Jumaat lepas adik ipar aku menangis2 call En hubby...
katanya nak pindah semula sekolah kat Tganu..

waduhhh.. pening kepala aku...
dia ingat pindah sekolah mcm baling bola agaknya...
sampai je umah terus melalak kata nak pindah sekolah Tganu balik...
aku dah terdiam..
abang dia apa lagi kan...

tapi we all sabar je...
yelah baru 1 minggu..
memanglahkan...
kawan belum ada..
belum sesuaikan diri...

ibaratnya jaga dia ni.. mcm sekolahkan anak darjah satu balik ler...
so kena sabar kan...

biasalah.. abang dia setenang-tenang orang....
cool jer masa nasihat tu...
memula aku malas nak masuk campur...
tapi bila aku tgk keadaan makin serabut ..
aku celah sikit...sikit.. sikit.. dan byakkkkkkkkkkkkkkkkkkk.......
lelama aku lebih plak jadi kaunselornya...

aku faham situasi dia..
yg boring.. sunyi...
kalo tak dulu-dulu...
dia balik sekolah..
dah naik motor gi merempet..
jln sana.. jln sini....

dah kat kl ni apa ada...
nak gi memana tak tahu ..
tak ingat-ingat jln kedai..
jln umah kawan...
tu yg terperuk jer kat umah...

aku nasihat dia elok-elok...
lembut-lembut....

aku kata kalo nak gi jln umah kawan pegi ler...
ke padang permainan ker...
joging petang2 ker...
bz-bzkan diri...
jgn duk berkurung jer...
bila dah berkurung mcm-mcm mikir...
lagi plak member sekolah lama asyik sms jer..
mana tak terganggu perasaaan..
keliru...yetakkkk...

pastu ..aku selit-selitkan takzirah sikit...
nape dia kena berubah...
nape dia kita buat cam tu kat dia..

kiranya dekat 2 jam gak aku membebel.. nasihat kan dia..
alhamdulillah...
dia ok...
boleh terima....
tak nangis lagi...

aku faham perasaan dia...
maybe kalo aku pun akan jadi gitu....
cedih aarrr....
risau sbb dia langsung taknak berdikari...
dia mikir gi sekolah balik sekolah..
pas tu sunyi...

sedangkan....
kalo dia cerdik...
mesti dia boleh buat mcm-mcm...
pas balik sekolah...
boleh baca buku
buat latihan...
masak simple-simple...
buat jadual belajar ke...
mcm-mcm boleh...

tapi...yelah kan....
manja.... tak pernah pisah ngan family...
ngan kawan-kawan yg 15 thn bersama...
lagi plak kalo ada boypren...

so.. waktu ni.. waktu yg mencabar bagi aku...
ngan aku sekali kena bersabar layan karenah dia....
tul tak....

p/s: camner ni.. ina boleh liuk lentuk plak pujuk.... ingatkan garang benonya.. rupanya lembut gak ina ni ekk.. hahahah...

Posted by Diarihatiku1976 on Tuesday, January 12, 2010
categories:

8 comments

  1. A.I Says:
  2. Ayoyo..mau tukar skolah blk plak. sib bek kau pandai gak pujuk memujuk. mmg sah la dia tgh KELIRU. yelah, baru je lagi. lelama sok ok la tu..

     
  3. mamarempit Says:
  4. baru2...cam tu la....akak dulu pes time gi KL dok ngn macik cam tu la...2 minggu je...pas tu...pandai2 la nk idup....tp cam adik ipar ina tu...cam susah nk kate....cam dia ikutkan sgt kata hati kut....tk nak bukak minda luas2...

     
  5. eyfagroove Says:
  6. hehe, tukar sek?? xde kwn la tuh...br lagi kan kak?? cian dia..lme2 ok la tuh..suruh la dia join kelab persatuan ke? best juga kann

     
  7. baru 2 minggu mesti la x ngam lagi.. nti lama2 ngam la..
    cam ramai lak dak2 x ngam time study ni, trus nk tukar.. xnk serasikan diri ke? hmm.. pikir jap
    *taro dlu xde tukar2 skolah. masuk2 skolah akak dh ada temankan. heh!

     
  8. Aspalela Says:
  9. ye la kak, dia tertekan le tu...
    maklumlah baru seminggu...kawan pon blom ada...
    loghat pon masih pekat!
    nnt dah sebulan lebih..ok lah kot!

    siann...

     
  10. lily lotus Says:
  11. can feel how she feels..cewah..semoga dia dapat sesuaikan diri

     
  12. mama_umar Says:
  13. yeah..bravo ina,ckp dgn remaja skg ni kene psiko sket..kene bijak handle emosi diorg,gud job sis!

     
  14. Delimasari Says:
  15. tertekan sangatle tu... smpai nak balik ke ganu semula

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS