-rasanya tidaklah begitu. Aku selalu impikan yang terbaik untuk diri sendiri. Salahkah????? tak salah kan?????

Mungkin ukuran ‘terbaik dan cemerlang’ itu yang tidak sama antara aku dengan orang lain. Yalah, kadangkala terasa juga bahawa aku ini memberikan tekanan kepada diri sendiri. Tetapi apabila aku fikir-fikirkan semula secara rasional, tidak salah rasanya kalau letakkan penanda aras yang agak tinggi kepada diri sendiri. Itu tandanya aku mencabar diri sendiri untuk menjadi yang terbaik.

Allah beri kita akal dan kudrat, maka tentulah tidak salah kalau kita memaksimumkannya. Kalau akal kreatif, proaktif , inovasif keadaan buruk pun boleh berubah baik dan terbaik ..

Ukuran untuk perancangan prestasi tahun hadapan????? Insya-Allah, aku akan kekalkan momentum sekarang. Itu janji aku pada diri sendiri. Mungkin ada beberapa perkara boleh aku perbaiki, termasuk komunikasi dan mengadakan perbincangan dengan Boss yang begitu cemerlang! Boleh, bos? Hehehe...

dan untuk tahun ni juga aku telah mula menilai orang.. menilai staff dibawah seliaan aku... bab ni yg susah... bukan per.. nak ikutkan tak tahu nak beri berapa ... sbb.sbb nyer... ontahlah... nak ckp pun tak reti...

bak kata boss aku ... "ina... kuasa tu akan datang sendiri"...

tak paham aku... datang camner....

sbb pada aku.. kalo kita takde kuasa.. mana anak buah nak respect kita...

dia dok jaga yg ada kuasa je kan.. yg ada kepentingan...

kalo ckp yg ada kuasa dan kepentingan.. laju...

kalo setakat kita yg kuasa beri markah setahun sekali ni... hampeh... bab nak beri markah baru baik rasanyer... ontahlah.... tak paham aku...

takpelah boss.. saya tetap tunggu kuasa yg boss maksudkan datang sendiri tu ..


p/s :- Ya Allah, ya Tuhanku, mudah-mudahan segala perancangan akan berjalan sempurna. Berikanlah kemudahan dan kelancaran yang sama pada kami semua, termasuk semua sahabat-sahabatku.. Amin.

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, December 20, 2010
2 comments
categories: |

wahhh...wah...
semalam citer hit google
kali ni citer perniagaan online je...
nak niaga ke apa ekkk....

gini... saja nak heboh kat korang...
aku dah pun daftar biz online di FB
nama FB aku

" PRIMAYA CLASSIQUE "

Clazzzz tak???

nama takleh blah ekkk.... lagak....

biz ni takde kategori apa-apa..

semua yg boleh aku jual aku jual...
pendek kata apa je aku jual.. selagi ada permintaan...

setakat ni aku baru update BARUT BABY dan HANGER

yang lain-lain akan di update dari masa ke semasa...

so kalo korang rajin.. klik-kliklah FB niaga aku ni ekkk...

" PRIMAYA CLASSIQUE "

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, December 18, 2010
3 comments
categories: |

Tajuk tak boleh blah.. mcm nak mula berniaga jer...
Ecehhh.... padahal saja nak naikkan hit...
sbbnyer per tau..

sbb nyer.. aku terbanca surat khabar minggu lepas dia...
dia kata carian google malaysia yg tertinggi sekali ialah
" MEMULAKAN PERNIAGAAN "

So aku nak try test gaklah.. adakah hit blog aku ni pun akan dikunjungi..

kata orang dapat tempias nyer pun takpe kot.... bukan salah pun kan...

seperkara lagi...

mengikut kata si paper ni...
carian google malaysia atas nama individu yg tertinggi adalah
nama.......Hanis Zulaikha...

hebat minah ni.. yelah org lawo kan.. model plak tu.. mana tak ramai org berkenan..
setakat aku yg 3G ni sapalah yg berhajat...ye dakkk... kui...kui...kui...

lantaklah... janji bahagia....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, December 17, 2010
3 comments
categories: |

Semalam cuti sehari aku gunakan sepenuh yg mungkin .. sampai tak sempat nak rest utk diri sendiri... ahahkss... semua ni adalah disebabkan nak lepas geram 3 minggu tak dapat nak rest bersama en hubby....

celik je mata terus buat sarapan roti telur... gegege,,, simple je kan... dasar pemalas..

pastu laju-laju kemas umah then teruskan misi pencarian barang aku... memula ingatkan nak potong rambut.. tapi bila pegi kedai tu.. dah tutup le plak... adohaiii... ni bankrap ke pindah tak tahulah... maklumlah...punyalah lama tak pegi kedai dia....

agak-agak dah kul 12 tgh....bila dah time lunch terus en hubby bawak aku ke cheras utk menikmati siput sedut... makanan peberet aku tu..... puas giler makan sehhh....

dari cheras tak tahu nak gi mana ..last-last melepak je kat umah ..sampailah ke malam.. hampehhh!!!!!!!!!!

Duk umah tak tahu nak buat per terus aku teruskan misi seterusnya.. nak tahu per...

MENDOBI ok.....



dobi tudung aku yg berbakul2 tu...

tahu jelah tudung jenis ni.. kan susah nak jaga.. basuh takleh sebarangan..
so.. kenalah aku kumpul byk2 then basuh guna tangan .. gosok-gosok manja... aduhaiii....

dulu-dulu masa aku tak menjaga sgt habis en hubby aku hentam masuk mesin basuh...

bila nak pakai.. berkedut mcm per... asyik nak kena beli yg baru je.. so takleh jadi ni... last-last aku plan takpelah.. lepas pakai je.. cepat2 masuk bakul.. longgok-longgok then basuh sendiri...

kalo bersepah nanti en hubby pungut masuk mesin terus.. so kenalah masuk bakul elok2.. ahahaksksks.....

penyudahnye.. time masuh.. ginilah jadinya....





byk kannnnn!!!!!!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, December 8, 2010
9 comments
categories: |



Agak-agak kalo minum Bidadari ni leh jadi seperti bidadari dikayangan ker..
wekekekek..... boleh.. kot... ..
manalah tahu.. kot superbbbb.. sampai seperti berada dikayangan... wekekeek.....

actually.. aku dah lama teringin nak minum bidadari ni...
tapi lum ada kudrat dan keteringinan....
tapi semenjak aku sibuk yg amat... badan pun letih... asyikkkk nolakkkk je...
so bila difikir-fikir... takleh jadi ni... kena buat sesuatu ni...

so akupun try beli bidadari ni...

kawan-kawan opis kata produk ni superbbb....
so nak try gak ler.. tgk tang mana superbnyer tuuu.. ahahksss.....
bagi aku try dulu ekkk... kalo berkesan ke tak.. sama-samalah kita nantikan hasilnyer...

Awwwummm... malu mak nyahhh!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, December 7, 2010
3 comments
categories: |

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.


Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting:

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Hari pertama Allah menciptakan alam.
Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
Hari pertama Allah menurunkan hujan.
Allah menjadikan 'Arasy.
Allah menjadikan Luh Mahfuz.
Allah menjadikan alam.
Allah menjadikan Malaikat Jibril.
Nabi Isa diangkat ke langit.

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"




DOA AWAL TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".


Sumber :- http://citramadani.blogspot.com

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, December 6, 2010
1 comments
categories: |

Hikkkss... laaaaaamaaaaa aku menyepi ekkk... kesian blog aku.. dah naik bersawang dohhh...

byk story nak update tapi masa mencemburui aku... baru nak log in je... ada tugas.. baru nak log in je... ada hal... weekekekek.... penyudahnyer... lupakan je....

siyes ko.. aku tak sempat nak baca atau update apa-apa pun...

2 bulan ni.. aku dah rasa mcm org gila pun ado..stress..stress..stress....

apa taknyer.. 2 bulan ni kursus aku bertimpa-timpa...

yg fening nyer bab nak cari peserta tu... apa kejadahnya nak buat kursus 5-6 org yg hadir kan... mau tak fening nak cari ganti... benda dah rancang... dah booking... mana boleh cancle-cancle... dah hujung tahun maaaa... kalo awal tahun boleh ditunda-tunda...

tapi tak salah gak... hujung tahun patutnya dah takde dah semua ni... masa ni org nak bercuti panjang kan... masa nilah org nak khatankan anak lah... bawa anak jalan-jalan lah... bercuti lah... kahwin lah...

so tahun depan aku pastikan ianya takkan berulang.... biar aku nak setlekan cepat-cepat.. senangggggg....ye dakkkk??? kalo tak kang aku gak yg susahhhhh...

so..oklah.. aku stop dulu entry ni... insyaallah.. kalo ada masa.. aku update lagi... kalo takde masa... nampaknye entry warm up lagilah gamaknyer... ahahaks.ss...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
0 comments
categories: |

Alhamdulillah... inilah hasil jawatankuasa media yg dilantik semasa latihan pratikal Bengkel Pengurusan Acara Siri 1/2010 yang lepas..

Jabatan Penerangan Malaysia, Penuhi Tanggungjawab Sosial Bersama Raikan Anak Yatim.

sila klik di sini

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, November 12, 2010
0 comments
categories: |

Wow.... gempar siot... baca KOSMO hari ni terkezutttttt dengan kenyataan BBC... kalo betullah... sure malu...

kalo nak tahu lebih lanjut ko baca kat sini

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, November 10, 2010
3 comments
categories: |

Alhamdulillah..settle day 1st day kursus aku... actually kursus ni tak byk ragam sgt coz peserta pun ok... penceramah pun ok... consultant pun ok sgt... so takdelah aku pening sgt nak mengurusnya...

enjoy sehh.... tak ngantuk... kadang-kadang ada gak terdapat penceramah yg ngantuk.. so far kali ni ok... sbb pada aku senang je... setiap sesuatu yg aku nak buat.. aku akan bayangkan kalo aku berada disitu bagaimana??? so senangkan????

so.. bila aku dibeli peluang utk menilai penceramah-penceramah yg dipilih oleh jabatan ....aku akan gunakan sebaik mungkin... aku duk bayangkan kalo aku jadi peserta camner... dan aku bayangkan..apa kehendak aku sebagai peserta masa tu...


ni adalah salah seorang peserta aku... kali ni aku balancekan.. ada PRO dan ada PPD...
ada Gred 27, 32,38,41 dan 44...

kenapa aku balancekan???

sbb.. oleh kerana ini adalah kursus baru di Jabatan so aku kena pelbagaikan.. supaya aku dapat report dari pelbagai sudut, jawatan dan gred...

insyaallah.. ianya akan digunapakai utk Bengkel Acara yang seterusnya ditahun-tahun hadapan....


ni plak antara game yang digunapakai semasa kursus... nampak mcm mudah dan simple jer....
tapi sebenarnya impactnya ialah... dengan game ini kita dapat kaitkan dengan masa, teamwork, kesabaran dan kesempurnaan...

memang aku suka.. sbb penceramah pandai kaitkan game ni dengan Pengurusan Acara...so takdelah boring.... kalo ceramah je.. sure boring kan....


hah.. inilah penceramahnya.. dari UPM.. Pn Raihan.... aku beri 5 bintang pada dia.. sbb penerangan dia sungguh detail... apa yg Datin Omi harapkan dengan kursus ni.. aku rasa ianya dapat diadaptasikan.... syabas....


yang ni plak adalah En Zul... consultant kursus ni...
En Zul ni verry the ok... coz.. dia boleh gak adaptasikan kehendak aku yang diamanahkan oleh Jabatan utk kursus ni...

kira jenuh gak En Zul ngan aku... sbb nyer.. aku byk kali call dia... jenuh dia melayan kehendak aku.. bukan kehendak apa ekk.. jgn salah faham... maksud aku..kehendak aku yg nak kursus ni berjaya dan capai matlamat... apa saja perbicangan aku dengan Datin Omi dan Bos ....aku akan maklumkan pada dia...agar kehendak jabatan selari dengan kursus ni...

giler penat kan... tu yg sampai demam-demam tau...

takpe..takpe... aku sukakan KEPUASAN... bukan mudah nak dapat KEPUASAN... kalo nak KEPUASAN kita kena USAHA LEBIH.. PENAT....tetapi hasilnya..memang PUAS...percayalah...


tapi dalam PUAS-PUAS tu.. ada gak aku tak PUASHATI...

nak tahu naper????

Sbb... masa sesi latihan utk buat kertas kerja .. bole plak ada sorang peserta ni terlebih advance ko... dia boleh call bos aku kat KL.. mintak bas... belo betul......

tulah masa kelas tak tumpu org ajar...

tu yg org ckp dan beri arahan dia tak dgr....

sakittttt hati aku.... terkejut aku bila bos aku call tanya nape dia minta bas ....
haiii.. belo..belo.....

Sabojelahhhhhh...............

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, November 9, 2010
3 comments
categories: |

Ohhh.. en din hubby kesayanganku....

glamour nyer dia... masuk paper saje yekkk...

actually.. byk kali dah dia masuk paper ni... tapi aku malas nak bising-bising.... mana yg tahu..tahulahhh... yg tak tahu.. tak kuasa nak beritahu... tapi bila dah byk kali masuk..aku pun buatlah n3 utk dia...blog ni kan namanyer diarihatiku... so dah nama diari tu.. kenalah masuk kannnn..... verangannn...


Bila aku baca paper.. terpampang nama en hubby atau ada gambo dia.. vangga siottt... terasa mcm datin plak aku... wakakaka.....



yang baju oren tgh tu dia...

dulu-dulu.. dia tak tahu buat benda ni semua.. akulah yg byk ajar dia.. aku suruh dia berfikir diluar kotak... lantaklah org nak ckp per... yg penting buat... sekarang zaman kejer kena tunjuk.. kalo tak rakyat tak tahu apa kerajaan buat.. kerajaan habis berjuta-juta...

dan inilah hasilnye... ceramah sana.. program sini... semua utk rakyat...



kata...

"Rakyat didahulukan..pencapaian diutamakan"

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
8 comments
categories: |

1st aku nak minta maap kat korang.. hasil kamera h/p aku dah patut hukum buang dahhh.. tapi selagi boleh guna utk sms dan call.. selagi itu aku masih guna...

yg benonya..aku nak tunjukkan korang makanan kat hotel tempat kursus aku ni weh... yelah.. kira memang terbaiklahhhh.... bukan per.. byk lagi hotel yg terbaik... tapi mana nak dapat weh. hotel 3 bintang menyediakan makanan sebanyak ini... hanya di Seri Malaysia Melaka je dapat tau...



lauk ko jgn tanyalah berapa bykkk.. memang bykkkk....



dan dia punya pencuci mulut pun lagi punya banyak tau...



kebentak perut wehhh kalo nak rasa semua benda ni...

masa ni ko tahu....aku terus teringatkan en hubby aku.. cian dia.. makan apelah dia ekkkk... aku kat sini mewah dgn makanan... dia makan apalah agaknyer.....nauzubillahhhhh....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, November 8, 2010
7 comments
categories: |

Minggu lepas.. masa aku sakan ikut member gi Semua House kat Jln TAR..tiba-tiba ternampak manik ..terus..tingggggg.....

terfikir nak jahit manik kat lengan baju kurung aku.. ahahakkk...



aku ni bab jahit manik memang sukeeee yg amat.... setakat ni byk gak baju yg aku jahit sendiri... yelah ko.. kalo nak tempah ...beratus ko regenyer.... so juling-juling mata pun aku sanggup lagi... demi baju ku sendiri... tapi kalo baju org lain.. maaf ekkk... tak kuasa den nokkk...



utk petern ni... aku hanya amik masa 2 hari utk menjahit... senang je ni...patern sepah-sepah katakan..... ahahakskks....


balik je kejer ..terus projek pun bermula...


dan inilah hasilnyer.... jadilah.. janji glam gak....kalo kat medan mara ni.. beratus ko rupa ini... tak caya pegilah ko tanya...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
7 comments
categories: |

La ni aku dah sampai di Melaka... sampai sini ingatkan boleh masuk bilik.. tapi sampai-sampai bilik tak ready lagi... alasannya katanya ada group yg keluar lewat... adohaiii.. letih nunggu nyeerrr.. kul 6.00 ptg boleh bilik tak ready lagi... mengamuk aku... bukan per.. coz peserta dah bebel kat aku... yg peserta pun satu hall.. ko bebel kat aku buat per... bukan salah aku.. salah hotel... ee stress wooo.....

bikin gua hot je tau.. dah le gua tak sihat.. selsema..batuk... demam... eeeee... menci tul...

bosan nunggu aku aku sms en hubby... tanya dia buat per...

boleh dia buat lawak cute kat aku...
dia tulis pe tau...

" saya tengah sibuk menyapu bilik yang penuh dengan rambut puan"

so cute ok... lawak laki aku ni... aku tahulah rambut aku lately ni byk gugur...

sayang...sayang....

tapi yelah kan.. bila difikir.. memang allah itu maha adil..
dia dah atur semua dah... sampaikan jodoh aku dengan org yg mcm mana pun dia dah atur... malas lawan rajin... bebel lawan pendiam... cerdik lawan lemau.. garang lawan penyabar..

syukur... syukur padamu allah...

so.. harap-harap kursus aku ni ok...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, November 7, 2010
2 comments
categories: |

Hai.... morning uols...
hari ni bila aku bangun pagi rasa mcm puasssssss sgttttttttt........
agaknyer sbb cuti kot ekk....

korang cuti 3 hari best ekk...
aku 2 hari je.. coz ahad dah bertolak ke Melaka.. kejer........
so boringggggggg...

untuk hari ni.. masa utk berkhidmat utk en hubby plak...
cian dia.. bini dia kejer..kejer..kejer.....
tq sayang.. coz memahami.....

nilahhhh ...untung kahwin ngan orang yg sama profesion kan...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, November 5, 2010
5 comments
categories: |

Lotih mak nokkk.... blog mak tonggang terbalik dah.. terabai.. simpang siur dibuatnyer... padahal byk benda nak story the mory tapi tak dan nyahhh....

lagi-lagi mak tgh demam ni...

apa?? demam??? berapa kali ko nak demam???

ye..ye.. betul... bulan ni aku demam lagi... rasanyer 3 bulan turut-turut ada je aku demam..

nape??

ko jgn tanya ekk... aku pun tak tahu... demam nak lekat ke.. virus ke.. apa ke.. malas nak ambik tahu... yang aku tahu .. aku demam.. then gi klinik amik ubat... tak kuasa nak check-check urine ke apa ke.... besau perut aku nanti.. ada le... kalo tak.. tak kuasa aku dahhh nak mengecheck....

tapi dlm demam-demam pun kejer aku tetap jalan... dalam FB aku ada org komen suruh cuti... hah.. senanglah ko ckp nak cuti..mc... kejer ko bolehlah.. kejer mcm aku ni mana boleh nokkk....

kalo urusetia takde siapa nak handle kursus???

tarikh dah tetap.. tempat dah booking... so sapa nak ganti...

ye.. staff lain ada.. tapi dah they all pun ada kursus lain gak... so nak tak nak.. sakit ke tak.. kenalah kuatkan semangat utk berkhidmat.... lantaklah org nak kata pa...

yang penting KPI aku selesai.. tanggungjawab aku settle... ye dakkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, November 4, 2010
2 comments
categories: |



Amacam lawo tak pelamin ni...
actually ahad lepas aku bertugas di majlis kahwin anak bos aku...
dalam bz-bz bekerja..
sempat gak aku mencelah utk hadir ke majlis dia...
dah nama bos kan...kena hadirkan diri...

kalo ikutkan ramai yg mcm boikot nak gi.. alasannya coz takde jemputan mulut...hanya kad je... tapi pada aku... kad ke mulut ke.. aku tetap datang .. sbb utk menjalin ukhwah... dan kebetulan free masa tu.. kalo tak free.. tak gi gak aku...

lagipun.. dah nama bos kan.. kena gi... jgn nak boikot-boikot atau ambil hati plak tak dijemput pakai mulut...

tapi itu pada pandangan akulahhh.... sbb manusia ni ada egonyer tersendiri...



masa ni aku sempat posing sakan... mana tak nyer seawal jam 11.00 pagi aku dah terpacak..
aku ko tahu jelah... jenis pantual ok... dalam apa keadaaan sekali pun aku akan pantual...
majlis tak start lagipun...last-last posing je lebih... lawan plak ngan anak-anak dara... aku jelah mak dara yg terover... ahaaskkkk...



sampai dengan pengantin pun dah sekepala ngan kita...lawak-lawak....
masa ni control cun ko.. padahal kaki sakit yg amat.. berdiri dan berjalan lama sgt.. non stop....

ko tahu.. aku bengkak hati masa ni... aku ngan cik linda sampai awal kul 11.00 pagi...sedangkan yg lain..leh sampai kul 1 dan kul 2 ko... tak bengkak hati ko... tugas apa cam tu rupanya...
eee ..tak kuasa aku... lepas tu balik nak awal.... we all ler yang duk setia sampai majlis habis..



sampaikan ko tahu... bila mak pengantin gi bergambo dengan pengantin.. aku yg bertugas beri bunga telur kat tetamu sewaktu balik boleh beri duit salam keruk kat aku... terkezutttt wehhh... dah mcm mak pengantin aku dibuatnyer... kalo bukan mak pengantin pun... agaknye they all mikir aku waris pengantin kot.... ahahksksksk.... lawak-lawakkk



hah.. ko pasan tak... mana ada aku situlah ada minah tudung pink ni ...
korang nak tahu naper????



sbb....... katanya.. bila dia amik gambo ada aku skali.. muka dia nampak cerah dan cun... hahahahahahahhah..... gelak besau aku ko....ada ke gitu.....



dan di sebabkan itu... inijelah satu-satunyer hasil gambo aku berseorangan...
sbb bila aku nak bergambo je.. ada je dia nyelit.... hikkk..hikk.... :p

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, November 3, 2010
8 comments
categories: |



Rasa nyer semua sure dah tahu kisah si Rita ni... terpampang dalam akhbar kisah rumahtangga mereka... itulah namanyer public figure.. kena mengharungi semua suka dan duka... ate... nama pun ARTIS kan...

sebenarnya bukan aku nak citer kisah mereka .. yg aku nak citer ialah kisah RESTU..

ya.. RESTU...

Restu dari ibu bapa itu penting dalam perkahwinan... aku percaya semua tu.. sbb aku ada pengalaman bab restu-restu ni.. ecehhh.... cehhh....

tanpa restu dari kedua ibu bapa.. perkahwinan tidak kekal lama... ada je goyah nyer... tgkjelah contoh-contoh yg korang baca di akhabr, majalah dsbnya...

so ..kalo ada adik-adik, abang-abang, kakak-kakak yang nak kahwin tak dapat restu tu.. korang fikirlah semasak-masaknya sebelum buat keputusan.....

kerana.. kalo kita bercerai berai.. keluarga juga yg kita cari.... percayalah...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, November 1, 2010
8 comments
categories: |

Aku tgh BZ giler.. sbb kursus tengah bykkkkkkkkkkkkk............ tarikhnya plak dekat-dekat... fuhhhh..semput siot.... lagi stress kalo ada yg tolak kursus.... memanglah sesak nafas aku... sbb bukan senang nak dapat pengganti last-last minute ni....

so.. dengan ini aku nak maklumkan disini bahawa..tiada N3 utk minggu ni yekkk....

harap maaf.....

tapi... sebelum blah korang tgklah muka aku dengan tudung baru, baju baru dan kasut baru ni... ahahahkskk...





nak gak enterpremmm...... gegegege...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, October 28, 2010
6 comments
categories: |

Bila kita dah berada dizon selesa memang kita buat main-main je kot... begitulah yg terjadi oleh peserta kursus aku ni...berbeza sungguh... budak-budak baru, aku tgk bertungkus lumus menyiapkan tugasan, prepare tugasan sebaik mungkin, buat latihan, sedangkan budak-budak lama buat dekkkk jer....

masa latihan amali pun main-main jer...latihan emcee pun mcm tak caya budak lama teruk intonasinyer.... mcm baca buku plak jadinyer.... berbeza dengan budak-budak baru.. begitu bersungguh-sungguh...

ingatkan aku je yg perasan..rupanya fasilitator pun sependapat gak ngan aku... agaknye mereka ingat..mereka sudah berada dizon selesa kot... sbb tu.. main-main jer...

tak ubah perangai langsung... mcmana nak jadi pemimpin... kalo 2x5 jer...

eermmm.. sabar jelahhhh...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, October 19, 2010
3 comments
categories: |

Baru rasa nikmat sebenar... 7 hari duk hotel.. la ni baru jenguk dunia luar... kalo tak.. bilik.. dewan seminar..surau..taman.. itu je aktiviti seharian aku...

bila ada masa dan ruang aku dapat keluar.. rasa ohhh.. indah nyerrrr....

bosan makan kat hotel...

hotel ni plak.. jenis amik yg group jer... lewat je makan..habis licin...

sedangkan aku ni.. kena settlekan semuanyer baru makan...

kena siap-siap utk penceramah masuk.. class start .. baru aku makan...

skali tu..bila nak makan... hampehhh...

so bila badan rasa lain mcm ...aku ajak abg ujang gi cari makan...
dia bawa aku gi satu gerai kat depan Majlis Daerah Kuala Langat...

Fuhhhh... sedap wehhh.. pekena SOTO + BEGEDIL + NESCAFE TARIK..

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
7 comments
categories: |

Punyalah gumbira rasa hati.. sampai tulis kat FB ko aku...
bukan per.. hari ni.. nak habaq kat korang.. bos aku datang melawat aku di tempat kursus... oooo.. pandai bos ekkk.. diam-diam je datang yekkk.. skit tak sms atau maklum saya ekkk.... ni mesti nak skodeng ni bossssss..... gegegeggee....

apa.. bos tak caya saya ker????

tapi takpe bos....

saya sgtttttt sukeeee bos datang jengah saya disini....
saya rasa dihargai dan diberi perhatian...
betul bos.... itu perasaan saya...
saya tak fikir negatif pun.. saya fikir positif je ni...

pendapat sayalah kan....

kalo bos kita amik perhatian kejer kita dan beri tunjuk ajar.. itu sgt bagus....
sbb ..aku tgk.. ada bos yang jengah atau turun padang nye takkk.. tapi bebel dan bising macam ayam bertelur...

pada aku..tak kisah kalo bos nak tegur.. sbb itu yg dia nampak.. cuma aku cukup pantang kalo org membading - banding aku, dengan org lain...

patut nye fikirlahkan.. kita ni baru.. mana nak sama ngan orang yg dah kejer dan melakar sejarah tersendiri selama lebih 10-15 tahun... kita ni setahun jagung...

so jgnlah membanding-banding kan...tul tak....

so.. aku harap... korang-korang yg jadi bos tu... turun-turunlah padang yekkkk....

tolong hargai kejer staff anda... tak sempat turun pun tapi tolonglah call atau sms.. itu sudah memadai....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, October 17, 2010
5 comments
categories: |

Aku kursus..en hubby plak ke Kelantan bersama ngan adik dia..
tujuan dia ke Kelantan kerana membawa peserta-peserta komuniti dia buat lawatan sambil belajar...

aku sms dia petang tadi..

Sayang.. buat per tu???

dia jawab.. kat Rantau Panjang..

wahhhh... keji ok... jeles aku dgr...

aku tanya lagi... jgn lupa belikan tanda ingatan tau...

dia jawab ye.. tapi tak tahan lama..
aku tanya balik... beli yg tahan lama...apa nyer yg tak tahan lama tu??

skali tu dia jawab per tau...

dia nak belikan aku jambu air merah tu... lain tak boleh.. sbb aku cerewet... nanti rugi katanya...

adohaiii... bernanah telinga dgr wehhhh..
ada ke jambu...

takpelah...jambu pun jambulah.. janji ingat....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, October 16, 2010
3 comments
categories: |

aa..senyum simpul ekk dgr bajet tadi... untung org pompuan... dapat bonus..dapat cuti 90 hari.. dapat membeli belah barangan berjenama...wah..wah..wahh.....lepas tu dapat ajak en hubby cari umah utk dibeli... atau pun tukar HP baru....gegegege.....

apa pun .. tahniah pada PM kerana bajet kali ni lebih kepada bajet rakyat..

yang paling seronok aku dgr .. bangunan 100 tingkat akan dibina di KL...
wow... best tu.... satu lagi kebanggan Malaysia...

syabas....syabas....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, October 15, 2010
2 comments
categories: |

sobbb..sobbb..sobbb....
sedih giler ko... berderai-derai air mata aku tau..
aku bukan boleh bab-bab menyentuh perasaan ni...

actually...semalam penceramah aku dari SPRM...
penceramah yg best bagi aku...
selain diberi penerangan berkenaan SPRM, RASUAH, INTEGRITI dsbnye

yang paling berkesan ialah ending dia tu....
dia tunjukkan bagaimana kesan dan impak daripada perlakuan RASUAH tu...
memang tersentuh jiwa ko...
sbb dia gunakan mainan emosi...

siap gelapkan kelas...hanya sound effect dan suara dia sajer kedengaran...
mana tak tersentuh jiwa... siap ada lagu sudirman lagi,.,...
adohaiiii.... sabarjelahhhh....

bila on je elektrik.. semua meleleh airmata...

tapi pengajaran yang aku dapat dari ceramah dia ialah.. jgn sesekali menerima atau memberi rasuah secara langsung dan tidak langsung....yg rugi kita dan keluarga kita gak....

dgr tuuuu.. ingat pesan aku ni.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, October 14, 2010
3 comments
categories: |

hahahha.. dah takde depan mata baru nak di kenang ekkk..

ada depan mata biasa-biasa je.. gegeggeeg....



Awal pagi tadi aku kul 7.30 pagi... masa baru habis kuliah subuh..aku sms en hubby..



" Salam Sayang.. buat per tu???"



skali tu dia balas sms pe tau...



" alahmdulillah baik... pagi ni ingat honey punya pasal ..terbabas ke Sime Darby... kena patah balik ke opis ayang"



hihihihihi...... terharu lagi wehhhh.....



suamiku..suamiku......entah ye..entah tidak ekkk... ke ...ayat power....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, October 13, 2010
2 comments
categories: |

Aktiviti 1st day berkursus mcm biasalah seminar bagai... so petang tu aku arrange satu kuliah maghrib dan solat berjemaah...
alhamdulillah.. semua berjalan lancar... tak sangka peserta ramai yang mengambil bahagian.. selalu aku buat kursus jgn haraplah they all nak join semua ni...



tapi kali ni alhamdulillah... pesanan khidmat sosial aku berjaya.....


Ustaz dari Pejabat Agama Kuala Langat hadir seperti yang dirancangkan...best ustaz ni tazkirah..
kisah..
ketetapan hati... then lepas makan semua ..sambung semula kelas...
Esoknye plak..punya awal aku bangun tido ko... kul 5.00 dah bangun.. mcm time aku duk umah plak... sbb paginyer tu ada aktiviti senaman.. aku saje buat senaman ni.. sbbnyer.. ko tahu jelah..kursus gomen ni makannyer 6 kali tau.. kalo tak bersenam dah jadi mcm ayam daging plak nanti... balik-balik..en hubby timang.. berat plak.... gegeggeggege....

golap gelita weh.. apa taknyer.. 6.30 pagi dah terpacak kat tepi swimming pool... tak sangka plak peserta semua ada... best-best.. ceria je...
lepas senaman tu aku sempat lagi tazkirah pada they all... aku ucapkan terima kasih kepada mereka kerana memberi kerjasama yang baik dengan aku... aku kata pada mereka.. aku harap jgn stress-stress.... layanjelah kursus ni.... kalo BTN buat lagi power...
tapi yg kelakar tu.. baru sehari.. mcm - mcm penyakit dah datang.. demam lah.. batuklah... tetek bengkaklah anak tak nyusu... suspect denggilah... sakit gigilahhh... adohaiiii.... ye ke tidaknye tu.... ke nak ngelak dari kursus... wallahualammmmm.....



tapi.. ye lah kan.. dah tugas urus setia.. ikutjelah.. sakit ..aku hantarkan ke hospital.. nak gi klinik swasta mana mampu ko... mana urusetia ada duit... so.. berjam-jamlah aku nunggu mereka di hospital... sabar..sabar.....dugaaannnnn.......... dahlah sorang-sorang..........nak jaga 54 orang...


ecehhh... nak amik gambo si mina anak lawai org sarawak ni tak nampak plak... terfokus anak india belakang tu plak... gegeggee... kalo nak tahu kat Banting ni.. ramai india... penuh hospital orang dia je.... maju Malaysia......


balik dari hantar mereka.. aku dah termenung dah.. penat ko... apataknya.. lama dah tak gi hospital gomen ni... kat Banting ni plak Hospitalnyer mcm takde sistem jer... kejap no 4065..4066.. pastu lompat... 4070... pastu turun balik.. 4055.. ee tak kuasa aku.... no aku plak 4071.... layanjelahhhhh...
balik dari hospital plak.. ingatkan ok dah.. rupanya .. ada plak yg sakit gigi... adohaiii... tadi masa aku kuar gi hospital ko tak rasa sakit ke wehhhh.... last-last malas aku nak kuar lagi dah.. aku suruh tahanjelah... aku kata takpelah..awk cuba makan pil killer dulu... kalo tak ok gakkk... petang kang kita pegi ekkk..hihiihi.. ayat power....
mujur lepas makan ubat...dia ok... alhamdulillahhhh.............
habis kelas... bosan-bosan ..stress punya pasal.. terus amik gambo... hahahahha.....


layanjelahhhhhhhhhhhh.........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |

Mata oh Mata.. nape ko tak mahu pejam...



sbbnye mata aku tak mahu pejam ialah :-



1) aku tidak tido ngan en hubby

2) aku tidak cium bau ketiak dia

3) aku tidak tgk muka dia

4) aku rindu sama en suami



adohaiiii........... camner ni......................



kalo aku call dia memalam ni.. sure dia dah tido kan... coz dia tu pantang letak kepala... pejam tak celik-celik.....



takpelah.. esok jelah aku call dia.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |



kalo korang tgk kertas ni apa yg korang nampak???
alah.. tekalah.. mikirlah skit.... tak kira.. nak suruh teka gak...



oklah.... aku beritahu....

korang tgk list yg pertama no 1 tu...
nampak??????

1) Beli kasut Honey....

itulah yg aku nak beritahu ni....
sungguh terharu ok.... bila en hubby letak list nak belikan kasut aku didalam carta pertama dalam tindakan dia utk hari tu...

dan akhirnya.....

sebelum aku pegi kursus dia belikan dua pasang kasut utk aku pakai...sbbnya kebetulan kasut aku yang ada ni tak sesuai untuk pergerakkan aku disepanjang kursus...
gegegeggge... leb u cayangggg......

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, October 12, 2010
8 comments
categories: |

"Eh..eh...nak gi mana ni.." jiranku bertanya..

nak gi kursus..

"wah...byknyer barang..mcm nak gi setahun"




kalo setahun mcm ni ke byknyer beg kena bawa???
confius tul.... dah tentu berkotak-kotak...
tapi..... layan jelahhhhh....

kalo korang nak tahu... aku adalah barang-barang keperluan utk 2 minggu..
- 1 pasang kasut sukan
- 1 pasang selipar
- 2 pasang kasut tumit tinggi
- 14 helai baju kurung
- 14 pasang baju kasual
- 2 helai seluar
- 2 helai skirt labuh
- 10 helai tudung
- 20 helai seluar kecik
- 10 helai baju kecik
- peralatan mandi
- pakaian sukan
- telekung
- make up

p/s: bukan takleh dobi.. tapi kekangan masa yg takde utk keluar.. jadual pack..

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |

La ni aku tgh handle kursus Asas utk pegawai-pegawai lantikan baru... bukan induksi.. tapi kursus untuk ajar basic tugas dan peranan mereka.. takdelah they all dok terminga-minga apa tugasan mereka sebenar..

lama gak aku kena handle kursus ni.. 2 minggu ko... ohhh!!! rindunyer pada en hubby... redhajelah... actually kursus ni adalah perkara asas mereka perlu tahu.. bagaimana menjadi seorang Pegawai Perhubungan Awam, Bagaimana menjadi Pegawai Penerangan Daerah dan pendek kata mereka kena tahu apa tugas, tanggungjawab, fungsi, peranan mereka...

esok-esok kalo nak confirm senanglah.. sbb apa yg dipelajari semua masuk exam pengesahan tau.. bukan saja-saja je pegi kursus ni tau...

utk 1st day ni penceramah aku org jabatan sendiri.. dan pada mahgrib ni plak aku buat kuliah mahgrib dan solat berjemaah... so far alhamdulillah... peserta memberi komitmen yg tinggi... cuma .. adalah seorang dua yang aksen skit... maklumlah orang lama... konon-konon dialah hebat... pandang kita pun lain mcm jer...

aaahh.. lantaklah... memula aku beri taklimat aku dah kabo.. sila hormat aku sebagai urusetia yang diamanahkan oleh Jabatan.. bukan mikir aku ni gred apa, siapa....

dan alhamdulillah.. aku dapat kerjasama yang padu dari mereka...cuma...
dugaan yang pertama aku tempuh ialah.. seorang peserta suspect dengggi... so aku terpaksa menguruskan hal ehwal klinik bagai...

tapi aku ingat pesan bos aku... jgn claim berkenaan hal ini.. anggap kebajikan... so.. yelah bos... hari ni aku berjaya buat kebajikannnnnnn..... yessss. alhamdulillahhhhhh... amin.......
gegegggegge....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, October 11, 2010
1 comments
categories: |

Walaupun syawal dah habis tapi ada gak saki baki yang masih buat open house..

agaknye nak kejar cuti hujung minggu...

aku kalo nak gi umah terbuka mesti nak gi berdua bersama suami tercinta..
kalo gi sorang rasa tak seronok dan janggal..
maklumlah.. kalo tgk kawan-kawan lain..
gi open house mesti hadir bersama pasangan dan anak-anak..
aku je datang berdua laki bini yg dah tuekk ni...
nak kata pengantin baru tak gak...

kadang-kdang kan.. aku seronok gak tgk gelagat para ibu melayan karenah anak-anak..
mengejar anak-anak berlari sakan kehulu kehilir..anak-anak yg terlalu aktif...
dan paling best kadang-kadang ibu-ibu baru nak suap makanan dah nak kena basuh bontot anak berak.. geggee....lepas tu nak itulah..inilah... belum lagi yg campur tumpahkan air kat umah org...
kelakar kan...

tapi.. itu semua rezeki org kan... mudah-mudahan rezeki aku datang gak nanti...amin....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, October 9, 2010
2 comments
categories: |

Akhir-akhir ni byk sgt kejadian melibatkan jenayah berlaku..
ingatkan duk dirumah boleh selamat..
rupanya tak selamat gak.. sama jer...
nak update selalu kat Fb pun takut...
takut kot ada peminat yg giler mengekori kita..
ecehhh.. mcm ada peminat sgt aku ni...

takpelah.. sekurang-kurangnya berjaga-jaga dan bersedia ..ye takkk...
langkah berjaya-jaga katakan....

bukan per.. aku tgk.. ramai sgt member-member aku update kemana dan dimana mereka berada..
perlukah semua tu????

entahlah.. masing-masing punya cara kan...
pada aku.. kehidupan peribadi tetap peribadi...
memang ada perkara-perkara yg boleh dikongsi dengan orang lain..
tapi kalo yg peribadi tu..tetap milik aku sorang..

so pada member-member wanita aku... berhati-hatilah.... penjenayah ada dimana-mana...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, October 8, 2010
3 comments
categories: |

Lama nak story mory citer ni.. tapi tak kesampaian..
cutir raya ri tu agak lama..2 minggu..
so keter kancil ku kesepian keseorangan..

balik dari bercuti.. nak start keter..terus konggggg...
emmm. nampak gaya kancil aku tu dah tua
tapi takdelah tua sgt kot...
sbb takde sakit yg luar biasa pun....

cuma bateri je hari tu aku kopak RM 160.oo... bateri cap "21 Century"

yang lain semua tip top... yelah.. servis perodua beb....bukan workshop biasa...
tapi.... bila ada masa verangan.... aku rasa nak oder myvi magenta sebijik..
ahahakss.... tapi... verangan jelah...

malas aku nak berhutang lagi...
cukup-cukuplah tu...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |

KUALA LUMPUR: Proton Holdings Bhd (PROTON) memanggil semula kereta Gen2 dan Satria Neo yang dikeluarkan di antara 2004 hingga 2008 disebabkan kerosakan pada komponen 'clock spring' yang mungkin boleh menjejaskan keselamatan.

Katanya, ujian rutin mengenal pasti kerosakan pada ‘clock spring’ menyebabkan bunyi geseran dalam stereng, hon berbunyi atau lampu kereta terpasang sendiri, kerosakan suis kawalan audio dan dalam kes lebih serius boleh menyebabkan pelepasan beg udara di bahagian pemandu.

Beliau berkata, panggilan sukarela itu adalah sebahagian daripada program jaminan kualiti global Proton membabitkan 15,911 unit atau dua peratus daripada 660,000 unit kereta yang dikeluarkan dan dijual dalam tempoh berkenaan.

“Meskipun bilangannya kecil, keselamatan pelanggan kami sangat penting dan kami memohon maaf berikutan masalah itu.

“Kami berharap pelanggan memahami bahawa panggilan semula ini perlu untuk memastikan keyakinan berterusan terhadap keselamatan dan prestasi kenderaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.
Pemilik kenderaan yang terbabit boleh menghubungi mana-mana pusat servis Proton yang sah untuk membuat temu janji bagi mendapatkan pemeriksaan percuma.

Semua kos buruh dan peralatan yang berkaitan penggantian ‘clock spring’ akan disediakan tanpa caj di pusat sah Proton di seluruh negara.

Proton akan menghantar surat kepada pelanggan yang terbabit untuk memaklumkan mereka mengenai perkara itu.

Pada masa sama, Proton membuka laman web khusus, www.protonaftersales.com untuk membantu pelanggan menyemak tahun pengeluaran kenderaan masing-masing.

( Sumber: Berita Harian 8 Oktober 2010 )

p/s : nampak nyer aku kena hantar balik keter aku ni.... adohaiii.... agak-agak.. kalo hantar Gen2 boleh dapat BMW tak... gegegegegeg....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |

Malam ni.. kepala aku terasa mcm pening-pening... adakah masa makan tadi tukang masak letak terlebih Pak Ajinomoto????

atau ... adakah kerana power cermin mata ku nak bertambah lagi???

adohaiii.....

yang nyata..kepalaku pening sudahhh.....

makkkk tolonggggg!!!!!!!!!!!!

sayanggggg dimana kau berada!!!!!!!!!!!!

"eermmm meeting Sepakat Bestari plakkkkk!!!!!!!!!"
baring sorang jelah ina oiiii.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, October 7, 2010
2 comments
categories: |

Elooo semua... maaflah.. 2-3 hari ni blog aku terabai skit..tapi.. oklah.. janji ado gak story mory nak diupdate ekkk...hari ni aku still kat IPPTAR menguruskan kursus-kursus aku yang ado.. pepagi bosan giler bila sms bertalu-talu masuk dalam h/p aku nak melobi...

melobi per tau.. melobi pilot nak bawak aku gi Banting nanti selama 2 minggu... eee bosan tul aku.. bukan bosan nak kejer... tapi bosan bila org melobi-lobi ni... yang melobi tu plak bukan jenis yg rajin-rajin... semua jenis yg OT jer tau... bukan jenis kategori ringan tulang ni...

nyampah...

booking awal pun salah.. booking lambat pun salah.. eee.. tak tahulah camner...

Hari ni aku tak sempat nak blogwalking sgt... bukan ri ni jer... maksud aku dalam minggu ni ler... sbbnya kepala aku ni tgh pening mikirkan kursus aku kat Banting nanti...

bukan per... mikirkan napelah org-org ni suka nyibukkan diri atau saja malas nak pegi...

sbb ada - ada je call aku nak tolak kursus.. alasannya pilihanraya Galas lahhh.... Kejer byk lahhh... sibuk nak buat persiapan Banjirlah.... ee tak kuasa aku dgrnya....

mcmkan kalo ko takde.. bah terus Kelantan.. Kalo ko takde Tak jadi Pilihanraya.. atau kalo ko takde.. Tutup opis terus....

org-org lama lah yg banyak songeh ni.. budak-budak baru ok je.. menurut je arahan... yg lama-lama ni...ee tak tahu apa nak ckp lagi dah....

awal-awal taknak ckp... dah sesak perut baru nak ckp... bazir duit Kerajaan je....

bosnya pun satu hal gak... setakat sorang.. takkanlah rosak kejer kot... lepaskkanlah they all ni gi kursus,..... fikirlah masa depan skit... eee.. menci.menci..menci....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

Hari ni majlis raya opis aku... sedihhh wooo... tak dapat nak gi.... napelah they all ni pilih tarikh hari ni... hari ni aku still kat IPPTAR lagi tau... cian aku... tak dapat nak makan satay, rendang, nasi himpit, laksa.....

menci..menci..menci.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, October 6, 2010
3 comments
categories: |

Menci..menci....menci....
napelah JPA tak buat stail jawab soalan sistem berkomputer mcm JPJ masa nak amik exam undang-undang dapat lesen ekkk.....

Tahu tak... aku dah lama tak menulis... kejer asyik guna komputer je... penyudahnya masa nak jawab soalan tetiba tangan rasa mcm gigil dan jari jemariku tiba-tiba rasa lenguh yg amat.,.. adohaiii...

soalan plak dahlah byk.. sampai sepuluh a.k.a 10 yg aku kena jawab tau... bukan pendek ok.. panjangggggggggg yg amat.... aku main tibai... tak cukup masa ko.. 9 je yg aku jawab.. tak tahulah lulus ke tak...

ni hari ni.. undang-undang persekutuan plak.. adohaiii... bab buang negeri, tanah, warganegara semua gala mak nenek ado...haraplah aku lulus wehhh.... insyallah kan .. selagi ada usaha, disitu ada jalan... ecehhh.. sempat bermadah pujangga.... lala..lala..lala....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, October 5, 2010
3 comments
categories: |

aku tak kira ..aku nak up gak diri aku... sapa lagi nak up kalo bukan aku sendiri kan... aaa..lantakkk.....ecehhhh... berlagakkkk....

sbbnya apa tau... sbbnya... pagi aku gi exam... dan habis exam dalam kul 1.00 petang aku gi sambung kejer di IPPTAR... amacam rajin tak????

kalo org lain sure lepas exam terus balik rumah kan... kan..kan.. betul tak aku ckp????

tapi aku terus sambung kejer tau... sbb tanggungjawab...

p/s :- bos... sila take note ekkk....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, October 4, 2010
5 comments
categories: |

Hari ni aku exam pengesahan jawatan..
haha ...exam ni utk pengesahan jawatan baru yg aku terima bulan lepas.. so dah alang-alang ada exam aku try jelah apply.. kot lulus bagus.. kot takkkk.. cuba jelah lagi...

rasa mcm susah je... sbb bab undang-undang ni ko tahujelah.. aku mana retinya...

org lain baca blajo bertahun-tahun nak dapat LAW.. aku ni baca seminggu je... bukunya dahlah tebal nak mampos... kalo dah baca 7 hari.. camner???

kalo pun lulus nanti kira otak aku ni memang superblahhh... sbb baca sekali lalu je dah ingat.. ahahaksksk... "hukk..hukk.hukkk".. batuk batuk lagi...verangan je ekkk...

takpelah... aku kena positifkan diri... dan aku mohon agar dipermudahkan.... yekkk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

Rancangannya mcm nak beli kasut je... sbbnya kasut yg ada ni mcm dah ala-ala nak kopak...

ceh aku ni, bukan jenis yg ada kasut berdozen-dozen... aku jenis yang setia pada yang satu.. aku dok usung kehulu kehilir kasut yg satu ni.. bukan je kasut, handbag pun gitu..

ikut perancangan memang dah lama nak rembat..tapi bila mikir byk benda terus punah harapan. Niat dihati memanglah nak rembat satu yg berbaloi-baloi... tapiiiiiiii... ohhhh..... adakah tercapai niatku iteewwww......

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, October 2, 2010
5 comments
categories: |

Masa sy tgh memandu dlm keter bulan posa lepas, sy terdgr satu lagu yg dimainkan oleh DJ sewaktu masuk waktu utk solat.. sayu je hati sy sambil cuba mencari-cari siapa penyanyi tersebut...

seingat sy.. apabila sy dgr terus jatuh cinta u... lirik dia best sgttt...

Antara lagu-lagu dia yg sy suka ialah Tq Allah, Insyaallah, The Chosen One, Open your Eye dsbnya.. pendek kata semua sedap2 blake...terasa mcm nak beli je CD dia... korang kenal tak si maher zain ni?????

Aku tak kira... aku nak cari gak esok Cd dia...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, October 1, 2010
2 comments
categories: |

Lama dah dok mikir.. nak tukar ke tak?? nak tukar ke tak???
org dah tukar fesyen baru... dah silih berganti.. aku duk yg ni jer....

korang tgklah muka aku ni... ok ke aku pakai cermin mata ni.. bingkai ni...
bukan sekarang fesyen jenis yg bercolour-colour tu ker... yang bingkai penuh tu....


aku je yg masih out of date...
still guna frame lense ni...


kadang-kadang dah mcm makcik dah muka aku... kalo kena angle nyer oklah cun..
kalo yg main candid-candid tu... sentap weh tgk gambo sendiri...


niat dihati nak tukar je.. tapi bila mengenangkan fulussss nyerrr yg ala-ala tu...
terpaksa tahan je... yelahhhh... power cermin aku ko tahu brape?????
650 ok.... kalo buka cermin mata ni.. sure meraba....
sbb tu kalo buat baru reganyerrrr ala-ala gitu....
tu yg kena mikir dlm-dlm...


eeeeee!!!!!!!!!!!tak de ke ekk.. duit jatuh dari langit ke... atau ada perompak yg campakkan duit dalam keter aku ke.. mcm citer senario tu kan.... hukk..hukkk..hjukkk...
verangannnn......................

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |



Alahai.. ramai gak rupanya yg berminat nak tahu camner goreng keladi guna tepung gandum je.... alahai.... senang le ..... kalo korang nak tahu... aku kalo goreng, keladi ke, ubi ke, udang ke, sotong ke ginilah stail aku...

kalo guna tepung yg sedia ada kat kedai lagi bagus kan... tapi kalo dah takde.. ditambah plak malas nak gi kedai... memang inilah cara aku....

yang penting rangup gak... nak tahu caranya????

gini.....

3 sudu tepung gandum
3 sudu minyak masak
secubit garam
secubit kunyit serbuk
sedikit air
minyak utk menggoreng

caranya...

memula korang masukkan tepung gandum, garam, kunyit dan minyak masak... gaul sampai dia sebati... then korang masukkan air sedikit demi sedikit... sampai dia likat mcm agak-agak sesuai nak goreng ...pastu barulah masukkan keladi ke, ubi ke, sotong ke, udang ke.. apa-apa jelah.... .. gaul dan goreng didalam kuali.... bila dah masak.. angkat.. dan makan.....

hahha... itujelah resepinya... senang kan....selamat mencuba!!!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |
Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Blog Archive

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS