Ni nak habaq kat korang.. pandai belajar tidak serupa dengan pandai berfikir tau... dua-dua ini penting dalam dunia akedemik dan juga dalam dunia pekerjaan.

Orang yang pandai berfikir mempunyai pelbagai keupayaan yang tidak dimiliki oleh individu yg hanya pandai belajar dan pandai menjawab soalan dalam kertas exam.... salah satu daripada keupayaan itu adalah melihat jauh ke masa depan berdasarkan apa yg ada pada masa sekarang, suatu kemahiran yang penting bagi tugas-tugas perancangan dan strategi....

zaman sekarang majikan atau sesuatu organisasi ramai yg mengambil pekerja mereka dikalangan mereka-mereka yg mendapat markah tertinggi dalam exam... padahal mereka-mereka ini tidak pandai dalam berfikir...

mereka-mereka ini hanya pandai dalam teori jer.. amali hampeh... so aku rasa.. majikan-majikan sekarang kena lebih kreatif untuk memilih pekerja...

sebagai contoh... sepanjang aku handle kursus, aku dapati peserta-peserta tidak byk dikalangan yang pandai berfikir... tak tahulah kot.. masa kursus they all ni pendamkan je idea-idea bernas mereka... kot balik opis nanti.. mencurah-curah idea bernas datang ... maklumlah balik kursus....
tapi apa yg aku peratikan... balik kursus gitu gak.. takde motivasi diri.... agaknya dah selesa kot.... kejer pun takde sapa yg maki hamun... marah-marah....

teringat plak aku zaman kejer diopis lama... asyik kena jerit ngan menteri, ngan bos... memula boring.. lama-lama bila dah asyik kena pushhhhh jer....... terus bertukar corak kerja dah... nak buat sesuatu je mesti kena fikir yg terbaik... sbb takut kena komen...
memanglah stresss... tapi bila difikirkan balik... kita yg buat diri kita stress.... cuba kita bijak dan pandai berfikir... mesti semua benda akan jadi mudah....

tapi kalo kita malas berfikir.. tu yg kejer tak sempurna... kejer pun janji siap..janji habis..janji hantar..janji..bla..bla..bla....

so.... rasanya kalo ada peluang aku nak tekankan konsep bijak berfikir ni pada semua organisasi yg aku pimpiam... ecehhhhhhh!!!!!!!!!!! mcm jadi KP ler plak......

Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, July 8, 2010
categories:

7 comments

  1. shiemz Says:
  2. Bagus la tu.. berfikiran kreatif n kritis.... ghisau akak jadieq bos, habis la aku kena jerit pekik... kekek

     
  3. mummysyafie Says:
  4. saya kerja di cawangan yang buat kertas kerja tuk jayakan kursus utk semua gred.

    apa yang saya perhatikan..glg pro ni hanya suka..duduk..brainwash..present. semua kena disediakan oleh urusetia..even tuk malam dinner mereka suka dihiburkan..

    tapi glg sokongan..mereka wat semua nya. present..even mereka yang akan hiburkan tetamu n vips..kesungguhan mereka wat kiter sebagai urusetia terharu.

    orang yang pandai berfikir ni kekadang lambat untuk bertindak..

    tetapi orang yang kurang berfikir..cepat bertindak but kekadang tindakan yang mereka amik tu kurang tepat.

     
  5. SHIEMZ.... kalo tak jerit kejer tak jaln.... sbb beri muka terlampau manis... ahahaks.s. sbb tu aku tak jadi bos....

    mummy.... sbb tu saya kata kena bijak berfikir.... luas maknanya.. jgn plak fikir singkat.... fikir biar lebih sikit.... jgn fikir masa ni jer... esok lusa terus hampehhhh

     
  6. true,so true..

    nanti jemput datang ke befday mia ye..18th ni..3-6pm
    at Taska Jari Kecil Alam Sari,Bangi
    email i for rsvp ysalli@yahoo.com

    boleh jumpa2...

     
  7. ArELeEz Says:
  8. pendapat leez plak, kedua2nye perlu seiring. barulah vogue da vass!

     
  9. Delimasari Says:
  10. wuiiit dasat le INA ===
    leh wat pedoman.... tima kacih

     
  11. n.a.j Says:
  12. Wah...penekanan yg bagus tu...sebenarnya kita kena push diri supaya kita pun pueh hati, bos pun pueh hati...

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS