Syafia Humairah Sahari, 3, ditampar, disepak teman lelaki ibu

semalam.. satu lagi berita yg menyayat hati..
apa nak jadi manusia sekarang...
bila aku terbaca kisah ini..
teringat aku satu pesanan orang tua-tua...
" bila mahgrib syaitan byk... so.. jgn keluar umah"
kalo masa aku kecik-kecik dulu...

mak selalu pesan...
jgn gaduh-gaduh.. ni mahgrib...
syaitan byk.. nanti takut sesuatu akan berlaku...

so.. begitu juga dengan cerita ni...
kejadian berlaku waktu maghrib...
mungkin kebetulan...
tapi aku tetap percaya..
pesanan orang tua-tua...
ada benarnya...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Sunday, February 28, 2010
8 comments
categories: |

Sekadar berkongsi maklumat yang ada...

KUALA LUMPUR 26 Feb. - Masyarakat Islam yang gemar menjamu selera di kopitiam perlu lebih berhati-hati apabila dua kopitiam sahaja yang direkodkan memperoleh sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Berdasarkan laman web halal Jakim, dua kopitiam tersebut ialah Pak Hailam Kopitiam Sdn. Bhd. dan Jonker Walk Kopitiam Sdn. Bhd.

Menurut laman web berkenaan tempoh sah sijil Pak Hailam Kopitiam adalah sehingga 15 Februari 2012, manakala Jonker Walk Kopitiam sehingga 15 Februari 2013.

Mengulas mengenai trend menjamu selera di kopitiam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menasihat umat Islam negara ini mengelakkan daripada menjamu selera di premis yang tidak ada sijil halal Jakim.

"Langkah ini bagi saya adalah lebih baik. Cuba lihat logo halal yang dipamerkan. Sekiranya daripada Jakim tidak ada masalah tetapi jika bukan elakkanlah diri daripada makan di tempat berkenaan," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas majlis pelancaran Kempen 1Malaysia 1Halal di Masjid Negara di sini hari ini.

Selain itu, Jamil Khir berkata, mereka yang keliru dengan logo halal yang dipamerkan di premis-premis tertentu juga boleh menghubungi Jakim untuk mendapatkan kepastian.

"Logo halal Jakim sahaja yang diiktiraf oleh kerajaan. Oleh itu, saya minta rakyat tidak terkeliru dengan pengeluaran logo halal daripada pihak lain.

"Pengeluarannya juga telah diselaraskan iaitu Jakim akan mengeluarkan logo halal manakala permohonan, audit dan sebagainya akan dilakukan Jabatan Agama negeri-negeri," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, ciri-ciri logo halal yang diiktiraf oleh kerajaan adalah berbucu lapan di tengah-tengah bulatan.

"Mempunyai perkataan Arab 'halal' di tengah bintang dan diikuti tulisan rumi 'halal'. Bulatan logo tertulis perkataan 'MALAYSIA dalam tulisan rumi dan Arab.

"Dua bintang kecil berbucu lima diletakkan bagi memisahkan tulisan rumi dan perkataan Arab," katanya.

petikan : Utusan Malaysia bertarikh 27 Feb 2010.

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
0 comments
categories: |

Hihihih.... letih-letih duk umah..
akhirnya..En Hubby aku ajak gi main bowling....
hahahaha.. suke...suke....
lama dah tak baling ni...
ahahkss...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, February 27, 2010
4 comments
categories: |



korang tgk plug umah aku....
ni tanda mogok ke ganas ni????

baru suruh blaja masak ...
dah gini jadinya...
yg geram bila aku balik kejer...
tgk jadi gini... boleh tak ngaku...
habis???
sapa lagi yg buat???
dah tentu aku laki bini gi kejer...
tinggal dia sorang kat umah kan...



eee geram tul aku...
malas nak bising-bising..
aku panggil je si din letrik...
malam-malam buta din letrik datang
terbang Rm 50.00..
ee gram tul...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, February 25, 2010
14 comments
categories: |

Apasal org lain dapat iklan byk dari nuffnang?
apasal aku tak dapat?
Apasal nuffnang siap beri iklan khas lagi???
nape aku tak dapat?

Nape....bla..bala..bla....

Ahakkss.... angin tak tentu pasal aku ni...
apa lah ko ina oii...
org hit blog tinggi menggunung...
kalo dah blog aku ni senonit je yg membacanya..
mana nak dapat iklan semua tu...

tapi takpe....
aku akan usaha lagi.. dan lagi.. dan lagi....
syukurlah ada 2 iklan yg aku dapat ni....
baik sungguh org nuffnang ni...
habis je tempoh iklan aku..
terus dia beri aku lagi iklan baru...
toceh..tocehhh...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
7 comments
categories: |

Semaalm..rata-rata dalam paper...TV..radio..
semua ulas isu peningkatan wanita dalam sektor awam...
alah.. buat per.. bising-bising...
dah memang wanita ni hebat.... jgn jeles plak...
lelaki patut kaji.. kenapa jumlah lelaki dalam sektor awam ..
mahupun sektor swasta tiada peningkatan ...
senang kata hampir pupus....

pada aku...
kecekapan dan keupayaan menjalankan tugas adalah kriteria utama
yang perlu dititik beratkan pada seseorang pekerja
tanpa mengira lelaki atau perempuan.
lelaki dan perempuan..
masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan
dan ia suatu perkara yang tidak boleh dipertikaikan.
Apa yang penting kita perlu fokus dan komited
kepada tugas yang telah diberikan
dan menjalankannya dengan penuh tanggungjawab.

Memanglah.. kalo nak diikutkan..
tiada keseimbangan dalam nisbah sektor pekerjaan...
tapi nak buat camner...
wanita lebih fokus dan berusaha dalam satu-satu tanggungjawab...
lelaki ni... kurang fokus...
buat kejer pun sambil lewa jer...
janji siap...
tak fikir tetang kesempurnaan....
contohnya di IPTA/IPTS...
wanita lebih fokus dan berusaha ke arah untuk mencapai merit 3.50 hingga 4.00
sedangkan lelaki .. janji dapat degree...
2.00 ker 2.50 ker...3.00 ker.. janji konvo...
implikasi kemudian hari... tidak langsung dia fikir...

nak temuduga pun gitu....
pompuan nak temuduga.. semalaman tak tido...
hafal mana yg patut.. study apa yg patut....
fikir nak pakai baju per... beg apa... kasut per....
sedangkan lelaki..
tak fikir semua tu....
pakaian tak kemas.....
rambut terjongket-jongket....
jawapan yg diberi plak...
utk hari ni jer...
bukan jawapan untuk bulan depan.. tahun depan...
senang kata tak prepare langsung....
so camner nak dapat kejer???????????
tul tak...
tapi itu pendapat aku ler....



gambo kat atas ni adalah contoh terbaik...
minggu lepas ada pengambilan gred 41 kat ofis aku...
hanya 4 orang saja lelaki
yang lain seramai 17 orang adalah perempuan...
so how??????



memang ler.. aku kecewa gak... dengan lelaki ni...
tgk jer kat opis aku ni.... camner...
yg dah kejer dan dikenakan tindakan tatatertib pun ramainya lelaki....
aargghh malas nak cakp...

yg penting..
dunia nak kiamat dah...
kan dalam kitab ada kata...
tanda-tanda dunia nak kiamat..
wanita lebih ramai dari lelaki....

so... lu fikirlah sendiri....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, February 24, 2010
6 comments
categories: |

Lama doh tak citer bab adik ipar aku ekk..
takde ler citer menarik pun...
cuma sajer nak ngumpat dia...
aahahkss....

actually aku kan dalam proses mengajo dia memasak..
alah.. bukan dera pun...
utk kebaikkan dia gak kan...

so kalo dulu-dulu...
aku pastikan masak sebelum aku gi kejer..
tapi now tidak lagi...
ianya kadang-kadang sajer berlaku...
dalam seminggu tu .. adalah dalam 2 kali aku akan tinggalkan bontang gitu..
sebiji nasi pun aku tak masak

pi lantak...
dia lapo tahulah dia nak buat camner...
memula.. aku tgk asyik masak meegi jer...
tapi agaknya... bosan kot...
tekak nak gak mentekedarah nasik...
so... dia belajo masak nasi...

haram nak diingatnya formula sukat nasi yg aku ajo...
letih....
nasi yg dimasaknya keras berjelantah...

argghh lantak...
sapa suruh bebal...
lain kali org ajo ingat sampai bila-bila...

pastu hari berikutnya...
ok sikit...tapi adalah ala-ala jelantah...
tapi bila dibuat nasi goreng ok gak lahhh...
dari yg memula dulu...
masa tu dalam hati.. ok gak ada peningkatan...
walaupun rencah yg diguna hanya rencah nasi goreng ADABI..
tapi... oklah....
ecehhh.. puji sikit kononnya....


pastu minggu berikutnya....
cian plak aku tgk asyik makan nasi jelantah jer...
so mood aku pun ada baik sikit...
so aku masakkan nasi siap-siap utk dia...
aku cuma pesan...
dalam peti ada ikan..sayur..ayam.. bla..bla..bla..
pepandailah ko ekk...

petang tu aku balik kejer....
tgk ada sambal ikan atas meja..
ecehhh.. konon-konon ready nak suruh aku makan ler tu..
hihihi...
takpelah....sebagai akak yg baik dan peka...
aku tegur lah gak.. apa yg dia masak tu...
aku try makan gak lahhh...
tapiiiiiiiiiiiii...................
bila aku makannnnnnnnnn.........

aaaiittttt cummmm.......
masam kedaounggggg............
asam jawa.. bulat-bulat lagi dalam sambal tu...
adohaiii...
(maap ekk.. gambo takde... sebagai tanda menghormati tuan yg memasak....)

tapi.. kan aku kata...
sebagai akak yg baik...
takdelah aku kutuk....
just... beri formula-formula yg berguna jer....
kalo dia ingatlahhh..
kalo kelaut...
karammmmmmmmmm.............

eeee..nampak gayanya...
lama lagilah... aktiviti memasak aku setiap pagi....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

Ciannya aku...
now aku takleh beronline dirumah lagi...
internet aku telah dipotong oleh En Hubby.....
alasannya....
sbb... adiknya lalai...

emmm.. aku plak yg dapat tempiasnya...
nyusah betul..
tak dapat aku nak bertenet lagi dah..
nak update blog pun dah susah dah aku...

ee tak celik IT ler aku ekk pasni....
Emmm tgklah camner..
aku ingat nak pakai broadband plak...
boleh aku bertenet sorang2 dalam bilik...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, February 23, 2010
9 comments
categories: |

Akhir-akhir ni... sana sini merata kita dgr anak menyakiti dan derhaka dengan ibu bapa...
bukan saja mengabaikan tanggungjawab...malah...
yg bertindak sesuka hati tanpa fikir padahnya kemudian hari...
senang kata bertambah biadap gitu...

terbaru...kisah seorang remaja bernama pijah..
yg lari ikut bf yg dikenali sebagai abg Jo..
konon-konon nak lari ke Indonesia...

itu baru satu kes..
sebelum tu mcm-mcm kes yg kita dgr....
apa nak jadi dengan anak-anak zaman sekarang....
tak puas hati jer nak lari...

dah le tu.. anak-anak yg terlibat dengan gejala sosial yg melampau pun dah byk...
minum arak.. makan pil ... dadah....zina.......... gay........ lesbian....
nak pukul dah besar....
apa lagi ibu bapa ni nak buat...

kadang-kadang orang kata....
kesilapan ibu bapa...
salah didik...
keluarga pecah belah...
tapi bila aku kaji-kaji...
ada gak aku tgk yg background family dia yg ok...
so.. tak tahulah nak kata apa lagi dah....

Sabtu lepas aku tgk cerekarama
tersentuh betul aku...
menangis-nagis aku depan TV tu...
tapi yelah kan..... aku je yg menangis....
yg degil-degil... yang berhati batu kat luar tu...
korang rasa ada tgk ke citer tu...
alangkah bagus kalo they all tgk citer tu....
sekurang-kurangnya insaf sikit kot...

Eeee.. risau aku...
dunia dah akhir zaman....
kalo kiamat terus takpe....
tapi aku cukup risau kalo dunia tak kiamat lagi..
tapi.. allah dah turunkan bala kat malaysia ni.....
eeeee............. nauzubillah.............................

cuma satu jer pesan aku..
aku percaya doa seorang ibu sangat mujarab....
Terus berdoa dan jangan putus asa....
Buat anak-anak yang dilahirkan untuk melihat nikmat didunia ini,
insaflah, hargailah ibu bapa dan laksanakan tanggungjawab anda
kepada mereka selagi anda bernafas.

Dalam keghairahan mengejar kerjaya dan kemewahanjangan bahawa sesungguhnya terdapat seorang insan yang tidak dapat menandingi apa juga di alam maya ini, iaitu ibu bapa anda. Sesungguhnya syurga itu di bawah telapak kaki ibu!

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Monday, February 22, 2010
9 comments
categories: |

Fuhhh... letihnya badan nak bangun gi kejer tadi...
5.30 a.m alarm bunyi rasa mcm nak baling je kat tingkat luar...
cuti 2 hari rasa mcm hilang stress
tapi naik je kejer mcm.......
ermmm............ malaslah nak ckp...
ckp lebih kang... org opis baca.. salah tafsir plak...

tapi takpe....
minggu ni pun kejer sampai khamis jer...
jumaat dah cuti semula...
dapat rehat 3 hari...
best..best...

Hari ni bos takde...
tapi kejer leh tahan byknya...
buatjelah ina oiii.....
jgn pasan nak ganti tempat bos plak...
boss it always right....
setuju tak...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |

Kalo ada sesiapa yg ada sedara ke..
adik ke... anak ke.... atau bf dan gf kan........
yg amik STPM thn lepas ..
so boleh lah amik resultnya pada 25hb Februari 2010 (khamis )..

Ewah-ewah... sure berdebar-debar kan....
aku dulu .. time nak amik result..
jantung ni mcm nak terkeluar dari dada...
dup..dap..dup..dap....

usahkan exam..
kalo temuduga pun gitu...
kelakar...

Tapi best aar sekarang...
result dah boleh tgk kat web site jer
tak pun sms jer ke kat Majlis Peperiksaan Malaysia...
mudah kan...
kalo kantoi pun...
takde ler malu sgt...
ahaahksss.....

kalo aku dulu... pepagi dah ramai orang...
memang takleh nak ngelak...
ada jer yg datang nak tgk result..
nyampah... tak suke tau....

so.. maklumat lanjut korang layarilah web MPM ni http://mpm.edu.my

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Saturday, February 20, 2010
5 comments
categories: |

Pelik lah..
nape org luar suka masuk campur hal kita ekk...
baik hal umah..
kejer....
negara..
dunia........

ada jer yg nak sibukkkkk..............

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, February 19, 2010
6 comments
categories: |

Bercakap tentang bau badan, mungkin bagi sesetengah individu bunyinya memang lucu. Tetapi tidak bagi mereka yang mengalaminya dan tidak juga bagi mereka yang berada di sekitar orang yang memiliki bau badan.

Tidak kiralah lelaki atau wanita, penyebab kepada masalah bau badan tetap sama.

Peluh antara penyebab utama kepada masalah ini. Terdapat dua kelenjar peluh iaitu kelenjar ekrin yang bertindak mengeluarkan sisa metabolisme tubuh dan turut berguna untuk mengawal suhu badan.

Satu lagi ialah kelenjar apokrin yang terletak di daerah ketiak, payudara, daerah anus dan alat sulit. Ia berfungsi aktif setelah remaja dan peluh yang dihasilkan dipengaruhi oleh rangsangan emosi.

Oleh kerana peluh dari kelenjar apokrin mengandungi bayak lemak dan protein, ia menimbulkan bau yang tidak enak apabila diuraikan oleh bakteria. Bau inilah menyebabkan ramai yang lari apabila berdekatan dengan si pemilik bau badan.

Faktor pemakanan juga antara penyumbang kepada masalah ini. Ada jenis makanan yang boleh menyebabkan badan berbau contohnya bawang putih, bawang Bombay, terlalu banyak makanan berempah dan juga merokok.

Selain itu, faktor kebersihan diri juga perlu dititikberatkan. Cara paling umum ialah menggunakan deodoran dan anti perspiran. Deodoran yang mengandungi bahan antiseptik dapat menghalang bakteria manakala anti perspiran pula mengandungi bahan yang dapat mengurangkan pengeluaran peluh.

so.... setuju tak kalo aku kata bau badan juga satu gangguan????????

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |

Hari ni aku rasa macam aku nak ceramah plak....
ni semua disebabkan aku tak tahan dengan perilaku gadis-gadis...
teruna-teruna di luar sana....
Apa nak jadi ni....

aku langkah je kaki kat luar umah.. mata dah rimas tgk gelagat mereka ni...
peluk sana..peluk sini....
naik motor berkepit...
konon-konon bahagia....
konon cinta....

perlu ke buat semua tu untuk tunjukkan kasih sayang kita....
ok..ok... kalo setakat peluk-peluk ada maaf lagi...
tapi??????
bila bab termengandung ni yg aku tak tahan.......
pastu buang merata-rata...
pastu nak salahkan kerajaan...

padahal... bukan salah sapa-sapa...
salah diri sendiri...
ok... aku akui.. ada mak pak yg bz bebenor
tapi kalo diri sendiri dah baik...
boleh fikir apa yg baik dan apa yg tak baik...

jgn salahkan mak pak plak...
mak pak keluar cari duit utk kesenangan korang gak...

satu lagi...
sekarang zaman IT...
satu umah satu internet..

dah susah payah mak pak ko cari duit belikan komputer..
masukkan line tenet...
apahal ko salah guna plak....
tgk gambo-gambo yg tak sepatutnya....
pastu ko layan... stimmmm... pastu mula ler bayangkan...
ko ngan timah.. joyah... mamat.... hamid semua tu....

kan ke elok ko gunakan tenet tu utk YM.. Facebook...
tgk soalan-soalan exam thn lepas....
tgk.. resepi-resepi...
balik je rumah.. lauk pauk dah terhidang...
sejuk hati mak pak ko....

Tapi aku rasa.. ini semua ada kaitan dengan pengetahuan agama gak..
kalo pengetahuan agama rendah...
tu yg susah...
mcm kl contohnya...
harapkan sekolah agama masa sekolah rendah jer..
naik je menengah habis dah....
pastu ko belajar ler agama kat sekolah menengah tu..

pastu belajar agama plak.. yg basic jer...
mcm aku dulu...
bab munakahat ada...
bab adap...
tauhid ada...
mcm-mcm tau...
selagi sekolah agama aku tak sampai darjah 6 atau darjah khas..
jgn harap ko nak berhenti...
tak kiralah...
masa tu ko dah tingkatan 5 ke.. apa ker...
janji sekolah agama sampai darjah 6 sekurang-kurangnya...

sekarang lelaki dan pompuan tak sama mcm aku dulu...
sekarang pengaruhnya byk...
darjah 3 dah getik nak bercinta...
cepat matang tul....

korang tgk jelah kat midvelly.....
yg bercium depan korang pun boleh jumpa kat sana...
inikan yg berpeluk-peluk tu....

eeermmm.. entahlah....
org kata bayi ni ibarat kain putih...
terpulang kita nak mencorakkannya....

pada aku...
corak apa pun boleh...
yg penting pengetahuan agama kena mendalam....
aku setuju sgt kalo di malaysia ni...
waktu persekolahan dari kul 7.00 pagi hingga 7 malam...
pagi belajar ilmu dunia.. petang ilmu akhirat...
senang.....
takdelah muda mudi sekarang berpeleseran tepi jalan...
sebb semua dah dilonggokkan dalam bangunan...
mak pak pun mudah...
silibus tu plak kenalah yg tak memboringkan....
pagi sekolah mcm biasa.....
petang belajar ilmu akhirat... teori dan praktikal...

amacam..
korang setuju tak.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, February 18, 2010
11 comments
categories: |

Lately ni.. aku rasa panas jer...
pagi panas.. tghari confirm lah panas.. malam panas....
seharian memang panas je aku rasa...

selalu pagi-pagi mandi sejuk.. tapi la ni.. pepagi air paip dah panas..
camner tu...
tengahari plak... air paip panas yg amat...
setakat nak cebuk lepas kencing....
habis mati kuman...
kena air hangat-hangat kepanasan...

malam plak bila aku tido.. asyik terjaga jer...
gelisah takleh tido...
sampaikan aku tido bogel...
pastu bila terjaga ..
boleh aku masuk dalam bilik air..
basah-basahkan air kat badan.. then sambung tido...
giler kan...

umah aku dah ler takder aircond...
rasa mcm malam tu gak aku nak gi jumpa cina aircond
suruh pasang aircond.. aahahsskkkk...

perubahan cuaca yang teruk sedang berlaku...
aku baca paper dan tgk tv..
ada berita kisah perubahan cuaca ni....
sampai besi keretapi pun boleh bengkok...
punya ler panas kan...

fuhhh... mencabar tul.....
jgn kemarau sudahhhh.......
mujurlah... semalam hujan turun dengan lebatnya.......
kurang sikit kepanasannya....
tido pun... lena sikit...
harap-harap.. hujan turun lagi lah hari ni....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
16 comments
categories: |

Hari ni opis mcm dilanggar garuda...
sunyi sepi....
org cina yg raya.. org melayu plak yg cuti sakan...
alahh..... cuti dah panjang kan...
so amik kesempatan ler rehat-rehat diri.. minda...badan....
amik 3 hari dapat seminggu terus rehat.......

Jalan raya pun best giler....
lengang.......
kan best kalo mcm ni selalu....
ahahksss.....

nape ekk.. aku rajin sgt ..
patutnya aku amik cuti gak...
ni... aku leh gi kejer plak...
takpe..takpe... kumpul cuti ...
nanti aku plak bercuti sakan...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, February 17, 2010
9 comments
categories: |

Masalah ketidaksuburan yang berlaku di kalangan wanita dan kaedah rawatan yang boleh dilakukan.

BIASANYA kita boleh membahagikan punca masalah kemandulan atau ketidaksuburan bahagian wanita kepada beberapa jenis. Pertama mungkin ia berpunca dari masalah kegagalan untuk telur menetas ataupun kegagalan 'ovulation'. Maknanya telur wanita tidak dapat dikeluarkan daripada kilang ovari pada waktu tertentu. Wanita yang tidak dapat mengeluarkan telur atau gagal untuk ovulasi mungkin disebabkan oleh beberapa faktor.


Antaranya masalah kegemukan yang dikaitkan dengan gangguan hormon wanita. Wanita ini biasanya akan mempunyai ovari yang bengkak disebabkan telur-telur ini terperangkap dalam kilang ovari. Keadaan ini digelar dengan nama 'polycystic ovary'. Kadangkala wanita ini mempunyai tumbuhan rambut yang berlebihan pada bahagian kaki serta badan dan ada juga yang tumbuh misai.
Kegagalan penetasan telur mungkin disebabkan gangguan hormon yang mungkin disebabkan kandungan hormon susu ataupun prolactin yang tinggi. Keadaan ini digelarkan dengan 'hyperprolactinemia'. Ini biasanya disertai dengan tanda-tanda seperti haidnya tidak teratur, atau tidak datang langsung, ataupun kalau datang dua tiga bulan sekali. Kadangkala juga ia disertai dengan keluaran susu atau cecair daripada puting buah dada. Wanita-wanita ini didapati sukar untuk hamil. Keadaan seperti ini boleh disebabkan oleh satu tumbuhan pada kilang pituitari yang terletak pada bahagian otak.
Kadangkala juga kandungan prolaktin ini boleh meningkat dalam penyakit endometriasis yang sering melanda wanita dan tandanya ialah senggugut yang sangat teruk.
Kegagalan seseorang wanita untuk mengeluarkan telur atau ovulation boleh dikesan dengan beberapa cara. Di antaranya ialah jika haidnya tidak teratur ataupun lambat datang, misalnya pusingan haidnya berlaku dalam 2 atau 3 bulan sekali, kadangkala tidak datang sehingga 6 bulan. Ini adalah satu tanda yang mungkin wanita itu tidak mengeluarkan telur.


Kedua ia juga boleh dikesan dengan mencatitkan suhu badan setiap pagi dengan menggunakan alat suhu ovulation termometer yang boleh dibeli di farmasi. Paling penting sekali suhu badan ini patut disukat atau diambil sewaktu pagi sejurus ia bangun tidur sebelum ia memulakan aktiviti-aktiviti lain. Jika dicatitkan setiap hari, maka satu bentuk akan timbul, sebelum telur menetas berlaku, suhu badannya akan menurun sedikit dan sebelum telur keluar suhu badannya akan meningkat. lni lebih daripada paras biasa selama lebih kurang dua minggu. Jika tiada kehamilan, suhu badan akan turun dan akan diikuti dengan haid, tetapi jika ia hamil suhu badannya akan terus meningkat dan bila haidnya telah lambat dua minggu, ujian air kencing untuk mengesan kehamilan akan menjadi positif. Ketika itu juga kehamilan akan disahkan dengan melakukan ujian ultrasound scanning.


Lain-lain kaedah untuk mengesan ovulation ini juga boleh dilakukan dengan memeriksa air kencing setiap pagi, iaitu air kencing pertama pagi hari mulai pada hari ke sepuluh dikira pada hari pertama keluar haid. Biasanya haid turun seminggu bagi wanita biasa dan tiga hari kemudian iaitu hari ke sepuluh mulalah ia catitkan air kencingnya dengan ujian khusus untuk mengesan kesuburan. Banyak jenama ujian kesuburan melalui ujian air kencing ini didapati di pasaran dan mudah didapati di mana-mana kedai farmasi.

Biasanya kalau hari pertama masih negatif, ia perlu diulang setiap hari kerana kotak ujian ini mengandungi lima kayu ujian. Jadi boleh dilakukan selama lima hari, iaitu hari ke 10, 11,12, 13 dan 14. Biasanya bila ujian air kencingnya, positif penetasan telur atau ovulation akan berlaku 24 jam kemudian atau 48 jam kemudian iaitu esok atau lusanya. Ini penting bagi wanita -wanita yang ingin hamil, untuk melakukan hubungan pada minggu itu, iaitu antara 3 hingga 5 hari selepas ujian kesuburan positif. Bagi doktor pakar pula, untuk menentukan waktu sesuai bagi membuat rawatan secara 'artificial insemination' iaitu dengan menyuntik benih suami yang telah dibersihkan diproses, ke dalam rahim melalui faraj iaitu proses yang digelar 'intra uterine insemination' (IUI).


Satu lagi kaedah untuk mengesan ovulation atau penetasan telur ialah dengan membuat ujian 'vaginal ultrasound scanning, mulai hari ke 11 atau 12 dikira daripada mulanya keluar haid. Ujian ultrasound dilakukan untuk mengesan beberapa telur dan untuk mengukur besarnya telur tersebut. Biasanya bila ia telah mencapai ukuran 20 atau 22 mm diameter, telur akan menetas keesokan harinya atau lusa.
Ini juga penting bagi tujuan menasihati suami tentang waktu subur isteri dan juga prosedur rawatan dengan kaedah suntikan benih (IUI) ataupun melakukan bayi tabung uji. Proses tuaian telur -telur dari kilang ovari boleh dilakukan sama ada bawah melalui vaginal ultrasound ataupun melalui pembedahan teropong laparoscopy. Bergantung dengan prosedur yang akan dilakukan, bagi melakukan bayi tabung uji secara GIFT, penuaian telur secara laparoscopy adalah yang sesuai kerana telur dan benih suami yang telah dicantumkan di makmal perlu dimasukkan ke dalam saluran falopian pada ketika itu juga.


Bagi bayi tabung uji secara IVF biasanya penuaian telur atau pengambilan telur daripada kilang ovari dilakukan melalui vaginal ultrasound scanning. Walaupun demikian kedua-dua tatacara ini memerlukan pesakit dibius supaya ia membolehkan penuaian benih yang optima. Lebih banyak telur didapati hasilnya adalah lebih memuaskan. Jika lebih banyak telur dituai dan disenyawakan untuk menghasilkan lebih banyak embrio, embrio berlebihan boleh dibekukan dan ia boleh dipindahkan dan dimasukkan balik ke dalam rahim pada bulan akan datang. Dengan ini ia akan meningkatkan kejayaan dari segi kehamilan dan kelahiran.


Wanita-wanita yang mengalami masalah kegagalan penetasan atau ovulation boleh dirawat dengan bermacam-macam kaedah, syarat pertama ialah ia mesti mengurangkan berat badannya, di samping itu ubat-ubat subur sperti Clomiphene dalam dos yang amat tinggi iaitu 200 hingga 250mg (4 atau 5 biji sehari) perlu diberikan mulai hari kedua atau ketiga haid selama 5 hingga 10 hari. Sejurusnya pada hari ke 14 iaitu dikira pada hari pertama turun haid, kita boleh mengesan telur-telur tersebut melalui vaginal ultrasound.


Wanita-wanita yang mengalami masalah 'polycystic ovaries' kadang-kadang agak sukar untuk merangsang telur daripada kilang ovari. Kadangkala ia terlebih rangsang dan banyak telur akan tumbuh dan kadangkala ada kemungkinan berlakunya kembar dari 2 bayi hingga ke lapan bayi. Lain-lain kaedah untuk merangsang telur yang tidak berjaya menetas, ialah dengan cara suntikan hormon "gornadotrophine". Berbagai jenama ada di pasaran, tetap pada asasnya ubat suntikan hormon Gornadotrophine ini adalah sangat mahal harganya dan ini mungkin satu faktor penghalang bagi wanita-wanita yang tidak mampu walaupun mereka mempunyai masalah ketidaksuburan akibat daripada telur yang terperangkap.


Rawatan biasanya dimulakan pada hari kedua haid, ia juga dicampurkan dengan ubat subur Clomiphene tadi dan suntikan hormon sebagai panduan bagi menentukan waktu terbaik untuk menuai telur. Risiko bagi kaedah rawatan dengan menggunakan kaedah Gornadotrophine ialah kemungkinan besar berlakunya anak kembar, bukan sahaja kembar dua, mungkin tiga atau empat. Risiko kerana setengah daripada bayi-bayi kembar ini tidak sampai cukup bulan. Malah sebahagian besar daripada kandungan kembar yang banyak ini akan mengalami keguguran dan akhirnya menggagalkan kehamilan tersebut

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, February 12, 2010
8 comments
categories: |




BETUL KER....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
18 comments
categories: |

aaaa..
ini sesuai bagi yg nak balik ke kampung halaman ..
atau cuti-cuti malaysia......

maklumlah cuti tahun baru Cina ni panjang...
mesti ramai yg keluar dari KL ni kan....
So aku rasa ianya membantu gaklah...



So.. nasihat aku berhati-hati dijalan raya ekkk......
pandu cermat jiwa selamat......
ingatlah orang tersayang......
yang penting...
hidup susah.. mati pun susah...........

so... berhati-hati... ahahkss.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
3 comments
categories: |

Actually aku nak ngadu ler ngan korang..
kisah En Hubby aku ni...
barulah aku tahu perangai dia..
tak tahulah nak di kata perangai buruk..
atau perangai baik hati dia...

Sapa yg kenal dan mengikuti kisah aku kat blog ni..
tahulah kan .. En hubby aku kejer per...

tapi bagi yg tak tahu tu...
tak kuasa dah aku gali kubur cari N3 lama...
korang gali ler sendiri.. ahahkss....

Sabtu lepas aku ikut En Hubby aku gi satu program dia...
Program sempena Tahun Baru Cina akan datang ni....
masa last majlis tu..
dapatlah dia satu bakul besar penuh dengan Buah-buahan...
masa tu hati aku dah berbunga-bunga dah...
dalam hati dok mikir...
syukur ler.. takyah aku beli buah minggu ni...

Sekali tu uollsss....
masa nak balik tu dia letak buah tu atas meja...
aku suruh dia bawak balik...
aku kata ...
yang... amiklah bakul tu....
buah dalam tu beri sikit kat staff sayang yg kejer masa tu....

dia plak jawab..
ehhh.. takpe... beri je semua... cian they all kejer...
lor....
aku pun ckp..Ehhh... buat per bagi semua... amiklah bawak balik....
honey nak gak....

alah.. honey ni... takpe.. beri jer.... ayang selalu dapat ...
apa? selalu dapat?
mana ada... tak bawak balik pun?

alah... buat per honey.... berilah they all yg kejer tu...
kita nak.... beli jer lahhh...

peerrggghhh..... angin satu badan aku dgr ko....
rupanya selalu dapat....

pastu kan... aku dah start buat muka cuka dah...
last-last dia amik gak bakul buah tu...
dia pelawa staf-staf dia...
amiklah gak they all buah tu...
balancenya dia bawak balik....

aaaaa... tahu pun nak bawak balik....
dah sampai rumah.. tahu plak dia nak makan buah tu...

tapiiiiiiiiiiiiiii..............
tak settle lagi citer aku ni...............
ingatkan dah jadi ler hak aku buah-buahan sebakul tu..........
rupanya...............

esoknya pepagi nak gi kejer.......
sakan dia kutip buah-buah dalam bakul tu masuk paper bag...
tetiba aku tgk kat kerusi belakang ada paper beg isi buah aku....
adohaiiii.. laki aku ni...........
tetap dia nak beri staff dia.............

kalo dia tinggalkan sikit takpe...
habis diangkutnya semua ko.........
pastu boleh plak dia kata buah takleh simpan lama
nanti lembam.
boleh gitu..........

isshhhhh.... menyirap darah aku............

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, February 11, 2010
12 comments
categories: |

Minat gile aku ngan Si erra ni...
lagi plak tgk anak dia di aleesya ni...

harap-harap ler rumahtangga they all ni kekal...
tak rela aku dgr kalo dia cerai berai ni...



SAMBUTAN ulang tahun kelahiran Era Fazira di Kuzie Catering, Wisma PKPS Shah Alam, 10 Februari.

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
5 comments
categories: |

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, February 10, 2010
29 comments
categories: |

Tengah dok belek-belek surat khabar..
tetiba aku terpandang satu sudut...
"Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM"
tinggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
terus melayang sejenak fikiran aku....

dulu-dulu... cita-cita aku nak jadi guru..
kalo cikgu tanya je nak jadi per....
terus ckp guru...

korang ingat tak..
tiap-tiap tahun cikgu akan suruh beri 3 cita-cita kita...
masa tu aku.. setiap tahun mesti guru ada dalam senarai...
minat giler woooo...
rasa mcm best jer jadi guru ni...
cuti byk... kejer separuh hari.....
pastu sampai mati org ingat kita...

tapi.... yelah....
dah takde rezeki aku dalam profesion tu...
tapi aku syukur gak...
walaupun tak jadi guru..
tapi aku dapat kejer gomen...
lega aku....

ingat lagi aku dulu....
puas fotostat sijil nak minta kejer gomen ni...
masa tu tempat temuduga plak kat ibu negeri jer...
aku yg dok Muar ni.. terpaksa ler pilih Melaka atau Johor Bahru atau Kuala Lumpur..
sebagai tempat pusat temuduga aku..

bayangkan kos dia berapa?????
tapi hendak sgt kejer gomen...
redha jelahhhh..

masa tu, mana ada iklan kat paper semua aku hantar...
last-last dapatlah aku kejer kat Penerangan ni...
itupun korang tahu tak????

masa tu aku tak rasa mcm aku dapat...
sbb masa interview tu aku kena ceramah 10 minit...
aku ceramah tajuk gejala sosial kalo tak silap....

dan masa interview tu mcm-mcm they all tanya aku....
last-last masa nak habis interview tu..
they all tanya aku
kalo aku ada apa-apa nak tanya pasal keje ni...

masa tu spontan je aku tanya ko....
aku kata
tuan... saya nak tanya..
agak-agak tuan saya dapat tak kejer ni...

they all kata..
insyaallah kalo dah rezeki tak kemana...
kenapa? dia tanya aku....

aku kata....
"tuan.... saya harap dapat kejer ni...
sbb modal duit fotostat sijil, sampul surat, setem, pos laju semua ..
dah boleh buat down payment Keter Kancil tuan"...

hihihihi....
gelak penemuduga tu ko.....

kalo tak silap aku...
yg temuduga aku TKP aku sekarang...
YBhg Datuk Selamat Sukimi dan En Sukari ..
kalo tak silap lahhhh.....

lawak kan....
spontan je tuuu....

so... sbb tu ler... aku menghargai sgt kejer aku ni.....
sbb aku susah nak dapat kejer ni....

Tapi sayang sekarang tau...
Staff baru kat tempat aku ni...
muda-muda belia dapat kejer.....
tak reti hargai kejer....
cepat buat perangai...
pastu kena berhenti kejer....

pepatah ada mengatakan...
kalo kita cepat dapat.. kita cepat akan buang....
kalo kita mudah dapat... kita tak reti hargainya...
betul ker.....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, February 9, 2010
7 comments
categories: |

Hari ni genap 2 minggu prosedure IUI aku...

akibat ketidaksabaran aku....
test urine sebelum masa yg ditetapkan oleh Dr....
inilah hasilnya......



adakah memang sah im not pregnant??????????????????
atau................
kadar HSG aku belum ada??????????????
atau.....
terlalu awal???????????????

akan tetapi....

keputusan ini membuat aku tidak selesa...........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Friday, February 5, 2010
26 comments
categories: |

"abang din.. cikgu minta Rm 10.00 duit kebersihan kelas"

"abang din... cikgu minta Rm 5.00 beli buku dan fail untuk sejarah"

"Abang din.. cikgu suruh beli colour pencil..krayon..water colour untuk Pend. Seni"

"abang din... cikgu suruh beli baju rumah sukan RM 17.00"

" abang din.. cikgu suruh beli uniform Kadet Polis"

"Abang din.. cikgu minta tambah buku kulit tebal ni"

"abang din buku kulit tebal ni kena beli lebih.. sbb semua pakai buku ni"

"abang din cikgu minta bayar 50 sen nak beli plastik fail"

" abang din.. cikgu minta bayar RM 10.00 untuk hari sukan"

" abang din.. cikgu minta bayar Rm 5.00 untuk lawatan ke Istana Budaya"


SEMUA SEKOLAH MCM NI KER...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, February 4, 2010
13 comments
categories: |

Peerrrggghhhhh.........
sedapnya... malam tadi....
dapat makan free..........

si Nurul anak saudara aku... belanja makan pizza...
blanja sempena dapat tukar dari Besut ke KL semula....

walhal aku bukan suka sgt pun pizza ni..
tapi dah orang belanja...
tala jer lahh..
takkan nak banyak songeh plak...
ye tak????



kopak gak dia seratus...
alamak.. awat gambo aku ni mcm blurrrr jer.....
lor bukan mcm.. memang sah blurrr....
takpelah... janji ado....
ahahkss......



jgn tak caya...
aku minum air teh o di pizza...
not coke or pepsi ok....
jaga kandungan.....
kononnya lerrrrrr.........



tapi dah nafsu membuak-buak masa tu...
tetiba mcm teringin plak nak air mocca ni...
apa namanyer...entah ler..
yg aku tahu nyebutnya mocca...
lain aku tak reti nak nyebutnya....

maklum ler...
aku ni memang failed kalo bab order mengoder ni...
bukan per....
nama seindah rupa.. tapi bila rasa ...
hancussssss.......

So. nurul.... tq ler ekk....
coz blanja we all...
esok lusa jgn lupa blanja lagi tau....

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
11 comments
categories: |



Haaattttcummm.......
adohai.... selsema plak aku ni....
eee.. 2 minggu ni mcm-mcm penyakit singgah kat aku...
lemah betul antibodi badan aku....

memula sakit pinggang..
pastu tu sakit tekak..
pastu selsema plak...

bila dah selsema tu ..
korang paham jelahh....
sure lidah rasa pahit..payau jer...
air ludah rasa mcm byk jer ...

tu yg amat tidak selesa jika duk dalam opis yg beraircond ni...
mujur pinggang dah tak sakit lagi...
boleh panas-panaskan badan bercanda di luar opis...
kui..kui..kui...

so.. si kembarrr....
help me....
sila bawak aku jln-jln lunch time nanti ekkk...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Wednesday, February 3, 2010
7 comments
categories: |

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua....
Hari ni hatiku berbunga-bunga keriangan....
Horeeeeyyyyyyyy.............



Awalnya aku sampai pagi ni....
bulan lepas... punch card aku asyik merah..merah..merah....
tapi ......
bulan ni.. nampaknya aku akan kembali seperti biasa...
seawal jam 6.50 pagi aku dah terpacak kat opis....

En Hubby sampai tunggu aku dalam keter ...
sementara budak PAR aku datang bukak pintu....
wahhhh... sayangnya laki aku pada aku....
selalunya dia berhenti tepi jalan jer...
kali ni siap hantar depan lobi utama koooooo........
bahaya katanya...
opis aku kan black area..
mat penagih byk lepak...
sbb tu En hubby aku hantar sampai depan lobi....

yang best kan...
pak guard tu tgk jer aku salam tangan dan berkucup-kucupan...
huhuhuhu.........
pepagi pak guard dah terangsang ekkk.....
sorry pak guard.........
nak buat camner.. dah memang itu aksi aku setiap pagi nak gi kejer...
6 thn dah aku buat....aahahksss......

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
6 comments
categories: |

Jumaat baru ni.. opis aku ada buat Majlis Puspanita...
Besttttt ooooooooo.............
enjoy sgt......
Tema kali ni "Padang Pasir"..........

So kalo dah tema mcm tu.. sure ler.. kena pakai baju yang ala-ala Arabian...
Tapi malangnya... takde sambutan daaaaaaa...........
ramai yg datang pakai baju opis jer.. baju kurung.........

Kat Majlis ni ada buat Hadiah rantaian kasih...
kiranya semua orang kena bawak satu hadiah ...
lepas tu hadiah tu kena pas nama yg berikutnya...
so ...semua sure dapat hadiah punyeee....
oklah kan...
kalo tak kang melopong jer...........



dan aku plak.. hadiah yang aku dapat ialah buku cerita...
tajuk buku cerita ni.. mcm ada kena mengena jer ngan aku..
nak tahu per?????
"Secebis Impian"
so.... sama kan ngan impian aku.....



dan ini plak hadiah cabutan bertuah yang aku dapat...
aku kalo bab cabutan bertuah memang susah ler...
memanjang tak bertuah...
kali ni bertuah plak aku.....



tapi....
aku ingatkan bertuah ler...
rupanya tetap tak bertuah...
sebab per ko nak tahu ????
sbb aku dapat hadiah yg aku sponsor sendiri beeeeeeeeeeee....................
adohaiiiiiiiiiiiiiiii......................



Hah tgk they all ni.......
dah mcm kenduri dah aku tgk.....
yelah... dah temanya padang pasir....
menu makannya pun padang pasir lah kan....
roti arab koooo menunya........



Ni lagi satu best.....
asal majlis puspanita jer...
mesti akak ni ada...
mcm dah sign sampai mati plak....
bab karaoke jer...
mesti akak ni konker.....
lantak ko ler kak oiiiii..............
janji ada pengisian... kalo ko tak nyanyi..
sunyi plak majlis ni nanti....



masa ni plak.. time pakaian beragam...
Kak Not jadi model maut....
maut dah maut dah...
ingatkan dapat no 1...
tapi rupanya tempat ke empat daaaaa....
cian Kak Not....
jadilah kak Not..
hadiah sebelum pencen kan.....
Ahahahksss........

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, February 2, 2010
7 comments
categories: |

Alhamdulillah...
Sakit pinggang aku dah beransur baik...
walaupun ada sakit-sakit manja lagi..
tapi takdelah seteruk mcm minggu lepas....

Tapi...........
skarang ni satu bab lagi timbul...
tekak aku sakit plak ni..
rasa mcm nak selsema plak...

cuti 3 hari ni pun aku tak kemana..
baring.. makan ..minum.. baring...
itu jelah koje aku....
niat hati nak jalan-jalan gak...
tapi tak larat..
pinggang sakit masa tu..
baru hari nilah ok skit nampaknya....
well...... alhamdulillahhhh........
lega skit...
setakat selsema aku ok jer...
jgn batuk sudahlahhhhhh...
sebab batuk akan membuat aku senak perut....
aahsss...

Read More
Posted by Diarihatiku1976 on
4 comments
categories: |
Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS