KENAPA kita sukar menyimpan?
Setiap kali pendapatan bulanan masuk akaun,
Habis digunakan untuk membayar sewa rumah,
ansuran bulanan, bil, hutang, dihulur kepada orang tua,
petrol dan makan setiap hari.

Bagaimanakah caranya untuk menyimpan ???

Posted by Diarihatiku1976 on Monday, March 15, 2010
categories:

10 comments

  1. Cara yang terbaik adalah dapat gaji terus simpan 10% gaji...

    Yang selebihnya digunakan untuk belanja seharian.. kalau tak buat macam tu mmg sampai bila2 pun belum hujung bulan gaji dah habis

     
  2. AyunasiA Says:
  3. simpan di tempat yg susah nak keluar atau, bekukan duit tu. jangan kasi cair.

     
  4. @xiM Says:
  5. lorr ingatkan nak kasi tips..rupanya tanya..
    saya pun tak reti nak menyimpan..huhu

     
  6. Delimasari Says:
  7. siap wat potongan gaji
    ASB, TABUNG HAJI, JGN kuor22 duit tu....

     
  8. fazemy Says:
  9. Setuju dgn Delimasari tuh. Saya ada buat potongn ASB siap2. Pastu mmg akan tros save kat satu akaun lain bila dpt gaji. Nak taknak ada takde guna duit balance yg ada tu je. Anggap duit yg simpan tu tak wujud lgsung. Esok2 dah terdesak sgt baru la ambik kat situ. Alhamdulillah pndai lak guna apa yg ada je. Klw ckit buat cara skit..klw byk ada mmg bykla hbsnya. huhuhu

     
  10. a kl citizen Says:
  11. buat macam delimasari...
    lagi satu...
    banyakkan sedekah...
    insyaAllah Allah akan berkati duit yang kita simpan tu
    takdelah sesak memanjang...

     
  12. .::WaNiE::. Says:
  13. huhuhu simpan simpan bila time bad mood abis duit buat shopping:P

     
  14. Mak Izz Says:
  15. cara menyimpan wang/berbelanja secara berhemah:

    1) pertama sekali, langsaikan segala bil2 dan hutang piutang (elak tunggakan)
    2) simpan 10% drp gaji untuk simpanan tetap
    3) buat potongan gaji siap2 dalam Tabung Haji & ASB (jgn sesekali guna duit ni kecuali BENAR2 terdesak)
    4) ketepikan duit setiap bulan untuk mak dan ayah di kampung (untuk menambah keberkatan wang)
    5) membeli-belah barang keperluan dan bukannya kehendak
    6) membuat senarai barang yang hendak dibeli sebelum keluar membeli
    7) jangan mudah terpengaruh dengan jualan murah
    8) elakkan pembaziran, membazir tu kan amalan syaitan...
    9) berbelanja mengikut kemampuan gaji masing2 dan bukannya meniru gaya hidup orang lain
    10) SAY NO to CREDIT CARD!

    sekian, tips kewangan dari saya :)

    **mampu bg tips je, amal x jugak. huhuhu...

     
  16. salam ina,
    mcm sy mmg dr bujang dulu dah praktikkan.. simpan duit luar negara..so tiap2 bulan masukkan..kalo nak kuarkan kena p sana plak nak kuarkan..so susahkan..selamat la duit tu.....hehe..just monitor thru banking online je...

    jgn tiru cara sy..sbb dah 7 thn gini..tak sedar pun sikit2 dah jadi bukit...

     
  17. Erin Rashid Says:
  18. kene suburkan duit kite
    saya tgk salah satu benda akak dh buat
    iaitu bg skit pada parents
    the rest kite kene buat jugak

    lg1, mmg kene simpan skit dulu baru yg balance belanja
    insyaAllah.. mudah2an duit kite subur..!

     

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Contact

E-mail :- azlina_1976@yahoo.com
No tel : - 012-2792008
Facebook :- Azlina Abd Rahman
skype :- camarputih00

Blog Archive

Sila Klik Di Sini

GET HAPPY

FOLLOWERS