Bila aku dok jln-jln blog member2...
boleh dikatakan..
yg ada anak semua dok citer ragam anak ke sekolah..
so aku pun salah seorang darinya gak..
tapi aku lain sikit...
dok layan adik yg dah besar panjang ke sekolah...

walaupun dah besar panjang...
karenahnya tetap sama..
mujurlah... aku dah uruskan pendaftaran sekolah sebelum naik sekolah lagi..
buku dah beli masa sebelum sekolah
yuran dah bayar sebelum sekolah..
ringan sikit ...

so masa 4hb Jan 2010 tu..
kiranya aku takdelah byk sgt nak urus...

cuma sehari sebelum tu baru dok nak menjahit lencana sekolah...



terasa mcm menjahit lencana anak plak.. ahakss....



esoknya.. baru aku laki bini gi sekolah...
kul 7.00 pagi dah terpacak kat sekolah...



ngan aku sekali cuti nganto dia..
kalo tak kang laki aku asyik je call refer ngan aku...
padahal adik dia...
aku gak yg kena buat keputusan...



beraturlah En hubby aku mendaftar untuk form 4..
isi mcm-mcm borang..
ingatkan dah complit dah..



rupanya ada gak lagi yg tak de..
borang kokurikulum ngan fail peribadi plak...
adohai....
mujur sekolah suruh pos kemudian...
kalo tak jenuh plak aku nak balik lagi ke sana...



tapi yelah kan... cikgu memang kejenya lurus....
kalo ajar mate.. mate jelahh...
dah kepakaran dia mate kan...

sama gak ngan pendaftaran sekolah...
suruh isi borang...
pastu tak semak borang tu sempurna ke tak...
tak tgk lagi..
dah tanya...
mana slip PMR, salinan i/c...surat beranak..
loteh den nak nerangnya...
ko tgklah dulu borang tu sempurna ke tak... takde baru tanya...
isshhh..ishhh...
ckp lebih-lebih kang....
marah plak cikgu-cikgu kat dunia ni ngan aku...




pas tu cikgu ckp boleh balik...
esok baru datang semula..
ataupun kalo taknak balik boleh dgr taklimat khas form 4 kat dewan...
untuk budak-budak baru...
tapi ko tahujelah aku...
mana boleh dgr semua ni...

aku tak balik ko...
aku ajak laki aku dan adik ipar aku gi dewan..
dgr apa yg patut...

rupanya byk ilmu dapat..
penerangan jelas dan padat...
apahal ler cikgu suruh balik plak...
patutnya suruhlah budak-budak daftar baru ni dgr taklimat....
tul tak...



pas dgr taklimat tu terus cikgu bahagi-bahagi kelas
fuhhh... mujur tak balik....
kalo tak org dah masuk class baru adik aku terhegeh-hegeh nak pilih tempat duduk..

yang bestnya ko tahu...
adik aku punyalah takde keyakinan diri betul...
aku pesan suruh dia duk depan...
jgn duk belakang...
kang dia tu dahler takde keyakinan diri...
cikgu terang pun dia tak paham dia tunduk jer kang...

alih-alih aku tgk dia duk barisan 2 dari depan...
tak puashati aku...
aku jumpa cikgu kelas dia...
aku minta jasa baik cikgu pindahkan dia duk depan sekali...
aku citerlah background dia....
abang dia pun nak dia duk depan...

aku siap amik no phone cikgu lagi ko...
cikgu tu pun baik gak
amik no phone aku...
bukan per.. senang nak pantau...
kot panjat pagar ke.. ponteng kelas ke...
boleh cikgu call aku kan...
ahaaksss......



lepas dia masuk kelas...
ingatkan nak balik umah...
tapi cian plak tgk dia.. pucat lesi ko muka dia...
ckp pun mata mcm berair jer....

aku cool down kan dia....
nasihatkan sikit... ok ler sikit...
memula waktu rehat tak mau beli makan..
puas pujuk...
akhirnya pegi gak kantin sekolah...
aku malas nak temankan dia beli...
dah besar panjang..
kang tak memasal kawan lain kata dia plak...
so ..we all tgk dari jauhjelah...

aku tahu tu...
dia takut nak gi kantin sbb tak tahu nak ckp camner..
telo tganu pekat...
tapi..lantak lahhh.. aku paksa gak...
suruh dia gi sendiri...



settle dah semua...
loceng bunyi dia masuk class balik...
turn aku plak laki bini isi perut..
lapo weh..
dari pagi aku tak makan...
last-last bedal makan kat sekolah je aku...
mee Rm 1.00 ..air RM 1.00
ahahahkssss....



pastu tu ..we all sambung balik duk lepak kat bangsal/wakaf...
nak balik.. cian plak.... dia asyik tgk luar jer...
mandang aku ngan abg dia..
siap pesan jgn balik...
so ... sakit badan aku laki bini duk tegak kat bangsal tu...
dengan panasnya.... berpeluhnya......



kul 1.05 petang loceng berbunyi...
terus aku balik umah..
aku balik naik keter..
laki aku ngan dia balik jln kaki...
umah aku dekat je ngan sekolah..
so abang dia ajar dia balik jln kaki....
setakat hantar gi sekolah boleh ler...
tapi balik tghari kenalah dia balik jln kaki...



memang kalo ikutkan risau..
tapi nak buat camner....
nak naik bas tak berbaloi rasanya...
sbb dekat beno...
so redha jelah...
doakan yg terbaik jelahhh......

Posted by Diarihatiku1976 on Friday, January 8, 2010
categories:

8 comments

  1. Ibuhani Says:
  2. oh....sekolah depan umah kita tu ekk.....x berbaloi naik bas...biar dia jln kaki....kena ajar dia susah jugak. Baguslah Ina n hubby tunggu dia 1st day cam anak pulak....hehehe...harap2 dia akan menjd gadis yg baik dunia akhirat....slmt menjlnkn tugas sebg ibu ye Ina :)

     
  3. iNa Says:
  4. baik kak ipar tggu adik ipar smpai abis sekolah.. :) puji kak ina... :) ...

    tp cian gak adik tu kan...yelah...sekolah baru...dgn telo ganu masih pekat lg..take time nk sesuaikan diri..nti dh ade kwn2 ok la tu..skrg lum kenal2 lg kan....

     
  5. xpe lama2 nti mesti dye dh leh sesuaikan dri..hehehe

     
  6. PuteriSatu Says:
  7. cam tunggu budak darjah 1 plak eh..? huhuhuh.... sian ye....

     
  8. alalalala..cian nye kakak... semoga beroleh keberkatan...

    semoga adik kak ina pasni jd ank yg solehah, dgr ckp... naik kan konfiden tu... dunia ni mencabar n makin mencabar... xde konfiden byk ketinggalan nti.... gud luck...

     
  9. Semoga jasa baik abg ngan kakak dia ni akan dikenang....

    Baik betul hang pa no...jaga adik pempuan ni mmg kena elok2. Maklum ler zaman yg penoh pancaroba ni..serammm

     
  10. mcm dftar dak tahun satu lak dia kak?

     
  11. perghhhh mak ina...selamatkan diri dulu kew....sian uncle ngan ct b;peluh kene blik sendiri..hak9

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS