Tajuk penuh kontoversi...
tapi bukan nak cari kontroversi pun....
just sharing the idea jer....

yg beno gini citernya....

bukan aku nak citer tentang jual diri jadi pelacur ke apa....
yg aku maksud jual diri... adalah jual diri secara positif...
maksudnya... dalam kehidupan kita seharian...
kalo kita tak jual diri kita..
sampai bila-bila org tak tahu nak
menilai kita....kenal kita....

ok.. ada gak yg tak setuju dengan pendapat aku...
tapi dari research yg aku lakukan...
kalo kita tak jual diri kita..
agak lambat untuk kita dikenali...

tak kira apa bidang yg kita ceburi pun... kita kena promosi diri...
maksudnya ialah... setiap yg kita lakukan..
kita kena ada tujuan dan matlamat

aku bagi contoh....
kalo kita rajin kejer pun.. org tak kenal kita..
susah bro... tenggelam lah ko dalam dunia ko...
tapi kalo ko rajin, kreatif dan ditambah dengan promosi diri..
waallllaaaa.... memang superbbbb.....

aku selalu nasihat kan en hubby aku...
yang.. buat gini..gini..gini..
pastu... masuk paper.... belajar gini... buat gitu...
dan last word aku nasihat dia jual diri....

memula dia agak terkejut dengan ayat aku tu..
tapi bila aku explain apa yg dikatakan jual diri tu...
alhamdulillah.... dia boleh terima ..
dan aku nampak kelebihan diri dia sekarang....

sbb nape aku kata gitu???
sbb hanya kita yg tahu siapa diri kita....
sbb tu kena kena buat publisiti utk diri kita kita sendiri...
keluarkan kemahiran-kemahiran.. idea-idea kreatif yg kita ada...
kalo kita hanya pelan-pelan kayuh...
pastu kita hanya set dalam minda kita...
takpe....lama-lama org akan tahu gak mana kaca mana intan..

adusss..... itu dulu-dulu bro....
now.... kalo kita tak reti amik peluang.. kita akan ditindas..
akan duduk dibawah .. dan akan dipijak-pijak....

korang nak mcm tu???

so????amacam.. korang setuju tak dengan pendapat aku???

Posted by Diarihatiku1976 on Thursday, May 20, 2010
categories:

13 comments

  1. Aleeya Says:
  2. betul tu kak..kdg perlu promosi diri ..klo tak kita gak ketinggalan..:)

     
  3. Miss Nurul Says:
  4. yups..betul tu. kalo kita x promote diri kita, org xkan tau. bknlah tujuan riak & takbur. tapi dlm keje, perlu semua tu. kalo kita tak expose, reputasi pun blh jadi x ok.

    manusia biasala, selalu je x berpuas hati kan if ada org yg suka nk expose diri ni. apapun segalanya bergantung pada diri sendiri. nak ke xnak. sanggup ke x.

    pengalaman mengajar kita utk jadi lebih baik dari sebelumnya, right? (^_^)"

     
  5. mrs.ecam Says:
  6. klu sye plak...sye yg x ske jual diri...ske low profile...tp mcm akak ckp la..tenggelam dlm dunia sndri....klu hubby lak jenis jual diri...pndai bwk diri ke mne2....die lak yg slalu nasihat sye tuk improve diri...tp...ermmm 2 la...hekhek

     
  7. FIESYAH Says:
  8. betul tu kak syah setuju...kalo bleh kite yg promosi diri ini sendiri x perlu org lain...baru terase diri ni dihargai & x pandang sebelah mate...

     
  9. sokong3.....

     
  10. Karim Mj Says:
  11. yes.... betul tu...tapi tajuk dia mcm panazzzzz jer.. nie mcm "show up ur self" lah...

     
  12. kirana Says:
  13. kak inaaa..sori la aritu tak tegur..seiryes saya tak tau yg mana satu huhuuu
    kalau kak zaini bgtau ..mesti sy tegur dah..ehhe
    aritu pon..makan2 tak tgk org..kak faina yg dtg tegur dulu..mmg tak nampakorg sungguh ..

     
  14. Ieja Says:
  15. amat setuju.....kalau tak tahu juai diri alamatnya..dok kat bawah la kita....tenggelam & tak timbul2 dah.....huhuhu...

     
  16. hajarus Says:
  17. sokong sangat kak... dari pengalaman hajar keje ni ade sorang senior engineer ni dok kat tang tu jugak tak naik2 padahal yang lain2 sumer dah naik jadi boss tp level dier ni tang tu jer walau kijer dah nak masuk 20tahun kat company ni salah 1 sebabnyer xpernah nak tonjolkan diri...

     
  18. rasp Says:
  19. betul betul betul....
    zaman skarang we jez have to do it...

     
  20. Mak Izz Says:
  21. setuju tp jual diri kena berpada2 jgk. jgn buat keje sket jmp bos, sikit2 jmp bos, pastu g mana2 beli buah tgn utk bos, masak mcm2 bg bos makan, erm.. bos je ke? hehe..

    promosi diri utk tingkat prestasi keje harus disusuli dgn kerja yang cemerlang jugak. bkn sekadar membodek semata2! (tapi tak dinafikan ada je bos yang termakan godaan sebegini. tapi tak semua la)

     
  22. izz... itu bukan jual diri.. itu bodekk diri... ahahaksss....

     
  23. fazilzura Says:
  24. salam kenalan

    zura pun stuju .. kalau kite x promote diri sdiri cmner org lain nak kenal kan kan

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Blog Archive

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS