Ehhh.. aku sokonglah...kalo setiap majikan samada kerajaan atau swasta..
bila nak mengambil pegawai pegawai baru yang baru keluar dari IPT tu..
kena kejer bermula dari bawah... nak plak kalo yg baru-batu graduate tu...
kerana majoriti mereka ini bukan tahu apa apa ... tapi ..bukan semua yer ...

yang aku maksudkan dengan bermula dari bawah ..
yakni belajar selok belok pentadbiran ..
jangan terus buat ikut fail meja tu.... bengang tul ..bila ..
ada yang keluar terus pegang jawatan tinggi ..pastu tak boleh buat kerja ..
Bila tak boleh buat kerja , maka surat pun hanya diminit...
untuk tindakan... untuk rujukan.. untuk makluman... untuk di bincang...
sedangkan apa kandungan isi surat tu tak dibaca langsung gamaknya...
tu yg jadi... dah ambil tindakan ... tapi tulis diminit..
setuju sila uruskan... walhal isi kandungan surat tu hanyalah
makluman perancangan jer.... fening..fening...

tulan kan.... kadang-kadang aku pelik ngan si penemuduga...
amiklah yg ada pengalaman....bukan yg konvo pun belum lagi..dah terima..
atau lebih malang baru lepas spm... adohai...
tu yg jadi... kejer sekejap buat perangai dah... sbb tak tahu hargai..
betapa susahnya cari kejer...
adik..adik.. akak..akak... abang..abang...
pengalaman di IPT berbeza dengan alam pekerjaan sayang.. Yer ,
mereka akan belajar, tapi kena yang berlagak tak nak di ajar camana ?
Malah tunjuk pandai lagi ...
tak ke haru....

kalo akulah jadi si penemuduga... aku pastikan aku amik dengan calon
yang mempunyai pengalaman yang luas... kejer dulu apa-apa pun...
bukan kelulusan akaun nak keje akaun jer....
kejer dulu.. mcm-mcm...
masa tu ler.. tak rugi amik keje... sbb mcm-mcm pengalaman ada..
masa tu dia pun hargai kejer dia... contohnya senang...
mcm aku.... wakakkakakakka.......

nape aku kata aku???? sbb aku aku betul-betul hargai kejer aku...
sbbnya aku kejer mcm-mcm selama 8thn sebelum aku dapat kejer sekarang...
amacam.. hebat tak.... anggapjelah hebat kan....
huhuhhuu... muntah ijo korang ekkk... dgr aku memuji aku sendiri...

Posted by Diarihatiku1976 on Friday, April 16, 2010
categories:

13 comments

  1. Mak Izz Says:
  2. sy spm pangkat 2 tp keje PAR 3 thn br samb bljr. ps samb bljr br dpt keje skrg taraf diploma.

    sy benci bila ada PAR kata x pandai buat apa2 (sbnrnya bkn bodoh tp MALAS). sy benci bila ada pegawai over2 mcm teror sgt buat keje pdhal xtau buat keje.

    sy suka bila walaupun dia PAR tapi dia keje bersemangat & hebat mcm pegawai. dan sy suka bila dia pegawai tp dia merendah diri xtau apa2 mcm dia PAR. (tp dia buat keje tip top la, means x segan silu utk bertanya staf gred bawahan)

    1 more thing, zmn skrg ramai PAR dan PT yg ada dip & degree. malah master pn ada. so.. pegawai fresh graduate tu jgn velagak okey!

    moral: sama2la kita menghormati antara 1 sama lain.

     
  3. aYu Says:
  4. salam~
    sy bakal habis diploma.
    hehe..
    pengalaman kerja ada xbanyak..
    praktikal 6 bulan..
    part time promoter masa study..
    dan manage kedai runcit masa lepas SPM..
    tu kira sikit la kan..
    huk3.

     
  5. nadja Says:
  6. btul tu kak sayer setuju.. kalau terus naik pangkat pun nak kena ajar juga kan menyusahkan jer..

     
  7. angah Says:
  8. ape pon kn, yg penting adalah sikap indvidu 2 sndri.. cewahhh cam bg pndpt kt tv plak ni he3x

    ye la kn, walo pe pon kite buat, trutama dlm kerja, x leh merasa hebat walo kite berada di atas, kene slalu ingat yg kite slau dlm proses blajar & nobody is perfect..

    sbb sy pon mula ngan Pembantu Teknik jek, sambil keje sambung blajo wat degree, alhamdulillah dpt nek pangkat & sy stuju kalo sesape yg pernah keje dr bwh ni, len sket peel rendah dirinya compare ngan org yg fresh trus dh ase diri cam baguzzzzzz (tp x semua la yek) ade2 certain2 jek.. :)

     
  9. hajarus Says:
  10. betul la kak... hajar setuju tu... ;d

     
  11. Delimasari Says:
  12. diaorg bangga ngan kelulusan mereka...
    bnyak kat pejabat SIS ni mcam tu..... mmg gagal bab keje ni...

     
  13. Miss Nurul Says:
  14. ada betulnya jgk apa yg akak kata tu...

    tapi..ni my personal opinion la ye...

    sy pun fresh grad...w/out any working experience...terus diterima keje... mmg mencabar sgt2 la... terus je dpt file meja n manual prosedur keje yg gedabak tu. mmg blur yg amat. and honestly, ada my fren yg xblh nk bwk pun...n btol2 stress dgn working environment.

    sy pun ada la jgk rs mcm tu... 1st year...rs mcm zero... blank. tp alhamdulillah lepas tu, blh bangkit.

    apapun, segalanya terpulang pd diri sendiri. sejauh mana seseorang tu mampu utk bawak diri n adapt dgn situation. yg penting, niat...kalo niat tu dh betul..insyallah.

    sy x nafikan, ada fresh grad yg x ok bila terus dpt keje bagus. but at the same time...ada jgk yg ok...yg bagus...n yg tersgt bagus pun ada. so blh disimpulkan kt sini...jgn hnya setitik nila, rosak susu sebelanga.. ye x?

    lagipun dah rezeki masing2 kan...kita pun xblh nk ckp apa... sy..alhamdulillah...1st intvw..terus dapat. tp b4 tu dh niat...kalo x dpt pun xpe...redha... n still can futher my study. xpun....jadi salesgirl dulu pun ok..hehehe.

    apapun, pengalaman tu xkan dtg dgn sndri kalo kita x cari kan... normally mmg org duduk n tgu jek... tgu la smpai smthng tu dtg bergolek dpn mata. dah lumrah manusia kan...bkn senang nk tunduk pd org lain.

    hmm...tp bila dipikir2kan balik...apa lah ada dgn pangkat...jawatan... knowledge yg plg penting. tp org x nk nilai smua tu. sbb...yela benda x nmpak kan... mcm mn ek nk tau bp kilo knowledge yg kita ada?? hehe..just kidding........

     
  15. nurul akak sokong ckp nurul... semua tu terpulang pada diri sendiri... yang penting kemahuan nak belajar... bukan jenis yg tahu ngarah jer.... walaupun duk atas.. kena amik tahu kejer kat bawah... takdelah kena tipu dek org bawahan

     
  16. itafukada Says:
  17. saya pun setuju dgn apa yg akak utarakan..
    setuju dgn pendapat mak izz jugak..
    skrg ni mmg ramai pegawai2 baru (psstt..termasuklah saya pegawai yg tak tinggi sgt ni.huhu..) especially, ptd2 baru. mostly mmg fresh graduate. bila masuk tempat baru, mmg rs segan sgt2, tp knela rajin2 bertanya. dan jgn jd kera sumbang. duk je dlm bilik. bila dpt task baru, jgn tau nak minit aje. sy ni pun kuli gak kak. n saya amat tak puas hati bila dpt pegawai yg tau nak suruh pt diorg itu dan ini.pdhal diorg pun tak tahu ape yg ptt dibuat.nak harapkan pt? diorg dure akan cakap xtau jugak.sbbnya bos diorg pun ngok jugak.huhu...

    setuju dgn mak izz bila suruh pt or par, diorg ckp xtau pdhal malas.xde lgsg inisiatif hendak berfikir utk selesaikan masalah. ade jugak pt yg berkata, bukan masalah kitorg, kitorg ni pt aje, yg paling hanginn bila diorg kata 'aku ke yg kne buat?' huh! kdg2 pegawai yg kne buat sendiri emuanya, sbb nak harapkan org bawah, lambat dan lembap..

    tapi bukan semua, cuma segelintir aje la pegawai dan pt yg mcm saya ckp tu.semoga kita sama-sama memperbaiki diri..

     
  18. ita.. setuju sgt.... akak kan.. selagi boleh setiap persoalan mesti nak selesaikan.. konsep no wrong door tidak ada dalam kamus hidup akak... walalupun benda tu takde kena mengan ngan akak.. akak akan cuba selesaikan walaupun hanya pandangan...

     
  19. lily lotus Says:
  20. yang penting jgnlah mereka nak berlagak sombong. ishk2 benci dgn org begini..agak2 lah baru join..bertanya supaya tak silap jalan

     
  21. fazemy Says:
  22. Yeyer stuju. Start dari bawah tapi rate gaji tros ikut pangkatla. gegege

     
  23. AtieAbid Says:
  24. saya kalo ikut mmg fresh graduate..tp pengalaman keja dah boleh kira banyak jugak la...
    keja promoter kedai baju, kerani, tolong angkat kotak dalam stor buku, system analyst..mcm2 la..lain lagi yg praktikal..

    memang susah sgt nak carik keja skng nie..lagi2 nak masuk gomen..suma nak kena exam dulu..pastu interview...very2 mencabar..ada yg lucky, sekali interview terus dapat keja..ada yg x bernasib baik tu, 7 8 kali try pun x dpt jugak..ada yg kata senang kalo ada link kat dalam..ehmmm...abih bg yg xde link mcm aku nie camana..??xpe, aku akan cuba juga..bukan dgn duk melanguk kat umah tunggu keja datang menyapa..buat masa skng nie, terima je keja apa yg dapat..gaji 800 pun jadilah..nak tambah pengalaman keja punya pasal..

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Blog Archive

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS