Semenjak dia ada dirumah aku...
rutin harian aku mula berubah...
jauh berbeza dari dulu

kalo dulu kami boleh kuar umah sesuka hati..
balik umah bila-bila masa...
makan apa yg ada...
beli apa yg terniat..

tapi kini tidak berlaku.....
kami mula menyusun jadual masing-masing...
buat perancangan....sambil berfikir.....



nak masak apa?
nak makan apa?
nak balik kul berapa?
nak kuar umah kul berapa?
nak beli apa?
semua serabut dalam kepala...

dan bermula dia ada...
seawal jam 5.00 pagi aku dah kena bangun dan masak..
masak makanan untuk makan tghari sepanjang ketiadaan aku...



dan sebelum kuar umah gak..
aku pastikan sarapan simple ada atas meja..
semua yg aku lakukan untuk dia...
maklumlah 12 jam kehidupan aku di luar...
aku cuba buat yg sebaik mungkin...



hari pertama jadual kami hantar dia ke sekolah..
kami terpaksa hantar jam 6.45 pagi...
tapi malang kami lewat sampai ke opis...
jalan jem yg amat....

hari ke dua kami adjust masa...
hantar dia kesekolah jam 6.30 pagi...
alhamdulillah aku sampai opis tepat pada masanya...
tapi malang En Hubby plak sampai lewat...

Hari ketiga still 6.30 pagi cuma, kami pastikan tayar keter dah golek...
alhamdulillah.. aku sampai opis tepat pada masanya gak..
tapi still En Hubby aku lewat...

Last-last kami fikir baik kami ubah waktu keje kami..
aku still 7.30 pagi dan En hubby 8.00 pagi....
redha jelahhh.......



petang balik kejer..
kami cuba seawal yg mungkin...
tapi disebabkan bebanan tugas yg byk..
kami balik lewat gak...
tapi around jam 7.00 kami dah sampai...



malam plak.. aku mula bersilat didapur...
siapkan makanan untuk malam...
settle semua baru ok tgk tv...
En hubby plak... tugasnya pastikan homework adik dia siap...
berbincanglah kami bertiga hal-hal homework dia tu..
susah gak ekk... tinggal belajo dah bertahun.. beku otak kami nak ngajonya...



Settle semua... jam 10.00 mlm aku dah arahkan dia tido..
coz esok kena bangun awal...

So itulah resam kehidupan aku sekarang...
bz memang bz...
tapi kita yg mengatur masa...
bukan masa yg mengatur kita kan...

Posted by Diarihatiku1976 on Friday, January 8, 2010
categories:

7 comments

  1. LoVEaQshA Says:
  2. Xper kak praktis2..!~
    Nie kira pra sblm akak kna anta ank sdri pegi skolah..!~
    Tp nie kira ok sb da bsr,kna anta yg br masuk darjah 1 msti akak main kejar2..!~

     
  3. ye kak..
    kita yg kena pandai mengatur masa
    kita ni masih menyesuaikan diri dirumah baru..letih oo

     
  4. PuteriSatu Says:
  5. huhuhu...nasib budak besar...takyah layan dia main sampai kul 1 pagi.... klu anak kecik... cam aku... kul 1 pagi mata anak segar bugar nak main warnakan buku... so..mewarna lah buku sambil mata pejam... adoiyai...

     
  6. Delimasari Says:
  7. bagus nye INA = caye le...

     
  8. illa Says:
  9. Bagusnya!! baik sungguh kak ipar die la..untung dia tau ..kakak n abg dia betul2 jaga die..tp apa kata kalu bg die tido kul 11 mlm..kalu budk sekolah rendah xper..sblum kul 11 tu bleh dier wat ulangkaji lebih sikit..ke dia mmg tido awal?..pendapat aja nie tau..k ler..good luck k..

     
  10. lily lotus Says:
  11. fuhh..memang padat..demi tanggungjawabkan kak

     
  12. hehe...budak sekolah menengah pun dpt arahan kena tido jam 10mlm?? ngeh2..

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS