Assalamualaikum...
Alhamdulillah ....bertemu kita lagi pagi ni...
alhamdulillah gak... aku bertambah sihat...
pagi ni aku nak mulakan dengan citer treatment aku..
memula aku malas gak nak kongsi citer-citer dalaman aku ni...
tapi bila aku fikirkan ...
korang diluar sana mesti yg nak tahu sesangat mcmana proses IUI dilakukan..
so aku kongsi gaklahhh....
aku tahu... maybe korang pun ada terniat dihati nak buat treatment mcm aku kan...
tul tak....

ok...ok... gini kisahnya...
1st aku nak beritahulah korang yang aku pagi tu memang berdebar-debar giler...
sebelum ni perasaan aku biasa jer....
tapi entah nape kali ni degupan jantung aku lain mcm...
rasa nak terkeluar dibuatnya....
maybe sbb aku betul2 mengharap kot....

sehari sebelum tu..
En Hubby layan aku mcm aku ni permaisuri ...
dia asyik pesan je kat aku jgn stress..jgn stress...
dia pun mengharap kot ekkk...
aku tahu ... tapi saje buat-buat tak tahu....

malam sebelum gi tu..
sakan dia call keluarga dia kat kg..
suruh sembahyang hajat....
dia suruh aku call mak aku...
suruh sembahyang hajat gak...
pastu dia siap jumpa jiran aku yg alim sikit ni....
suruh tolong buatkan sembahyang hajat...

dan malam tu gak.. aku.. En Hubby aku.. dan adik ipar aku..
sama-sama buat sembahyang hajat gak...
yelah.. inilah saje usaha yg aku mampu buat...
yang lain hanya allah yg menetukan....



so..pagi tu.... kul 8.30 pagi aku dah ada kat Fakulti perubatan UPM, Hospital Serdang...
alhamdulillah.. nurse kat situ memang baik-baik....
pagi tu aku jer yg buat IUI tu...
memang tenang setenang tenangnya...
kalo dulu kat HUKM... beratur nak buat IUI ler.. IVF ler.. Treatment ler...
tapi kat sini aku tak jumpa orang lain.. hanya aku berdua jer....

pagi tu nurse suruh kami masuk bilik pengumpulan sampel tu....
kalo korang nak tahu bilik tu adalah bilik khas untuk we all bersama...
tapi camner nak bersama.. kalo dah katil takde...
yang ada sofa dan bilik air jer....

masa kat HUKM dulu aku masuk berdua ngan En Hubby...
tapi kat sini... En Hubby aku tak kasi masuk plak..
dia kata dia tahulah nak buat camer...
aku duk luar je...

tahu tahu dia keluar bawak sample air tutttttt dia.....
pastu ko tahu.... sample air tuttttt dia tu pun dia tak beri aku tgk...
dia kata dia risau aku stress.....
adohaiiii..... fening makcikkkk.....



lepas jer sample air tutttt dia dr amik......
dr proses sampai jadi 'berudu'...
hihihi... mcm katak plak ekkk....
dekat satu jam gak dr suling air tu......

pastu dah ready semua nurse panggil aku masuk bilik....
baring kat katil ni hahh...
kaki plak kena kangkang mcm orang nak beranak tu...
kena letak kat atas yg kiri kanan mcm dalam gambo ni...

masa ni takde perasaan malu dah aku...
yg aku tahu masa ni.. aku baca doa nak zuriat..
doa nak bersetubuh... doa nak permudahkan segala urusan...
itu je yg aku tahu....
gasaklah Dr nak buat per...

tapi memang class Dr ni... dia buat memang tak rasa apa..
masa dia masukkan muncung itik kat tuttttttttt aku tu pun tak rasa ko...
memang profesional Dr ni...
ingat lagi aku....
masa aku kat HUKM dulu.. yg buat tut Dr lelaki... dah Profesor pun...
sakit giler masa tu... naik senak perut aku....
yelah maybe masa tu aku takde pengalaman kot...

tapi Dr aku ni memang pro ler dia...
masa nak masukkan muncung itik tu pun dia ajar aku camner.....
dia suruh tarik nafas guna perut...
sbb kalo guna perut...katanya rongga tutttttttt kita terbuka....
tu yg tak sakit tu.....



kalo korang tanya aku nak buka guna muncung itik tu berapa besar?
tu aku takleh nak jawab...
sbb aku tak nampak....
tapi aku dapat rasakan ianya besar juga...
sbb Dr boleh nampak dalaman rahim aku....



masa ni aku curi-curi amik gambo weh..
gigihhh...
blogger tegar le kan....
hihihihihhihi..............
ko tgk kaki aku.... terbuka luas kan.....



settle jer Dr masukkan sperma En Hubby...
dia suruh aku baring ngiring ke kiri....
sbb per kiri?????
sbb telur aku yg sebiji comel tu... terletak di sebelah kiri rahim aku.....
so aku baring ngiring jer sebelah kiri...
Kena baring dalam setengah jam gitu.....

masa ni... mulut aku.. bibir aku.. tak putus-putis baca doa ko....
sedih sgt masa ni.....
sayu rasanya....menitik air mata aku masa ni....
dolu-dolu takde pun sedih mcm ni...
la ni boleh sedih mendayu-dayu gitu....
perasaan kan...

aku harap sgt.. usaha aku ni berjaya...
Dr ckp kena tunggu 2minggu ...
2 minggu ni datang balik hospital...
Dr nak scan...
kalo dalam masa 2 minggu ni aku tak piyet...
positiflah tuuuuuuu.........

kalo piyet....
nampak gayanya kena usaha lagi....

tak saabr rasanya aku nak tunggu 2 minggu....
2 minggu mcm 2 tahun rasanya...
hari ni baru hari ke-4....
ada 10 hari lagi.....

yaallah..... makbulkanlah permintaan aku ya allah...
berilah keajaiban kepada aku untuk mengandung 9 bulan 10 hari....

sesungguhnya aku ini mandul dan telah tua ya allah...
berilah aku seorang anak yg boleh membacakan al-fatehah setelah aku meninggal nanti....
amin..amin.. yaaa rabbal'alamin...........

Posted by Diarihatiku1976 on Monday, January 25, 2010
categories:

37 comments

  1. eya Says:
  2. semoga berjaye kak..sy da gagal pestime IUI..huhu

     
  3. Delimasari Says:
  4. gigihnya INA... menitik air mata akak baca citer INA ni..
    semoga usaha INA di makbulkan....

     
  5. A.I Says:
  6. ayoyo....doa kau tu, buat aku terharu :(

    aku sama2 doakan yg terbaik utk kau laki bini. Insyaallah, ada la rezeki utk kowang tu nnt.

    tp skang ni mmg kau tak bleh stress2. kau kene tenangkan ati. doa bebanyak k.. (^_^)

     
  7. salam kak,

    Terima kasih sbb ceritakan tentang IUI nih.. Dan selepas baca blog akak ni baru saya tau yang treatment tuh boleh buat dekat Hospital serdang. Boleh tak akak bagitau process cemana nak buat treatment tuh dari register sampai jumpe doctor?

    Saya doakan semoga process IUI akak tuh membuahkan hasil.. Aminnnn

     
  8. zee nazeri Says:
  9. Mudah-mudahan ade rezeki drNYA.

     
  10. pB Says:
  11. pB doakan agar berjaya ..

     
  12. Ibuhani Says:
  13. gd luck Ina......smoga diperkenankan Allah SWT :)

     
  14. onniey84 Says:
  15. Insyallah kak...smoga doa dimakbulkan Allah SWT...
    Sedih baca doa akak...
    Sabar yer kak mudah2an akan ada rezeki anak utk akak....

     
  16. lieyalatif Says:
  17. sedey lieya bace kak....begitu susah akak nak dpt kan zuriat...insyaallah kak, semoga usaha akak kali ni dipermudahkan...akak byk2 berdoa kak yeak....amin......

    mcm tu rupenye prosedurnye kak yeak...baru lieya tau....suke lieya bace kak...dpt gak ilmu.....same2 kite doa kan akak semoga dipermudahkan segala urusan kalini...amin....

     
  18. zura@iwan Says:
  19. menitis juga air mata haku...haku pon penah buat IUI sekali, mmg sayu gilerr perasaan tu...tp mgkin blm rezki x berjaya lg...tp tetap berusaha kan...

     
  20. SyaNa Says:
  21. semoga berjaya kak
    jgn stres2 sgt tau
    enjoy utk tempoh 2 minggu ni..jgn "bersama" dok relax jek :)
    sye doakan akak berjaya

     
  22. ieja Says:
  23. ieja dokan usaha akak & hubby mendapat hasil..insysallah akak setiap usaha pasti ada hasilnya..teruskan berdoa & jgn sesekali berputus asa.....

     
  24. LiAnA Says:
  25. Amin... moga segala permintaanmu dimakbulkan Allah..

     
  26. ASMAH ANIZAN Says:
  27. saya doakan akak pun berjaya.. Insyaallah

     
  28. @e_da Says:
  29. kak .. kami semua sentiasa mendoakan agar IUI tu berjaya.. tp jgn putus asa tau... ada kawan saya 3 kali buat baru menjadi, dia buat kat HUKM... insya allah mesti dapat nanti akhirnya.. yg penting akak jgn putus asa ya....

     
  30. CuTeMiUt78 Says:
  31. insyallah.. semoga berhasil dan berjaya...
    kami doakan semoga termakbul segala impian..

     
  32. sedihnya nya yana doa terakhir tu..moga2 dimurahkan rezeki insyaallah..

     
  33. weeda Says:
  34. tersentuh hati ini bila membaca...saya doakan akak berjaya...insyaAllah

     
  35. e_ja Says:
  36. semoga mendapat hasil yg dihajatkan..aminnn..akak turut mendoakan..:)

     
  37. kakngah Says:
  38. insyaallah.. ada rezeki tak ke mana...
    kitorg sama2 mendoakan..
    amin..

     
  39. Sz Says:
  40. InsyaAllah kak...sy pun doakan proses IUI kali ini berjaya!

    ~mama|sarah|syimir~

     
  41. Oyis Says:
  42. salam,

    u left a comment at my blog and saje2 jalan ke sini plak. x sangka, sebak n terharu bila baca latest entry. masih teringat2 lg mcm mana masa nak conceive aisyah dulu. altho she was conceived naturally, but bila baca entry ni rasa masih baru la saat2 penantian itu. sesungguhnya the 2 weeks wait tu mmg penantian yg menensionkan. tabahkan hati, kuatkan semangat. insyaA llah yg dicita tercapai. saya tumpang doakan...

     
  43. salam kenal ina,
    last year eila makan ubat sensei..makan 2 bulan terus lekat..tp gugur plak..2x lak tu..so eila anggap ia berkesan dan serasi dgn bdn..thn ni baru nak continue balik...good luck k..eila doakan usaha kali ni berhasil...dah 6 thn tunggu? me dah 4 thn...

     
  44. solero_split Says:
  45. umm salam perkenalan kak ina..
    saya juga tengah berusaha ke arah itu...saya dah pernah buat operation endometriosis pun.....tapi?sampai sekarang belum ada tanda apa apa lagi...harap ada sinar la yea.....insyaalllah

     
  46. ya allah perknan kan la doa hambaMU ya allah... semoga ade rezeki akak sekeluarga kali ni.. amin..
    sy pon berdebar2 plak nk tgu 2 mgu... (asal sy lak yg berdebar nih...)hehheh
    jgn tensen2 taw.. jaga pemakanan... doa byk2 ye...

     
  47. aYu Says:
  48. kak..semoga bejaya..

     
  49. SuriYati Says:
  50. salam kenal...sayu je baca n3 awak ni...menitis air mata saya...semoga berjaya

     
  51. Suliana Says:
  52. sedihla baca doa akak tu..moga Allah perkenankan doa akak..nanti dah jadi, jgn lupa bagi tahu ok!!

     
  53. Hanyy Gani Says:
  54. salam kak...sy nie silent reader akak..pemalu kot hehehehehe...sy ttarik pasal iui nie...sy pun pernah wat gak baru sekali tapi takder rezeki lagi...nk tanylah akak wat iui kat sptital serdang ker kat fakulti perubatan,upm...brpa kosnya yer? apa pun sy kagum coz ksabaran akak yg tinggi sy nie yg baru 3 thn rasa cam tak kuat nk hadapi dugaan camnie kak...

     
  55. mrs.syediz Says:
  56. salam.
    google-google jumpe page awak. cemana awak dapat buat kt upm tu? bleh share? mahal tak?

     
  57. fadwah Says:
  58. salam,

    saya dah jadi follower awak, salam perkenalan!..saya akan menjalani IUI tak lama lagi uhuk takutnyer!..tapi bile bace entry awak ni rase semangat nk buat. harap2 saya dapat doktor yang terror cam doktor awak tu..

     
  59. suzie Says:
  60. salam,

    thanks kongsi pngalaman wat 'iui'...next week saya akan wat 'iui' jg...rasa takut tu mmg ada,seram sejuk dibuatnya...ni 1st time wat 'iui'...lpas dr bgtau kna wat iui next week,smpai rumah ja trus serve web psl 'iui' ni...syukur rasanya bila dapat baca luahan pngalaman dari saudari...sama2 la kita b'doa agar smuanya bjalan dgn lancar...amin

     
  61. raha Says:
  62. salam perkenalan...sy juga dlm proses 1st time buat iui...patutnye last 2 week tapi doc kata telur terlampau byk. min 6 biji, sy punya dah lebih 8, kira terlebih dos ler.., kalo buat doc kata nanti sy sakit....so tak leh buat iui..kena buat sendiri dulu...but still x de rezki lagi...

     
  63. athlea Says:
  64. salam kak...
    saye pon baru sahaja buat treatment iui smlm..arini dok rest kat umah..doc bgi mc 2 ari..mmg sedih lps wat treatment tu...rase sayu sgt2..hrp2 doa dimakbulkan utk menimang cahaya mata...sye dh kawin 2 thn..tpi blom ade rezeki..hrp2 kali ni berjaya la...

    raha,saye nye telur pon byk...tpi disbbkan dh byk sgt dose gonal f sye kene amik disbbkan telur tak besar2.doc pon suggest sye terus wat iui..mmg dh mcm ivf sbb telur byk..sye n hubby pon terus decide wat iui...sakit mmg sakit..tpi kene sabar n tahan..demi anak kan..

     
  65. ~wa2~ Says:
  66. InsyaAllah berjaya..kena banyak rehat..jangan stress sgt..and jangan fikir sangat sebab nanti stress level meningkat...saya pun sama dgn awak..tengah menunggu result iui ni...harap kiter sama2 berjaya...

    untuk pengetahuan awak ini kali kedua saya buat iui...kali pertama buat saya berjaya hamil (berdasarkan keputusan urine test) tp sayang nya keguguran semgu selepas ujian urine tu..sedih sangat..

    so kiter sama2 lah berdoa semoga harapan dan impian kiter untuk kali menjadi kenyataan ye...

     
  67. This comment has been removed by the author.  
  68. honey u Says:
  69. tq kongsi info kat sni akk ina..akk buat kat serdang kr...sy inshallah..bulan 10/2013 saya pun buat kat serdang iui..doktor n nurse dia pn baik2 soft...haritusy dh buat pecahkn telur tapi xde rezeki....now..sy nk cuba iui bulan depan....tgok semngt akk..berkobar2 saya....nti klu dh lepas 14 hari aku update lah info yerk....xsabarnya sy nak tahu

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS