Yeh... setuju tak??? setujulah kan.. 

Niat dihati memanglah nak bercuti.. tapi setiap kali nak bercuti ada je halangan dan rintangannya..

Percaya tak kalo aku ckp bahawa cuti aku berbaki 50 hari. 

ye.. ye.. aku tahu korang mesti ckp aku gile kejer kan.. tapi yg benornya aku sendiri tak tahu bila masa nak apply cuti, untuk apa aku aply cuti kerana erti cuti bagi aku ialah jika aku betul2 ada urusan penting dan erti cuti bagi aku jika aku laki bini sama-sama boleh bercuti. 

Masalahnya aku laki bini sukar nak jumpa titik pertemuan utk mohon cuti.. kecuali hari raya. lain dari tu.. dia sibuk aku free, aku sibuk dia free, aku sibuk dia sibuk, nak dapat dia free aku free memang takdelah.. parak sgt dengarnya kan???


nak cuti duk umah sorang2 buat per kan... 

contohnya mcm minggu ni.. opis aku lengang.. mcm kena langgar garuda.. semua bercuti.. tapi aku???? 

Ye.. memang aku plan nak cuti minggu ni.. tapi bila nak amik cuti je.. masa tulah bos aku beri kejer kat aku, buatkan perancangan lah, pencapaianlah, kertas kerjalah, laporan lah.. mcm-mcm hal. so camner.. semua due date 2-3 hari jer. 

terlalu fikir tanggungjawab pun susah gak kan.. kalo tinggal bontang gitu je kesian plak kat dia... adohaiii... 







Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, December 29, 2012
6 comments
categories: |

Assalamualaikum,  
Kali ini aku nak ajak semua rakyat Malaysia terutamanya mereka yang tinggal di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor untuk datang ke Dataran Merdeka pada 31 Disember ini untuk menyertai Larian Tahun Baru 1 Malaysia bermula jam 6 pagi.
Syarat kelayakan mestilah berumur 13 tahun keatas dan sihat tubuh badan, Hadiah memang cukup lumayan iaitu dikhabarkan sebanyak RM51,000. Jika anda berminat untuk menyertai larian ini sila download borang disini.
 
Untuk berita lengkap mengenai larian tahun baru 1 Malaysia sila baca berita dibawah


PUTRAJAYA, 26 Dis (Bernama) -- Larian Tahun Baru 1Malaysia, yang berlangsung Isnin ini di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur sebagai sebahagian sambutan Tahun Baru 2013, bakal menawarkan hadiah bernilai kira-kira RM51,000.

Ketua Pengarah Penerangan Datuk Ibrahim Abdul Rahman berkata enam kategori dipertanding iaitu Terbuka Lelaki (18-40 tahun), Terbuka Wanita (18-35 tahun), Veteran Lelaki (40 tahun ke atas), Veteran Wanita (35 tahun ke atas), Remaja Lelaki dan Remaja Wanita (13-17 tahun).

"Johan bagi semua kategori ini akan mendapat hadiah wang tunai RM3,000 selain cenderamata, hadiah kedua RM2,000, hadiah ketiga RM1,000 dan hadiah sagu hati RM500. Selain itu, cabutan bertuah dan hadiah untuk penyertaan unik seperti peserta tertua dan keluarga terbesar, sedang diusahakan," katanya kepada Bernama.


Beliau berkata selain menggalakkan cara hidup sihat, larian itu bertujuan memupuk semangat perpaduan dan integrasi antara kaum, dan ia merupakan wadah perjuangan kerajaan bagi mewujudkan masyarakat yang bersatu-padu.

Katanya, sehubungan itu, orang ramai termasuk generasi muda, badan bukan kerajaan (NGO), pertubuhan sukarela serta persatuan sukan akan mengambil peluang menyertai program anjuran Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) dengan kerjasama Persatuan Olahraga Amatur Wilayah Persekutuan.

Sumber : Jabatan Penerangan Malaysia.

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, December 28, 2012
3 comments
categories: |

Pagi jumaat yang indah ni..
rasa sedih tiba2 datang
rasa dah lama tak bercerita dan tak meluahkan kat seseorang
rindu nak meluahkan rasa sayu selagi tak jumpa double-line
 kawan baik aku satu opis ni pun maybe 
takkan citer bab mengandung lagi..
sbb dia pun dah amik anak angkat
sure citer bab anak je kan lepas ni.. 
walaupun anak angkat..
 Terasa disudut hati ni dah berlopak-lopak 
dan bergenang-genang dgn kesedihan
serius...aku dah lama tak menagis

adakah sudah tima masanya untuk aku menangis kembali???

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |


Sentap hati aku weh...
minggu ni hari-hari balik lewat..
giler kentang tul laki aku ni..
nampak gaya nyer aku kena back to normal
bawa keter sendiri gi kejer..
ingatkan satu pejabat
leh jimat..
leh she..shu..ke hati jadi mem duk sebelah
rupanya hampeh...

Boring tunggu dia punya pasal
terus aku update blog...
hahahahhaha...
tak pernah dibuat aku update memalam ni..

 

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, December 27, 2012
0 comments
categories: |



Ada beza ke bila kita kerja dengan boss lelaki dengan boss perempuan?

Semestinya ada...

Cara komunikasi, cara berfikir, tentu berbeza.

Org perempuan lebih kpd berpandangan luas, org lelaki pula lebih kpd berpandangan jauh
. Ada yang berpandangan boss perempuan lebih ikut peraturan manakala boss lelaki plak lebih bertimbang rasa. Perempuan lebih teliti, maka bila bekerja, mereka lebih pentingkan details. Kalau nak hias pejabat, sampai apa ton warna cat hingga sekecil-kecil barang hiasan dalam pejabat pun kena mendapat kelulusan bos perempuan tersebut. Kalau nak letak bunga, sampaikan ke spesis bunga tersebut perlu diberitahu bos perempuan. Bila bekerja, detail-nya perempuan ini, sampai kena ikut 100% SOP atau protokol kerja tersebut.

Lelaki lebih kepada konsep. Kalau nak hias pejabat, bos lelaki cuma cakap "Saya nak cat kaler kelabu tahi anjing." Maka terserahlah kepada pekerja nak hias macam mana pun, asalkan catnya berwarna kelabu. Kalau kata bunga, letaklah bunga apa sekali pun, asalkan ia sesuai. Bila bekerja, lelaki lebih kepada konsep, bukan pada pencirian. SOP kena ikut, tapi kalau ada cara lain yang lebih mudah, ikutlah cara mudah tersebut.

Ini secara umumlah, berdasarkan pengalamanku. Tapi ada je bos lelaki yang mengalahkan perempuan. OCD ke apa tak tahulah. Begitu juga dengan bos perempuan. Ada bos lelaki selalunya profesional, iaitu tidak mencampurkan urusan peribadi/personal dengan kerja. ketika kerja, kerja betul-betul. fokus kepada tugasan yang diberikan. tapi, tak bermakna tiada bos wanita yang macam nie. 

Dalam satu segi orang kata boss perempuan cerewet, tapi ada gak boss lelaki yang cerewet juga orangnya. Kadang-kadang cerewet ni bagus juga. kerja jadi lebih kemas dan tersusun, memudahkan untuk merujuk pada kemudian hari dan dapat meminimakan kesilapan.

Kesimpulannya, bagiku, bos perempuan ni cerewet sedikit, kalau bos lelaki ni, tak kisah sangat. Asalkan tahu konsep dan kerja jalan, OK lah tu.  Secara peribadinya aku nak maklumkan bahawa aku tak kisah dapat bos lelaki ke bos perempuan. Yang penting bos tu mesti ada ciri-ciri kepimpinan dalam diri. Jgn hanya minit "sila uruskan" je.. Dia mesti bertanggungjawab sepenuhnya dan dia mesti boleh membuat keputusan. 

Sbb pada aku seorang bos yang tidak tahu buat keputusan itu dinamakan 'situasi siput babi'.. kenapa aku kata gitu???
sbb bos yang mengalami situasi begitu adalah kerana dia tak tahu dia tu siput atau dia tu babi.

Sekian. 

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
0 comments
categories: |

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Errmm seperti yang dijanjikan aku nak story mory skit bab penempatan hubby aku. bab ni memang suspen skit..mana tak nyer.. bab penempatan surelah aku tahu.. kan aku kejer di Bahagian Pengurusan Sumber Manusia.. so dah tentu hal-hal penempatan dan kekosongan jabatan, insyaallah aku tahu.... 

Memula aku dimaklumkan bahawa area Putrajaya ada 5 kekosongan.. sbb ada yang mintak tukar siap2 utk balik negeri masing-masing. Lega siot bila dapat tahu 5 kekosongan.. sekurang-kurangnya ada gak peluang nak posting Putrajaya kan...dah aku kan suami isteri.. satu jabatan.. takkan KP aku nak pisahkan sesaje kan.. dah tentu dapat kelebihan.. kalo tak pun dua-dua kena pindah ...  

Tapi nak dijadikan cerita, pegawai HR aku boleh penuhkan dulu kekosongan di putrajaya tu ko.. sesaja je kan.. pastu yang membengangkan aku, dia isi kekosongan tu tanpa pengetahuan KP. Sedangkan dia tahu setiap pertukaran Peringkat Pengurusan mesti melalui KP. Tapi sesuka hatinya buat pertukaran dulu.  

Aku dapat tahu pun bila terbaca surat arahan pertukaran di tray surat menyurat. Bengang tul aku.. yelah kan.. sekurang-kurangnya maklumlah ngan aku... kan ke satu bahagian. just ckp minta maaf kat aku tak dapat tolong pun takpe .. kira oklah kan.. kiranya adalah bahasa gak... 

entahlah.. hati manusia ni lain-lain... takpelah.. berserah pada allah..

Masa aku dapat tahu je penempatan Putrajaya tu penuh terus aku jumpa bos aku.. aku ngan muka seposen ni bertanyalah...

Bos.. saya nak tanya.. penempatan Putrajaya dah penuh ekk.. bos dah penuhkan penempatan ya?? Bukan haritu KP kata hanya dia saja yang tentukan penempatan, pertukaran ke??? aku tanya gitu...

Pastu bole plak bos aku terpinga-pinga. dia siap kata.. 

Eh!!! saya dah reservekan satu post PRO di Putrajaya utk din satu, hazly satu.. kata dia.

Apanyer bos.. bos yang sign semuanya....penuh dah Putrajaya bos... aku kata.

Terdiam dia.. pastu terus dia jumpa Pegawai Operasi aku untuk minta pengesahan..dalam hati aku terus berkata-kata.. apalah bos aku.. main sign je ker.. tak baca ke isi kandungan surat.. ermmm.. tapi aku kenal dia.. dulu dia lain.. now semenjak dia sakit ni dia memang lain.. totaly berubah... takpelah.. dimaafkan... saya maafkan bos yek... hihihi...

So sejak tu.. aku diam je ko.. lantaklah nak tukar manapun.. sbb aku memang tahu, Putrajaya takde kosong. yang ada pun paling dekat adalah di Melaka. dalam kepala ni set Melaka, Melaka, Melaka.. 

Sedih jgn ckplah... paling aku risau kalo tukar jauh ni bukan apa ko.. pasal ayah dia yg berulang alik di IJN tu.. ko bayangkan kalo jauh-jauh kelantan, ke, perak ke camner kan... pastu kelas hubby yang hujung minggu di UPM lagi... adohaiii.. mcm2 aku mikir ko..

Masa tu kan... siapa pun tanya.. kami jawab Melaka.. sbb aku tahu..KP aku bukan zalim.. takkan dia nak pisahkan kami suami isteri. Lagi plak kami suami isteri kejer satu Jabatan. mesti ada kelebihan kan...mula dari tu gak kami suami isteri buat persiapan fizikal dan mental bahawa kami akan ditempatkan di Melaka..Masa tu gak kami dah start buat perkiraaan kalo-kalo nak berulang alik ke.. pindah Seremban ke.. balik hujung minggu ke, pendek kata mcm-mcm perancangan ko... mind set hanya kata MELAKA...
 
 Dipendekkan citer 27hb November 2012 tu bermeetinglah KP aku ngan pegawai operasi berkenaan hal-hal penempatan dan pertukaran. Sepanjang hari aku berdebar-debar. Mcm2 bermain di benak fikiranku. Tapi kan..allah tu memang dah aturkan ketentukan hidup kita kan.. tup-tup keluar dari meeting bos aku ckp..

"tahniah Na.. Ibu Pejabat."

Aku termenung jap.. Ibu Pejabat?? mana ada kosong?? siapa kena keluar?? 

Aduhhh!!!.. bala apa lak yang kami dapat ni.. kalo ada yg kena keluar sure dia duduk kerusi panas....

Aku tanya kat mana bos ibu pejabat tu.. bos aku diam je.. senyum je dia... waduhhh.. bos aku ni.. tanya pegawai operasi lak...jgn haraplah nak jawab... jawapan dia rahsia je memanjang.. yelah.. aku pun faham tugasan dia.. sulit kan.. so aku akurlah.. dapat clue kata Ibu Pejabat pun dah syukur dah...

Esoknya tu.. rumours mcm-mcm  aku dgr...maklumlah.. hot seat... siap ada persidangan meja bulat lagi kat cafe...  paling perit didengar bila org kata aku melobi KP.. bongok.. siapa aku nak lobi KP??dah tentu KP ada mata dan telinga. Dia pun cerdik.. dia tahulah perancangan organisasi dia kan..

Takpelah.. lantaklah org nak kata apa..allah maha mengetahui..

Yang dia plak bila tahu je confirm kat HQ, kat hot seat lagilah tak senang tido ko... pantang bersua muka ngan aku.. ada-ada je yang dia nak ckp.. sian aku tgk dia.. stress gamaknya... yelah.... sana sini semua org sedang memperkatakan isu hot seat ni.. mana tak stress dia.. aku lagilah risau.. sbb tempat yang dia nak kejer ni bukan calang2 tempat.. semua otai-otai yang bertukun ni... bak kata pepatah mereka2 ni mcm kuil hindu.. kalo alih je mau kena dot..dot..dot... hihihihi... 

Yang kelakarnya.. dia punyalah risau.. sampai setiap kali sembahyang baca yassin ko... kalo kat pejabat aku tak tahulah.. tapi kat umah.. asal sembahyang je baca yassin.. risau beno dia.. bertentang mata je ngan aku.. sure dia cerita kerisauan dia.. aku ni sampai tak tahu nak ckp apa lagi dah.. jenuh beri kata-kata semangat. layan jelah..

Dan akhirnya pada tarikh yang dinyatakan disurat, dia pun lapor diri.. dan kini allamdulillah dia semakin boleh menyesuaikan diri.. walaupun pada mulanya ada hal2 @ bab2 yang tak sepatutnya berlaku.  tapi itu aku takleh cerita disini.. bahaya...

yang penting aku sentiasa berpesan pada dia dan diri aku gak.. kita yang kena sesuaikan diri kita.. bukan orang lain.. yang penting ikhlas.. ye dak!!!

So habis sini jelah kisah Hubby ku... part 3 cukup..


byk2 kang korang fed up plak.. aku nak citer lain plak.. ermm pasni aku nak citer apa yekkk.. errmmm .. nantilah.. akan difikirkan kemudian...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, December 26, 2012
0 comments
categories: |

Sebelum tu aku nak mintak maaf.. N3 sebelum ni kata esok nak sambung part 2.. aleh-aleh tak sempat juga.. aku bz weh.. isnin ni last kursus aku bagi tahun 2012. Kursus yg byk ragam dan paling byk songeh.. ini pun nanti aku citer.. settle satu-satu bab dulu ek...

Ok.. yang aku nak citer sebenarnya pasal penempatan en hubby.. tapi sebelum citer penempatan baik aku citer pasal kursus dia.. yelah kan.. sbb ianya catat sejarah ko.... aku kursuskan laki aku sendiri.. hah!! ko dgr tak? takpe aku ulang tayang......

'Aku kursuskan laki aku sendiri'.....

hahhahhaha..... padan muka dia.. kena raging ngan aku...


Macam biasalah ..bila ada pegawai baru lapor diri je.. akulah yg beri taklimat. lepas tu serahkan ke cawangan-cawangan yang berkenaan bagi urusan pelantikan, gaji, hrmis, tatatertib, dan akhirnya cawangan akulah.. cawangan latihan. Tapi kan.. masa sesi perkenalan tu kan.... aku target nak mcm biasa jer... mcm takde apa yg berlaku... last-last leh plak member aku si Hazli dok kepochi masa en hubby perkenalkan diri dia dok kecoh-kecoh umum aku ni isteri kepada en hubby... adohaiiiii.. bocor rahsia terus.... merah padam muka aku masa tu... yelah kan... tak sedaplah kalo orang lain semua tahu.. nanti dia beranggapan lain plak... tapi takpelah... redha jelah... alah nak segan apa pun kan...Ketua Pengarah aku sendiri pun bininya kejer penerangan gak.. apa ade hal kan...




Memula ikut perancangan, kursus ni nak dilaksanakan pada bulan Disember je.. konon-kononnya nak postingkan dululahhhh.. sbb per nak posting awal.. Sbb taknak kena bayar gaji.. maklumlah dah hujung tahun kan.. peruntukan dah habis.... tapi bila wahyu dah turun suruh kursuskan dulu dan buat penempatan dua bulan di hq ..tu yang aku menggelupor mencari hotel..

Mana tak menggelupor ko.. kalo dah kena paksa buat kat area KL, pastu masa yang diberi singkat plak tu.. ko tahujelah.. time tu kan time Perhimpunan UMNO. Hotel area KL semua penuh.. memang agak stress gak aku masa tu.. Tapi allah tu memang nak tolong aku... dia hantar seorang sales dari hotel untuk jumpa aku.. memang pucuk dicipta ulam mendatanglah... bincang punya bincang.. last2 pegawai tertinggi aku setuju dengan proposal aku... fuhhhh.. lega ko.... dan akhirnya berkursuslah dia kat The Zon Residence All Suites On The Park, KL.

Kursus ni selama 11 hari 10 malam.. masa aku beri taklimat kepada mereka masa tu semua orang duk usik-usik aku...rilekkkk... rilekkkk ina... be profesional.....

aku pun pang..pung..pang..pung mengomel.. sesi ice breaking kan... lantaklah situ.. laki ke .. apa ke.. lantak... kejer kena jalan.. disiplin kena ikut.... takde kompromi....takde keistimewaan....kalo aku kata A.. tetap A.. B tetap B... hikkk..hikkk..... berlagak je kan!!!!!


                                 Sampai terpejam-pejam mata laki aku... hikk..hikk...hikk...


Tapi... ok je semua... walaupun penceramah pun adakalanya duk usik-usik aku.. aku biasa je.. buat dekkk je.. senyum kambing jelah....dah kahwin sama profesion .. nak buat camner kan... kena lah terima.............

So itulah saja kisah disepanjang kursus .. Bab penempatan.. part 3 akan menyusul... ceh... saja nak kasi korang suspen... sbb bab penempatan ni ada kisah suka dan duka.. pro & kontra atau kebaikkan dan keburukan...

Nantikan ye.......




Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, December 14, 2012
0 comments
categories: |

Ok.. sebenarnya agak sukar gak aku nak deside nak story mory citer yang mana dulu.. maklumlah dah setahun tak update blog.. rasa mcm-mcm nak tulis.. nak citer kisah aku dulu ke.. en hubby dulu ke... family mertua aku dulu ke.. family aku dulu ke.. ermmm keliru dan celaru dibuatnya.. ecehh.cehh.. mcm super star plak... takde maknanyer......

Tapi kan.. bila di timbang tara rasanya baik aku citer yang terkini je.. later-later nanti aku selit2 kan dengan mana yg patut kan...  so aku deside gak aku nak citer pasal en hubby aku...  menjawab komen Puteri Satu tentang en hubby aku yang baru je dinaikkan pangkat ke gred Pengurusan dan Profesional. Alhamdulillah....

Yelah.. ada degree atau master wa'ima PHD sekali pun tak menjamin kita naik pangkat. Ini aku citer kalo kejer Gomen tau.. kejer swasta lain...gaji based pada kelulusan.. So mcm kes En Hubby aku.. dah 15 tahun kejer , ada master serta markah LNPT 90% pun masih lum dapat menyandang jawatan kumpulan P&P. Temuduga asyik tak lepas je... maybe rezeki lum ada masa tu... Dan kini alhamdulillah Tahun 2012 dia berjaya...Aku sebagai isteri tak kisahlah apa tugasnya sentiasa menyokong penuh.. janji apa yang dilakukan adalah untuk keluarga dan ikhlas kerana allah... ye dak!!!

So itu bab dia naik pangkat.. satu bab lagi pasal penempatan plak... hah yang ni lagi haru... syukur dah.. sujud syukur pun dah... tapi jiwa aku tetap bergelora.. tak tido malam di buatnya... mikir pasal penempatan. 

So bab penempatan ni esok aku sambung ekkk... sbb la ni aku ada kejer skit.. maklumlah minggu depan ada kursus kat langkawi.. so sambung esok ekkk... 

ok.. byeeeeee....








Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, December 12, 2012
6 comments
categories: |

   


Assalamualaikum...

Kiranya inilah N3 dihujung tahun baru. haru ko memula nak keluarkan N3 ni.. buka-buka blog.. sekali tgk semua dah setting lain... terkejut jap.. siap call si Puteri Satu mintak tolong... mujur gak ada dia... tqlah wehhh.. tolong aku... 

Ok kita mulakan dengan gambar terbaru yang diambil pada 05 Disember 2012 yang lepas.. Gumuzzzzzz ekkk... biasalahkan.. laki beri makan beras mahal kan.. hik..hik...

Yang best tu si puteri satu kata aku pakai botok.. muka bengkak-bengkak katanya... apalah... dah tahu aku bertambah gumukkkk leh dia kata aku pakai botok plak... kalo botok sure lawo weh... Actualy masa ni aku bawa pegawai baru di Jabatan utk melawat TV Al-Hijrah.. maklumlah.. mereka semua ni akan ditempatkan sebagai Pegawai Perhubungan Awam kementerian/agensi. So mereka kena sesuaikan dengan inviroment ni.. setakat Tv ke Radio ker, Surat Khabar ke.. semua kena pakar dan mahir... ini siri lawatan yang kedua aku buat.. sebelum ni di Karangkraf.. nanti-nantilah.. kot ada masa aku update kat sini... 

Yang kat sebelah aku tu.. adalah En Hubby lah.. siapa lagi kan.. kalo orang lain.. takkan berlaga-laga dada plak kan.. hik..hik..hik... eermmm pelik tak camner laki aku leh ada sama... jgn pelikkkk... sbbnyer dia antara Pegawai baru yg aku maksudkan... hikk..hikk.. isteri urusetia dan laki adalah peserta... huhuhhu... jgn risau.. yang ni pun aku akan story mory next N3... Adoiii byk nyer nak citer ekkk... mcm ye -ye jer... jgn senyap membisu setahun ..sudahhh...ye dokkkkk!!!!!




  

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, December 11, 2012
3 comments
categories: |

Assalamualaikum..

Sepi tanpa berita. Itulah ayat yg sesuai  yg boleh diklasifikasikan pada diri saya dan blog saya untuk tahun ni.. Agak lama juga saya menyepikan diri dari dunia blog. Bukan hanya menulis malah membaca atau dlm bahasa kasarnya tidak mengikuti perkembangan kawan-kawan sekalian. Sibuk sgt ke saya???  ya.. sibuk.. memang sibuk yg teramat sgt.. mcm2 yg belaku sepanjang tahun ini..Takpelah akan saya kongsikannya... insyaallah..

So ...untuk permulaan.. entry ini adalah entry pembuka bicara..dan permulaan utk langkah saya seterusnya. Semoga ianya tidak terhenti disini. Doakan kesejahteraan saya ya...

♡from Azlina..

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, December 7, 2012
5 comments
categories: |



statement ni aku aku copy di FB..tiba-tiba syahdu tgk gambar ni.. sambil mengenang nasib diri yg tidak sempurna.... sob..sob..sob....

1.) Dia bekerja dengan Allah.....jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh
kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-
dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat
dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah
terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa
suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk
lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam
kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut
selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat
didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri
yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua
wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka
denganNya. Dan semua lelaki fahami hati
naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.......




Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, March 8, 2012
11 comments
categories: |




Korang ada?????

Aku????

Yessss... hingga kini ... aku setuju sgt dengan statement dibawah ni....

ko baca ni....

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (mengikut satu kajian) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin.

Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang.

Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya

Tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang

Ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda.

(pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu betapa asyik dan rilexnya)…FAKTA

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah cukur ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit sahaja bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

Pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami?

Suami-suami semua, adakah anda cukur licin ketiak atau biarkan berbulu?

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, March 7, 2012
4 comments
categories: |

Errmm.. jika sebelum ni aku dah citerkan perbezaan antara aku dan en hubby.. kali ni aku nak titipkan di n3 ni persamaan aku dan en hubby..

jeng..jeng..jeng... ceh wah.. suspend.. mcm ending filem hindustan je .. hikkk..hikkk.hik..

Yelah kan.. dalam perbezaan mesti ada persamaan.. kalo tak takkan jadi bersatunya aku dan dia..

aku kejer penerangan dan dia pun penerangan.. ecehh..ceh... kononnya senanglah kan.. aku faham kejer dia.. dia faham kejer aku.. kononnn... so kalo ko nak tahu bersua je aku ngan dia startlah citer penerangan.. pot..pet..pot..pet... citer penerangan... pendek kata bila aku sebut je nama sipulan-sipulan.. tingggg.. dia tahu sapa dah... kalo dia plak citer bab kejer ke.. aku pun tinggggg.. tahu dah...

pastu aku suka jalan-jalan... dia pun suka jalan-jalan... kalo cuti lama-lama duk umah memang takleh... pendek kata jalan2 tgk lampu memalam sekitar taman perumahan aku pun takpe.. janji jalan-jalan... maybe sbb aku takde anak lagi ke kan.. tak tahulah... kot lepas ni duk terperap jaga anak.. aahh sudahhhh...

kalo bab makan plak.. kegemaran aku sama.. aku suka benda yg berasaskan sup..kalo jumpa kedai makan baru ..menu yg we all try adalah sup... bagi kami kalo sup dia power.. sure menu lain pun power... air plak.. aku suka teh o panas.. dia pun sama.. aku kurang minum kopi.. dia pun sama... kami hanya minum kopi bila balik muo je... sbb kat muo ada kopi cap 434.. best woo kopi tu.. harum bau dia...

eerrmm apa lagi ekkk.... aahh satu lagi....

satu lagi persamaan aku... korang tahu kan.. aku kan pemalas.. yepp aku berani declare aku pemalas... tapi tang gosok baju aku rajin... even duk umah aku iron baju tau... pepagi je bangun tido baju yg we all nak pakai tu WAJIB di iron tau...inikan nak kuar gi jalan2.. for surelah iron kan... kami tak suka baju berkeronyok.. hodoh ko rasa kalo pakai baju berkeronyok....

Tang warna pun gitu.. aku suka warna-warna tanah earth colour omputih ckp.. mcm oren, coklat, hijau, silver, dia pun ghupe ghitu...umah aku..kaler tu.. baju aku...kaler tu.. semua kale ghupe ghitu ko... addict we all ngan kaler tu...

Bab kepimpinan pun dia sama ngan aku.. ehh.. camner tu ekk.. kalo dua-dua ada kepimpinan sapa yg nak dipimpin dan sapa plak yg patut dipimpin ekk... kompius jap... hihihi....
takdelahhh..... maksud aku tu.. dia punya tahap kepimpinan tu ada.. begitu juga aku... cuma cara kepimpinan je lain... cara dia memang very the soft.. cara dia kepimpinan melalui contoh dan teladan serta pembujukan....aku plak nak memimpin tapi cara aku lain.. agak keras sikit... takpe.. yg penting kepimpinan kan... ye dakk...

dan ada gaklah 3..4 benda yg we all sama... takkan nak tulis semua kat sini kan... kang org tahu plak kelemahan aku laki bini... tapi yg nyata .. itulah cantiknya allah satukan, temukan aku dan dia... saling melengkapi... kelemahan aku adalah kekuatan dia.. kelemahan dia adalah kekuatan aku... yesss... dalam rumahtangga utk serasi bukan setahun dua... alam rumahtangga sentiasa diduga dan kita sentiasa mempelajari sesuatu...

semoga allah perlihara kebahagian antara kami suami isteri... amin...





Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, February 10, 2012
3 comments
categories: |

Lama tak update blog alih-alih tak memasal tiba-tiba upload gambo sendiri penuh blog... wekekkekke... tak tahu motip apa ekk jadi gini...

adakah disebabkan meroyan??? boring????gila glamour???

No..No..No...

ini adalah disebabkan saja-saja nak interprem ......caya tak???

angguk & percaya jelah ekk!!!!

sebenarnya... aku saja nak abadikan wajah terbaru aku... bercermin mata baru ...actually cermin still guna yg lama .....cuma bingkai je baru... tiba-tiba berkenan kat warna merah plak... tapi jgn tak caya... cermin mata yg lama bertahan hampir 4 tahun ... niat dihati untuk bertukar fesyen asyik tertangguh jer... last-last setelah aku nekad ...sampai dua pasang aku beli.
insyaallah yg satu lagi tu minggu depan siap...

berdebar2.. mana rupalah muka aku nanti...



so apa komen korang...



ok ke??? sesuai ke????



muka bolat.. so empat segi adalah pilihan hati...


takpelah.. yg penting en hubby suka... dan en hubby bayar.... wekeeekke .... semestinya...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, February 9, 2012
2 comments
categories: |

Bulan ni adalah bulan yg mencabar dan menstresskan aku... sabar byk2 ina.. istigfar byk2 ekk... so selama sebulan ni barulah aku sedar byk benda yg kontra dan berbeza antara aku dan hubby..

yelah.. tgk kat fizikal luaran dengan mata kasar pun dah dapat agak dah kan...aku gemuk sedangkan dia sedang-sedang saja... aku gelap sikit dia berkulit cerah..aku tak berapa pandai ( eceh merendah diri konon.. hihihih.. dia plak lebih pandai dari aku...muntah ijo ok...

aku garang dan panas baran.... ngauuummmmmm....
dia plak verry soft spoken ... poyo... aku tak sabar... dia plak mempunyai tahap kesabaran yang tinggi ok...
aku bab makan memang memilih yg amat.. kalo rupa tak elok aku dah kata tak sedap dah...
dia plak apa je depan mata dia bedal... batu kayu je tak...

korang tahu... aku kalo bab kejer ke atau buat apa-apalah... pantas yg amat... zup..zap..zas.. settle.. dia ko.. masyaallahhhh.... slowwwww sgtttt...lotih acik dek non ..tapi maybe dia telitilah kot... paling best termasuklah nak eeegekkk...eenggkk tuuu... aku terasa je terus masuk bilik air..zasss settle... dia.. jgn haraplahhh... mau buasir... kalo pepagi tu aku sempat sambung tido lagi ko... punyalah ...

Bab kerajinan ni plak pun satu hal... aku ni bukanlah seorang yg rajin.. aku ngaku memang aku ni pemalas.... nak bersih tapi malas ngemas.. nak makan tapi malas masak..nak kurus tapi malas senam.. ahh gitulah contohnya.... tapi hubby aku ni lain... bab -bab tu dia rajin.... rajin ngemas..rajin makan..rajin tido..pendek kata rajin semualah.... hikkk.hikk..hikkk...korang tahu... aku balik kejer sesuka hati cempak tudung mana2.. baju pun campak je memana... beg ke apa ke semua nyer bila masuk umah je campaklah kat mana2... selagi tak alih.. kat situlah letaknya... tapi lain hal ngan laki aku... memang verry the......

baju2 no sangkut2... beg pun no letak sepah2... even bil2 yg sampai pun dia longgokkan setempat dan rekod dalam diary apa tindakan yg perlu diambil.. ha.. sampai gitu ko...fail2 jgn ckplah... dah mcm opis dah umah... memang dalam kat umah aku ada satu bilik khas utk semua tu.. ala.ala office gitu... kagum ko aku tgk....boleh gitu... kagum kat umah sendiri... wekekkeke...

bab komunikasi plak pun satu... aku ni pot..pet..pot..pet... ada je benda nak ckp... kadang2 ckp tak sekat2.. belasah je nak ckp apa... tapi hubby ni lain.. kat umah dia yg paling byk bercakap.. siap buat lawak lagi... tapi keluar umah je... memang zip mulut dia... tak kiralah ngan kawan ke..mak mertua ke.. sedara mara ke adik beradik ke.. memang sentiasa zip mulut.... nak tgk dia byk ckp adalah dirumah ok.... kalo kat umah ..dialah badut aku... sentiasa buat lawak... kalo takde dia sunyi umah aku....


hah itulah perbezaan antara aku dan dia...
memanglah ada byk perbezaan... tapi dalam perbezaan tu ada gak persamaannya... nanti aku citer ngan korang apa persamaan we all ...

biasalah kan.. hidup suami isteri... lumrah kehidupan.. mana ada sama je... mana ada beza je... allah tu maha adil... dia dah atur yg terbaik utk kita.... malas lawan rajin.. gemuk lawan kurus... panas baran lawan cool... ye takkk.... cantikkan allah rancang utk kita....

Alam rumahtangga ni sampai akhir hayat kita pelajari sesuatu... kalo gaduh pun..gaduh-gaduh manja.. yang penting dialah pasangan kita.. kesayangan kita.. intan payung kita.... redhalah dan terimalah seadanya....




Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, February 2, 2012
6 comments
categories: |

hihihhi tenggelam timbul aku.. kejap update.. kejap tak update...
errmmm....Jgn korang tak tahu..lately ni perangai buruk aku yg panas baran menjadi2.. Yelah..kan tahun 2012 ni tahun naga.. Naga pun dah keluar dah.. tu yg tetiba je hormon aku bertukar... memang aku seorang yg panas baran.. tapi tidaklah keterlaluan sgt... tapi sejak dua menjak ni.. tahap kemarahan aku agak tinggi...
mungkin bagi kawan2 aku di opis tidak nampak sgt tahap kemarahan aku... tapi bagi suamiku en hubby adalah org yg paling dekat ngan aku.. dan yg paling selalu menjadi sasaran...pendek kata semua tak kena... panas takleh.. sejuk takleh... tukar siaran tv takleh.. lambat makan takleh.. cepat makan pun takleh... ada je nak marah... kesian kan dia.. dia tak bersalah pun dalam hal ni... hihihi....

memanglah... buruk perangai ghupe itu ... tapi....tapi..tapi dgr sini....
bila aku melepaskan kemarahan tu aku rasa puas..puas yg amat....mcm bebanan yg aku pikul 100kg tu dah terlepas... aaa gitu..... aku dapat rasakan ada sesuatu yg aku pendam yg tak terluah... sebab tu aku rasa mcm memberontak sgt.... adakah ianya disebabkan peralihan hormon?????? maybe...

tahu tak... hari tu aku balik kerja aku melalui satu selekoh sempit di area kajang... biasalah naik Kancil... sure terhegeh2 kan... kancil plak 660 cc... pastu .. ada plak si pemandu kter yg berlagak...maklumlah keter yg berkuasa tinggi... dia follow keter aku dekat2 mcm nak langgar buntut keter... memula aku ok lagi... walaupun dalam hati berkata2 apahal lah keter belakang aku ni... mcm dia je ada keter besar... aku pun ada tau....

tapi aku perhatikan dia asyik follow dekat2 keter aku... pastu yg buat aku hilang sabar bila dia hon2 keter aku... tetiba aku naik antu... naga aku keluar dah... aku tiba-tiba leh tekan brek keter sambil buka pintu dan keluar dari keter... terus jem jln area tu disebabkan aku berhenti... yelah kan.. jln sempit dan berlubang2.. memang takleh memotong bila memandu...

aku pegi ditepi tingkap keter yg follow dekat2 dan hon aku.. aku ketuk cermin... sambil berkerut2 muka...

aku pun berkata .. awak nampak tak saya bawa keter apa?? berapa cc?? dan keadaan jalan raya mcmana???? tahulah keter awk besar, exober power, langgar lobang pun tak rasa... cc kelajuan tinggi... tapi jgn nak samakan keter awk ngan keter saya... ada otak fikirlah... jgn letak kat bontot...

pastu tu terus blahhh... buka pintu keter, masuk keter dan teruskan perjalanan....lepas je aku keter aku bergerak.. keter lain pun turut serta dan jln tidak jem lagi...

ghitulah citer aku.. betapa tahap kemarahan aku tinggi sampaikan aku berani marah sesiapa saja... tapi benda yg logiklah... takdelah benda yg tak memasal plak..

Moral of the story... jgn buat aku marah!!!!!!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, January 30, 2012
4 comments
categories: |

In Vitro Fertilisation (IVF)

IVF juga dikenali sebagai 'bayi tabung uji', ini kerana, persenyawaan berlaku diluar badan (di dalam tabung uji). Indikasi bagi IVF termasuk:

1. faktor tiub (tiub tersumbat atau tidak berfungsi)
2. endometriosis
3. masalah sperma
4. faktor immunologi (antisperm antibodies)
5. rawatan IUI yang gagal
6. ketidaksuburan yang belum dikenalpasti puncanya
7. pendermaan sperma/ ovum/ embrio
8. ibu tumpang

Wanita akan menjalani controlled ovarian hyperstimulation (COH), sama ada protokol panjang, protokol pendek atau protokol antagonis, mengikut kesesuaian. Suntikan hCG akan diberi apabila folikel telah mencecah 18mm untuk mematangkan ovum. 34 jam berikutnya, pengumpulan telur (oocyte pick up (OPU)) akan dijalankan.

OPU adalah proses mengumpulkan telur. Telur akan disedut melalui vagina menggunakan peralatan khas. Prosedur ini memerlukan bius keseluruhan. Sebelum menjalani OPU perkara-perkara berikut perlu diberi perhatian:

  • jangan makan atau minum sekurang-kurangnya 8 jam sebelum menjalani OPU
  • jangan memakai kanta lekap, gigi palsu, alat solek, pewangi dan pengilat kuku semasa prosedur.
  • jangan membawa barang-barang berharga
  • pastikan anda telah menguruskan pengangkutan balik kerana anda dinasihatkan tidak memandu 24 jam selepas prosedur.

Semasa OPU, cecair folikular akan disedut menggunakan pam penyedut dan dikumpulkan di dalam tabung uji. Cecair yang dikumpulkan ini akan diserahkan kepada embriologist yang berada di dalam makmal bersebelahan dengan bilik pembedahan. Embriologist akan mengenalpasti telur menggunakan mikroskop. Prosedur ini mengambil masa 15 hingga 60 minit untuk selesai bergantung kepada bilangan folikel yang disedut. Setelah semua telur disedut, telur-telur ini akan dieramkan di dalam inkubator yang mana suhunya adalah 37ÂșC dan kepekatan karbon dioksida adalah 5%. Ini bertujuan untuk memberi ruang bagi telur melengkapkan fasa Meiosis II sebelum ia disenyawakan.

Pada hari yang sama, pasangan lelaki perlu mengeluarkan semen untuk diproses. Perkara-perkara berikut perlu diberi perhatian:

  • mengekang diri dari hubungan seks 3 hari sebelum sampel dikeluarkan
  • memaklumkan sekiranya pernah jatuh sakit atau mengambil sebarang ubat-ubatan dalam tempoh 2 bulan sebelumnya.
  • digalakkan mengeluarkan sperma secara masturbasi
  • mencuci tangan sebelum mengeluarkan sperma
  • elakkan menggunakan pelincir atau sabun
  • elakkan semen dari tertumpah


Embryologist akan memproses semen dengan mengasingkan plasma, sel-sel dan sperma yang telah mati. Proses pemilihan sperma dilakukan dengan mencampurkan media khas dan beberapa siri pengemparan. Larutan akhir yang mengandungi kepekatan sperma motile yang tinggi akan diinseminasi ke dalam media pengkulturan yang mengandungi ovum seterusnya disimpan di dalam inkubator supaya persenyawaan berlaku secara semulajadi.

Prosedur pemindahan embrio tidak memerlukan bius dan hampir serupa dengan IUI. Perbezaan antara keduanya adalah pemindahan embrio memerlukan bantuan imbasan ultrabunyi manakalaIUI tidak. Imbasan ultrabunyi membantu doktor untuk menempatkan kateter berhampiran dengan fundus dan mengurangkan trauma terhadap endometrium. Keseluruhan prosedur mengambil masa 5 minit sahaja (lihat video).

Selepas menjalani pemindahan embrio, wanita tersebut perlu mengambil sokongan peleutenan sama ada dalam bentuk tablet vagina atau suntikan. Perkara-perkara berikut perlu diberi perhatian:

  • banyakkan rehat dan elakkan aktiviti fizikal yang berlebihan.
  • pastikan anda menggunakan ubat progesteron yang dibekalkan setiap hari.
  • minum air secukupnya.
  • elakkan pengambilan ubat-ubatan tanpa nasihat doktor
  • elakkan hubungan kelamin sekurang-kurangnya 3 bulan selepas menjalani rawatan

Ujian kehamilan akan dilakukan 2 minggu selepas prosedur untuk menentukan status kehamilan.


*** sumber adalah metro IVF Malaysia..


Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, January 25, 2012
27 comments
categories: |



Dgr berita dan baca paper ada kisah Abby Abadi kena buatan orang.. habis gatal2 seluruh badan dia... pastu kisah awie plak muntah bulu... adohai..... org melayu je ke yg kena.... agak2 orang cina, india, omputih ada pernah kena gak cenggini???

jgnlah gini wehhh.... ingat2lah dosa...

kalo geram sekali pun jgnlah buat sampai tu sekali... kesian tau... nak buat jahat memang terlorong je.. tapi nak buat baik susah woo... puas berubat... susah nak baik wooo....

tapikan... aku pernah terbaca satu artikel... kalo kita sentiasa didedahkan dengan citer2 mcm ni.. ataupun selalu tgk benda ni berulang2.. ianya akan automatik diset di minda kita...

contohnya di TV.. byk citer2 karut marut.. citer2 seram.. so benda tu tak baik utk pemikiran minda kita... rasanya Tun Dr M pun ada pernah komen di akhbar kan...





so... nasihat aku.. korang yang terbaca N3 ni jgnlah terdetik sebesar zahrah pun utk melakukan sebegini rupa... doakanlah org yg berbuat jahat pada kita tu agar berbuat baik dan terbuka hatinya untuk melakukan kebaikkan.... amin.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, January 19, 2012
3 comments
categories: |

Hihii... tak pernah join contes ke apa ker... tetiba jejari ku yang mulus dan domok ini nak plak berkongsi citer....

Kalo rasa2 nak promosi blog korang meh join Segmen BEN ASHAARI sambil tu leh menjana pendapatan...

Ok.. agak2 apa kaitan $$$$$$$$$ dengan blog aku???? ceh... berdebar siot nak citer... maklumlah 1st time masuk kontes...hihihi...

gini citernya... aku memula menceburkan diri dalam dunia blog ni pada tahun 2007.. masa tu baru pindah kejer dari Kementerian Pelancongan ke Kemeneterian Penerangan... biasalah.. masa tu saya budak baru.. so keje pun takdelah sgt... aku mana boleh takde kejer.. memang tahap gaban dan boring aku time tu... seniour2 plak haram nak ajar/ajak aku buat kejer... mcm melukut ditepi gantang aku time tu...

so... masa aku dihabiskan dengan mengadap komputer.. itu jer... dalam godek2 komputer tu tetiba aku terjumpa dengan satu blog dari Viruspadu... follow punya follow mcm best jer... tapi masa tu mcm tak caya gak.. betul ker hanya berblog boleh mendapat habuan yg lumayan???? pastu kebetulan kawan opis aku plak si mama Aqilah dah lama berblog dan dah menerima gak habuannya.. ... so itu membuatkan aku bertambah2 kuat untuk meaktifkan diri dalam dunia blog... pastu bila aku mula follow bloger2 lain tetiba aku rasa mcm satu sunami telah melanda dunia blog... sana sini org citer pasal BEN ASHAARI..they all kata si BEN ni dah mendapat beriban2 hanya dengan berblog sahaja... .aku pun trylah buka... nak tahu gak sapalah si BEN ni... sekali buka.. tgk muka mcm kenal... takleh jadi ni.. nak confirmkan gak... aku siap call Kementerian lama aku nak sahkan adakah betul si BEN ni blogger yg dimaksudkan.... rupa2nya... confirmmmmmm ko... memang sah dia...diam tak diam... dah fofular dah dia....

tapi yang best kan aku mcm heran gak camner dengan berblog jer leh dapat duit...oooo rupanya dengan cara letakkkan iklan dari nuffnang ker..dari adverlets ker..atau dari mana2 sumber yang boleh menjana duit... ooo baru aku tahuuuuuu....

so bermula itulah aku aktifkan diri... dan hasilnya aku telah menerima cek dari cik nuffnang yg pertama bernilai RM 267.00... see senang kan.....

tapi yg paling $$$$ pada aku adalah... nilai kenangan dan momen2 indah dalam blog aku ni... bila aku dah tiada lagi.. hanya inilah coretan2 manja aku tinggalkan untuk tatapan mereka2 yang mengenali aku .....

So itulah kaitan tanda $$$$ dengan blog aku......


Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |


Ok .. meh aku syer ..

Sesiapa yang lahir dalam mana-mana lingkungan tarikh berikut boleh dikatakan lahir pada "Tahun Naga," serta juga membawa lambang unsur yang berikut:

  • 16 Februari 1904 - 3 Februari 1905: Naga Kayu
  • 3 Februari 1916 - 22 Januari 1917: Naga Api
  • 23 Januari 1928 - 9 Februari 1929: Naga Tanah
  • 8 Februari 1940 - 26 Januari 1941: Naga Logam
  • 27 Januari 1952 - 13 Februari 1953: Naga Air
  • 13 Februari 1964 - 1 Februari 1965: Naga Kayu
  • 31 Januari 1976 - 17 Februari 1977: Naga Api
  • 17 Februari 1988 - 5 Februari 1989: Naga Tanah
  • 5 Februari 2000 - 23 Januari 2001: Naga Logam
  • 22 Januari 2012 - 10 Februari 2013: Naga Air
  • 2024 - 2025: Naga Kayu
  • 2036 - 2037: Naga Api
Dari sudut pandangan Feng Shui, tahun 2012 yang merupakan tahun Naga Air membawa banyak kebaikan dan rezeki kepada manusia. Seperti yang diketahui ramai, air merupakan sumber paling penting buat manusia, malah dua pertiga isi kandungan bumi juga merupakan air, manakala 95 peratus kandungan badan manusia terdiri daripada air.

Dalam teori unsur Cina, air menghasilkan kayu, yang menandakan pertumbuhan dan naga mewakili elemen semula jadi. Tahun Naga dianggap sebagai tahun paling bertuah dan ia dianggap makhluk mistik berbanding haiwan lain dalam kalendar Cina.

Golongan yang mempercayai kepercayaan karut menyatakan bayi yang dilahirkan pada Tahun Naga akan memiliki keberanian dan kebijaksanaan selain membawa tuah kepada keluarga. Untuk makluman semua Tahun Naga akan berakhir pada 9 Februari 2013.

Antara sifat positif bagi Tahun Naga ialah Mulia, menimbulkan rasa hormat, berkarisma, bersemangat, baik hati, ramah, berkuasa, yakin, berwarna-warni, good-hearted, forgivig, active, nice, fun, terus terang, ceria, spontan, suka berseronok, serba boleh, petah, suka bergaul, berdikari, mencintai kebebasan.

Sifat Negatif pula ialah Tidak berhati perut, mengerah, gopoh, cerewet, angkuh, dogmatik, bongkak, zalim, tidak bertoleransi, tamak, egotis, suka bercakap besar, panas baran, tidak mudah puas hati, ganas, agresif, cuai, tidak peka.

Harimau - berani, emosional, tidak terduga
Kerbau - kukuh, tenang, dipercayai
Tikus - cerdas, menarik, terus-terang
Babi - tulus, sabar, jujur
Anjing - setia, jujur, cerdas
Ayam jantan - akal, terancang, tegas
Monyet - aktif, suka bersenang-senang, ingin tahu
Kambing - kreatif, lembut, penyayang
Kuda - energik, berdikari, pekerja keras
Ular - menggoda, pintar, bijaksana
Naga - mulia, energik, ghairah

Arnab - penyayang, tulus, peka

p/s : harap2 pada tahun ni aku dikurniakan anak naga.. eh..ehh.. bukan..bukan.. zuriat....hihihih...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
0 comments
categories: |



Grrrrrrr..... Wow!!! patut garang semacam jer...rupanya aku dilahirkan pada tahun Naga... wekekekek....

nak tahu apa istimewanya Tahun Naga???

Nanti aku kongsi-kongsikan yekk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |


Aku copy dari FB Dr Hamid Arshad
"Keledek atau sweet potato sejenis makanan asli semakin kurang dimakan anak2 generasi muda sekarang. Dipercayai ia sumber hormon progesterone yang banyak gunanya pada wanita, jika dibuat sayur bersama daun turi atau cekor manis, ia bolih menambah susu ibu, meningkat kesuburan dan menjauhkan berbagai tumbuhan saperti fibroid, endometriosis"
So lepas ni confirm aku akan pastikan dalam seminggu 2 kali aku makan masakan yg berasaskan Ubi keledek... hihihii...

tapi takleh makan selalu sgt.. nanti angin byk dalam badan... payah gak kalo berangin jer ... wekekeekekek...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
2 comments
categories: |

Apa yg lega?? lega sbb jadual padat aku selama sebulan telah back to normal...
ayah mertua aku dah discharge khamis lepas... dia discharge pun sbb dia mintak ngan dr keluar.. tak larat duk hospital lelama... yelah orang tua kan... mana boleh benda tu semua... takpelah... badan dia rasa ok agaknya.. sbb tu dia sanggup tanggung risiko... masa tu ckp apa pun taknak... dia TETAP nak discharge gak...

dan akhirnya dr benarkan... ubat plak jgn citer lah... 18 jenis ok... dah mcm makan kacang dah... pastu pengalaman baru yg ditempuhi adalah inject insulin... sehari 4 kali inject... sebelum balik terengganu jumaat lepas en hubby siap bekalkan jarum sekotak 100 pcs untuk kegunaan ayah dia.. mahal gak jarum tu.. sebatang rm 0.50.. bayangkan kalo sehari 4 kali??? pastu nak inject nya bertahun2 kan... kesian .... takpelah.. harap..harap semua nya ok...

Dan aku gak berharap permohonan kami utk pembelian bateri yg menelan perbelanjaan yg begitu tinggi tu dapat diluluskan dengan kadar segera... amin...

so.. sepanjang Sabtu dan Ahad yang lepas.. rutin ku kembali normal... masa yg ada aku gunakan untuk mengemas rumah, mengemop, menyapu, mengelap, deko-deko.. siyess aku ckp.. sebelum ni aku takde masa nak buat benda tu semua... pagi celik je mata buat sarapan FIL.. kalo dia nak makan yg mengarut2 tu aku beli je... pastu tghari balik semula utk masak nasi makan tghari.. pastu petang sampai malam duk hospital temankan FIL... itu kalo hari-hari cuti... kalo waktu kejer plak dah lain rutinnya... pagi gi hantar sarapan.. pastu kejer... pastu tghari hantar makan tghari.. pastu kejer.. pastu petang habis keje gi borak2 ngan dia kat spital plak sampai lah malam kul 8.00....letih yg amat... itulah penangan anak/menantu sulung kan??? kata org selagi ada hayat dia ...kita sebagai anak ni kena berbakti kepada keluarga... ye tak???

alah.. tapi jgn tak tahu... minggu ni dan minggu depan je aku ada byk masa suami isteri... lepas ni en hubby dah menempuh ngan kelas hujung minggu dia.. pastu program-program bulanan dia yg dirancang ... kan nak pilihanraya dah ni... sure byk kejer...

so jawapan yg standard yg boelh dikongsi adalah ... REDHA jelah....



Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, January 17, 2012
3 comments
categories: |

Masa tgh drive pagi tadi ada dgr berita pagi kat HOT FM...

“ Seorang pelajar berusia 24 tahun ditahan untuk disoal siasat selepas mengeluarkan kenyataan berunsur ugutan untuk meletakkan bom dalam helikopter yang dinaiki Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Facebooknya.” .

Adoihaiiii .. awatlah sengal sgt....... Nak jadi jaguh yang tak bertempat langsung !!!!! agak-agaklah weh...

Awat hang ugut gitu sekali ?? Walaupun korang tulis kat wall korang , ianya tetap satu ugutan tau! Kat malaysia ni mmg ada pihak yang akan memantau 24-7 tau… dunia sekarang kan dah canggih... Maka berhati-hatilah yer .. Jangan ingat dunia maya kita ni bebas yer ..

renung-renungkanlahh....


Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, January 16, 2012
2 comments
categories: |

Pagi ni sambil godek-godek blog dan sesambil baca blog mamat ni... terus terfikir gak aku benda yg sama ... yee... adakah rakyat Malaysia memang pemalas????

ye kot malas...

kalo tak takkan Malaysia dah kekurangan tempat pembuangan sampah...tahap obesiti yg tinggi.. peratusan penyakit jantung yg tinggi, dsbnya...

contohnya kat opis aku di PUTRAJAYA ni... mcm yang Ben ckp gak ..

Kalau boleh , diorang nak parking depan mata ..

Hello... kalau takde parking , lain laa.. Ni dlm bangunan tu ada berlambak parking ok....

apa yg susahnya.. pada aku lagi senang.. takyah berlari-lari anak kalo time hari hujan..

Nak kata bersenam ...tak gak aku rasa.. kalo parking bawah pun kira bersenam gak.. sebab jalan disekitar parking... ye dakkk...

ke ada sebab lain yg aku rasa tak tahu... ce..citer..ce.citer....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |




Minggu ni bz dengan SKT@LNPT@HRMIS...
line Hrmis plak mengong.. kejap lembab..kejap takleh masuk.. kejap ok... pening kepala... tapi dah wajib masuk Hrmis..ikut jelah...

Mcm biasa.. setiap tahun aku kena nilai dan beri markah kepada staff dibawah penyeliaan aku.. benda ni yg paling aku bohsan... siyes aku ckp.. bukan aku ikhlas pun nak beri .. sekadar buat benda yg wajib dan sepatutnya.. itu jer...

mcm aku gak... setiap tahun kena buat LNPT dan SKT untuk diri sendiri gak... kenapalah kerajaan wajibkan kakitangan buat benda ni semua kan??? pada aku benda ni semua dah tak relevan lagi dahhh... takkan kita sebagai manusia yg ada hati dan perasaan nak tumpahkan pasir dekat periuk nasi orang... itu rezeki org.. takkan dengan markah yg kita beri membuatkan dia diberhentikan....

Contoh mcm skim SBPA baru ni.. yg tak datang kejer bertahun2 pun kita masih nak cari dan hubungi dia suruh dia sign skim baru... nampak sangat dia masih diterima oleh majikan...sampai mcm tu sekali baiknya kerajaan.. bukan susah nak buang kejer tau... so apa gunakan markah penilaian tu kan...

Dan untuk tahun ni aku dah bincang dengan pihak atasan aku bahawa aku tetap akan fight untuk anugerahkan seorang staff aku ni untuk APC 2011... tahun lepas aku dah calonkan dia gak...tapi bos kata nanti dulu.. utamakan yg lebih lama.. ikut giliran katanya... see??? betul tak...cemerlang pun tetap kena ikut giliran kan... so camner??? aku ingat SBPA buat yg prestasi cemerlang markah tinggi dan kenaikkan gaji tu tinggi dapat kat semua orang.. rupanya tak..tidak sama sekali.. itu hanya pegawai atasan sahaja yekk.. gred2 JUSA.. gred SUSAH mcm aku ni no..no..noooo.. so kenalah ikut giliran gak yekkk....

bohsanlah... byk benda aku bohsan hari ni... semua buat tak kena.. stress mcm-mcm hal... tu yg merapu je ni... moody.... wekekekek.....





Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, January 11, 2012
1 comments
categories: |

Korang.....
Korang pernah rasa tak??

Rasa ape ekkkk??

Alahhhh.. rasa macam doa kita tidak diterima...

Ada tak???

petang-petang ni lepas zohor tadi tiba-tiba benda ni terlintas dalam fikiran aku...

jahat kan aku.... sampai mcm tu aku terfikir ko...padahal Allah itu Maha Berkuasa. Allah itu Maha Mendengar Doa Hamba-hambanya.

Bersangka baiklah dengan Allah kerana :-


Bila ALLAH cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu, Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu, Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu. Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun...amin...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, January 5, 2012
2 comments
categories: |

Tajuk punyalah panjang... sepanjang perasaan celaru , keliru dan amarah aku.... nak tahu naper???

meh sini aku nak citer??? pastu korang tolonglah beri pandangan pada aku yg keliru ni ekkk...

gini....
tadi hubby aku call katanya mak aku, adik ipar aku semua-semua tu nak balik terengganu kejap.. tinggallah keseorangan ayah mertua aku yg dalam kesakitan itew... aku tak paham naper dia nak balik.. yg lebih aku tak paham ialah..mak mertua aku.. dia kan tak kejer.. laki dia sakit plak tu... adik ipar aku tu pun satu hal gak... habis SPM .. tolonglah jaga kejap... eeermm entahlah tak faham aku....

kalo akulah... laki aku sakit sure aku nak jaga... time kejer pun silap2 mikir camner nak duk dekat ngan laki... tapi sekaranglahhh.. tak tahu kot2 esok lusa hati aku berubah... tapi rasanya itulah perasaan aku...

korang plak camner????? kalo laki korang sakit duk terlantar kat spital ko nak tinggalkan ke atau nak jaga ??? meh habaq tolong beri pandangan sikit kat aku... manalah tahu kot2 aku yg emosi lebih.. padahal biar pilah dia nak balik terengganu ke tak...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, January 4, 2012
6 comments
categories: |


Korang tahukan yg facebook ada memperkenalkan Timeline.. pandangan peribadi aku ialah aku menolak sama sekali dengan timeline ni.. pada aku ianya serabut... buat sesak mata dan kepala je.... tak tahulah korang camner kan... ada yg suka rasanya... tak kisahlah... itu pandangan masing-masing kan... so kalo yg sama seperti aku yg tak berapa suka dengan Timeline ni boleh delete kalo nak... so aku kongsi ngan korang tutorial utk delete timeline ni... dan mengembalikan Facebook yang lama dengan anda semua.

Bagaimana Cara Delete Facebook Timeline?

Tutorial ini akan menjelaskan cara mendelete fungsi Timeline pada Facebook anda. Sila ikut langkah-langkah berikut dengan teliti. Terdapat juga gambar untuk membantu pemahaman anda.

Langkah 1: Tekan link Facebook Developers dan klik pada “Edit app”.


Langkah 2: Delete App tersebut adalah satu-satunya cara untuk menghapuskan timeline facebook anda. Cari dan klik pada “Delete App” pada bahagian kiri sidebar seperti dalam gambar.

Selepas klik pada “Confirm”, fungsi Timeline pada profile Facebook anda akan berjaya di delete. Selepas ini, anda boleh melihat profile Facebook anda kembali seperti keadaan asal seperti sebelum bertukar menjadi Timeline.

Peringatan di sini, tutorial dan cara mendelete facebook timeline ini hanya boleh dilakukan oleh pengguna Facebook yang bertukar kepada Timeline secara manual sebelum Facebook mengaplikasikannya kepada ramai orang. Profil akaun Facebook yang menerima Timeline secara automatik tidak boleh menukar timeline kembali kepada Facebook yang lama. Terima saja seadanya yek.....

So??? macamana???? boleh buat ke tak???? pepandailah kome menggodeknya ekkk????

p/s :- Sumber adalah dari blog ohalkisah.com

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
1 comments
categories: |


Sedap je tgk buah pisang ni ekk.... terliur beb...

Actually semalam aku gi hospital .. biasalah... kalo time makan tu menunya sure buah pisang dan betik... kebetulan plak ayah mertua aku susah nak eg..egkk... aku sedap je suruh dia makan pisang.. katanyakan pisang boleh melawaskan proses pembuangan air besar... berhari-hari ko makan pisang.. sesekali ada gak bedal buah prune ... tapi yg selalunya pisanglah...

last-last boleh semalam nurse nampak dia makan pisang.. nurse tegur..

"pakcik..jgn makan pisang lagi yekkk...

pakcik ada komplikasi buah pinggang..

so pakcik takleh mkn yg berasaskan warna kuning dan oren..." kata nurse..


lorrr.... baru aku tahu.... patutlah org kata warna -warni kehidupan...

rupanya warna ada kaitan dengan penyakit.. aura, imej, mood dsbnya...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, January 3, 2012
1 comments
categories: |

Waaaaa... kejap je masa berlalu... dah Tahun 2012... 3 hari cuti rasa mcm tak cukup-cukup.... Musim bersenang-lenang dan bermalas-malasan di rumah sudah tamat nampaknya. huwarghhh...kembali bekerja dan sekarang sedang amik mood utk bekerja....Maklumlah azam tahun baru... hikk..hik..hikkk....

Ermm...nak buat yang mana dulu ekk???? blurr sungguh. Apa-apapun, kita breakfastla dulu...daaaaaa:)

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
1 comments
categories: |
Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Blog Archive

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS